Пътят на разкоша / част II

С вдъхновенията на Dior и Valentino

13 July 2015

Седмицата на висшата мода в Париж отмина, оставяйки ни да размишляваме над изкуството на добрия шев и да помечтаем за приказните творения на големите модни къщи.

Съвсем в тон с фантазиите ни, Valentino представи колекция посветена на Древния Рим, зареждайки всеки модел с историята на Вечния град: от роклите-тоги и графичните орнаменти, до масивните златни украшения, сандалите и принтовете на животни, символизиращи силата, мъдростта и властта. „Всичко в нашия свят вече е глобално – коментира Пиерпаоло Пичоли, един от дизайнерите на бранда. - Много е важно понякога да се връщаме при корените си, за да си спомним кои сме всъщност.“

Раф Симонс също ни върна в миналото с колекцията си висша мода за Dior. Смелостта му да експериментира и нежеланието му да върви по утъпканите пътеки на френската модна легенда, спечели възхищението на публиката. Както и отправната точка за моделите му – триптихът на Йеронимус Бош „Градината на земните удоволствия“ (завършен през 1504 година). Основната идея е ясна: съчетаване на противоположностите, неизменно съпътстващи живота ни: нежност и жестокост, мрак и светлина, невинност и съблазън.

ТВОЯТ КОМЕНТАР