Пет въпроса и пет мита за слънцезащитните средства

Пътеводител на плажния стопаджия

13 August 2019

Какво трябва да знаете преди да изложите тялото си на слънце? Пет въпроса и пет мита за слънцезащитните средства и предпазването от UV лъчите

ПЕТ ВЪПРОСА
1. Има ли природна защита от вредното действие от слънцето?
Естественият UV филтър в клетките е пигментът меланин. Първият загар осигурява последваща защита - равна е на SPF 2.5, която е крайно недостатъчна. Клетките започват да синтезират нов меланин в течение на седмица. Следователно всеки ден, макар и в по-малка степен, те са подложени на увреждане.

2. Какво представлява правилото за 10 и половина бирени капачки?
Средностатистическата любителка на бронзов загар трябва да „излее“ на тялото си не по-малко от 1/3 от защитното средство или 9 бирени капачки (мерителна единица заради липсата на чаена лъжичка на плажа). При лицето е 1 и половина.

3. Защо носът изгаря по-силно?
Защитното средство не издържа дълго на мазна кожа. Затова нанасяйте специалния стик за чувствителни зони по-често. Допълнително може да напудрите носа с минерална пудра. Съдържащият се титаниев диоксид (един от най-известните минерални филтри) осигурява допълнителна защита.

4. Може ли да се нанасят няколко средства едновременно?
Това няма да повиши степента на защита. Средна 15 плюс и висока 30 не е равна на супер висока 50+. Степента на защита се определя от максималния показател, в случая 30.

5. Разликата между минерален екран и слънчев филтър?
Слънчевият или минерален екран са физически частици с минерален произход, отразяващи слънчевите лъчи. Слънчевият филтър са химични вещества, способни да поглъщат UV лъчи.

ПЕТ МИТА
1. Активната употреба на слънцезащитен крем води до дефицит на витамин D
Мизерен процент от хората страдат от липсата му. Пораженията върху костите и зъбите обаче бледнеят пред UV вредата. 15 минути на ден под шарена сянка са достатъчни, за да се заредите с витамин D. Необходимата доза може да се набави от сьомга, яйца или хранителни добавки.

2. Водоустойчивите слънцезащитни средства по-дълго се задържат на кожата
Надписът waterproof не е абсолютна гаранция. Може да се потите повече или пък просто да не сте нанесли необходимото количество крем. Затова на всеки 2 часа обновявайте защитния слой. И на всеки 30 минути, ако спортувате. 

3. Кожата на главата не може да изгори
Може и още как. Темето е рискова зона. Ако нямате под ръка специален спрей за защита на скалпа, намажете пътя малко с гел (той не е толкова мазен) или напръскайте косата със слънцезащитен спрей.  

4. Ако вече сте се зачервили, може да нанесете дебел слой защитен продукт и да останете още малко на плажа
В никакъв случай. Зачервената кожа е сигнал, че средството е прекратило действието си, при това отдавна. Може повторно да се изложите на слънце едва, когато червенината изчезне.

5. Защитният продукт трябва добре да се втрива
Няма причина да го правите. Британски учени твърдят, че силното втриване разрушава защитните му свойства – не стига че се събира в потните жлези, но и се променя съставът му.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР