Когато кралят напусне утробата

...или как се ражда наследник на трона

eva.bg 01 July 2015

14-годишната Ейми Томпсън беше една от десетките почитатели, които чакаха две и повече седмици на палатка пред лондонската болница „Сейнт Мери“ раждането на второто дете на Кейт и Уилям. „Някои чакат на палатки за айфони и билетни концерти, аз чакам бебето“, каза тя.

Цял свят броеше с колко дни херцогинята на Кеймбридж преносва, стотици фотографи насочиха телеобективите си към имението на родителите и болницата, хиляди залагаха в букмейкърските къщи за пола и името на нероденото още бебе.

И ако всички тайно завиждахме на Кейт Мидълтън, защото сбъдна детската мечта на всяко момиче и се омъжи за принц, май нито една жена не искаше да е на нейно място по време на бременността и раждането. Раждането на престолонаследник засяга всички поданици и то не може да бъде защитено от правото на лично пространство, пише в книгата си „За крале и кралици“ (ИК „Еднорог“) британският журналист Джеръми Паксман.

Той цитира думите на гувернантката на Елизабет II Марион Крофорд, че единствено в утробата на майка си членовете на кралското семейство разполагат с лично пространство. Този период свършва с тръгването на плода по родовия канал.

Как са раждали принцесите преди появата на интернет, социалните мрежи, папараците и медиите? Още по-трудно. Процесът бил не само болезнен и често продължителен, но привличал в залата с родилката тълпа от придворни, слуги, лекари, акушерки, представители на църквата и политически фигури.

През 1779 г. Мария-Антоанета била почти задушена от огромната тълпа, която се струпала в покоите й във Версай, щом лекарят извикал, че бебето е на път. Имало толкова много свидетели на раждането, че някои се покатерили върху мебелите за по-добра видимост. Не е изненада, че Мария-Антоанета припаднала от липсата на въздух и горещината.

Имало си причина ражданията да се извършват пред колкото се може повече външни лица. Те свидетелствали, че майката е родила здраво бебе – наследник на короната. По този начин се осуетявали евентуални слухове, че бебето се е родило мъртво и е подменено с друго.

Цели 67 души присъствали на раждането на Джеймс Франсис Едуард Стюарт на 10 юни 1688 г. – син на Мария ди Модена и крал Джеймс II. И въпреки това се заговорило, че истинският принц се родил мъртъв и бил подменен с друго новородено, вкарано в спалнята в грейка за затопляне на леглото. Слухът тръгнал от присъстващите представители на протестантската църква, които не искали Джеймс II, който бил католик, да възпита и наследниците си в тази вяра.

През 1894 г. за раждането на бъдещия крал Едуард VIII се взема решение, че е достатъчен „само“ министърът на вътрешните работи. Впоследствие съответният министър започнал да стои пред вратата, а не в стаята на родилката. И традицията продължила чак до появата на принц Чарлз през 1948 г., когато Елизабет II обявила, че тази практика се преустановява.

Самата тя се ражда през 1926 г. в присъствието на вътрешния министър сър Уилям Джойсън-Хикс, който трябвало да удостовери появата на една от (малко) вероятните престолонаследници на короната на бял свят.

В миналото първородното дете нямало право да наследи трона, освен ако не е момче. „О, мадам, принцеса е“, казал разочаровано лекарят на кралица Виктория, когато се родило първото й дете – принцеса Виктория. „Няма страшно. Следващото ще е принц“, спокойно му отвърнала тя. Така се и оказало – на следващата година се родил Едуард II. И след него кралица Виктория ражда още седем деца. Но чак с последните две, Леополд и Беатрис, открила, че може да се ражда и безболезнено с помощта на упойка.

Мъките покрай появата на първата й дъщеря продължили 12 часа. И затова когато през 1853 г. по време на раждането на Леополд доктор Джон Сноу я запознал с хлороформа, тя изпитала истинско облекчение. „Този благословен хлороформ, толкова успокояващ и възхитителен“, казала по този повод кралица Виктория. А тя, между другото, мразела да е бременна и да ражда и многократно го е заявявала. Не харесвала и бебетата като малки, според нея били грозни. Но пък обичала секса и съпруга си.

Дъщерята на Елизабет II – принцеса Ана, е първата, която решава, че вместо в дворци и имения, ще роди в болница. Тя избира „Сейнт Мери“, в която роди и Кейт. Там са се появили на бял свят и принцовете Уилям и Хари. И докато Кейт стоически изтърпя световната истерия покрай появата на принц Джордж и на принцеса Шарлот, навремето Даяна реагирала по друг начин. Пред биографа Андрю Мортън тя споделя, че постъпила в болница и поискала да предизвикат раждането на принц Уилям, защото не можела да понесе медийната истерия. „Ситуацията ставаше нетърпима. Сякаш цял свят следеше под лупа всеки ден от живота ми“, казва Даяна.

Какви ли ще бъдат родилните мъки на принцеса Шарлот Елизабет Даяна след няколко десетилетия?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР