Блаженство е да знам, че съм съвършенство и идеал

Това пее гувернантката от филма „Мери Попинз, довиждане“. Ново поколение козметика позволява това да се случи

Свобoда Сидерова 18 June 2015

Преди да ви разкажа за последните хитови открития, искам да уточня нещо. Възрастта е относително понятие. Някои и на 25 вече се чувстват стари. Кожата им изглежда по-зле от тази на 45-годишни „каки“. Така че забравяме годините. И се съсредоточаваме върху видимия резултат, удоволствието и новите усещания.

Метаморфозите на капките

Микрофлуидиката, раздел на науката на границата на физиката, химията и биологията, изучава взаимодействието на течностите на микроскопично ниво (в сравнение с мащаба на изследванията бълхата, която подковават, ще ви се стори... слон). Както и затварянето им в микросфери за използване в компютърни чипове или струйни принтери.

Първите разработки на гениалната технология са от 60-те, но пикът е през 90-те благодарение на Харвардския университет. Днес освен за разработка на козметични продукти микрофлуидиката се използва и в гастрономията.

Японките приписват на хидратиращия крем философски свойства. Освен да разглажда, омекотява и придава блясък, той трябва да изпълва с влага кожата
Микрофлуидните емулсии – бъдещето на козметиката

Първи визионерите от Chanel прозират плюсовете на микрофлуидиката, обединявайки в една среда несъвместимите на пръв поглед вода и масло. Процесът отнема 5 години (голям срок в епохата, когато козметичните компании се надпреварват като във Формула 1). От 143 образци, разработени съвместно с лаборатория Capsum в Марсилия, белите престилки избират един.

Само си представете къртовския труд зад серума Hydra Beauty Micro. Съставът на водната му фаза включва екстракти от камелия алба и син джинджифил, активиращи естествената защита и хидратацията. „Опакованите“ в гела микросфери с мастноразтворим екстракт от камелия алба са защитени от два полимера.

Сферите – не въпрос на дизайн или естетика, а предимство

Активните съставки се смесват окончателно на лицето. Целта е да се запазят непокътнати до допира с кожата. На външен вид Hydra Beauty Micro на Chanel напомня застинал водопад в обятията на прозрачно стъкло. При разнасяне с пръсти маслените „капчици“ се разтапят.

Така еднородният гел се превръща в течност, която, попивайки, оставя комфортен маслен филм. Резултатите съответстват на необичайните тактилни усещания: след едно нанасяне хидратацията скача с 90%, а след 4 кожата видимо се уплътнява.

Визуално „перлите“ на Guerlain и Nivea много си приличат – редове сфери, обгърнати от прозрачен хидрогел. Принципът им на смесване е малко по-друг от „капчиците“ на Chanel. Едно натискане на дозатора ги превръща в еднородна копринена текстура.

Флагманът на „сладката“ серия Abeille Royale Daily Repair на Guerlain с чист кралски екстракт (пчелно млечице и черен мед от остров Уесан), концентриран в кехлибарени топчета, лекува микроразкъсвания на ниво ДНК. Жълтите перли в Q10 Plus Anti-Wrinkle Serum Pearls на Nivea с висока концентрация на коензим Q10 пък енергизират уморената кожа.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР