Империя на чувствата

Страната на изгряващото слънце отново завзема въображението на дизайнерите с характерната си комбинация от сурова енергия и изящна нежност

17 June 2015

Подобно на символа ин и ян, препратките към древните мъжки и дамски японски костюми изкусно се преплитат в една от триумфиращите теми за сезона. Тя деликатно ни припомня, че перфектността е илюзия и неслучайно е вдъхновена от безкрайния път към съвършенството. Днес на него с достойнство стъпват поясите ленти и широките панталони на самураите, наред с фино надиплените им препаски, трансформирани в асиметрични поли и рокли.

Тук-там краищата са непоръбени, ефектните драпировки оформят силуета, а кимоно ръкавите преливат в ефирни полупрозрачни тъкани. Принтовете напомнят не само за копринените одежди на гейшите, но и за старинните японски картини – с цветовете на великолепните розови вишневи дръвчета сакура, листата на зелената папрат и бамбука.

Разликата е, че наред със семплите орнаменти и символи разцъфват неочаквано върху черна мрежа и гладка кожа, масивни украшения и дървените платформи на сандалите.

 

Детайл

Следвайки вдъхновената от изкуството оригами стилистика, коланите оби са преобразени в меки панделки, привличащи вниманието върху талията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР