От червения килим в Кан

eva.bg 14 May 2015

Снимка: getty images/guliver

 68-ият филмов фестивал в Кан бе открит снощи с филма "С високо вдигната глава" на френската режисьорка Еманюел Берко. В главната роля е Катрин Деньов, която бе една от звездите на червения килим. Фестивалът ще продължи до 24 май, когато ще бъде награждаването. Председатели на журито са режисьорите Джоел и Итън Коен, а в него влизат още Джейк Гиленхал и Сиена Милър. Тази година амбицията на фестивала е да изненада световната кинообщност с нови имена. За първи път от 30 години той се открива и с филм, чийто режисьор е жена.

Кан винаги е обичал риска. Разбира се, няма да липсват и звезди – Тод Хейнс с филма си Carol с Кейт Бланшет и Руни Мара в главните роли, Irrational Man на Уди Алън с Хоакин Финикс и Ема Стоун, Нани Морети, който преди десетина години взе Златна палма с изключителния си филм „Стаята на сина“, с новия си филм „Майка ми“, Гюс Ван Сант и др. 68-ото издание на престижния кинофорум ще отдаде специална почит на легендата Ингрид Бергман, която украсява и плаката на фестивала, в чест на 100-годишнината от нейното раждане.

И Шарлийз Терон е в Кан, за да представи премиерния филм "Лудият Макс: Пътят на яростта", а Натали Портман, която снощи мина по червения килим, ще дебютира като режисьор с „История за любов и мрак“. С интерес се очаква и документалният филм за Ейми Уайнхаус „Ейми“ на режисьора Асиф Кападиа.

Любопитен момент е, че тази година фестивалът в Кан има амбициите да се превърне в зона свободна от селфита. Директорът на кинофорума Тиери Фремо призова всички звезди и гости на събитието да се въздържат от тях. „Не можем да ги забраним, защото не сме полиция“, заяви той и затова просто отправи призив към присъстващите. Вижте част от звездите, които минаха по червения килим снощи. А по него тепърва ще се разхождат доста знаменитости, защото киномаратонът тепърва започва.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР