За един цветен балкон

Някои основни правила на градинския дизайн, когато засаждате цветята за балкона или терасата

17 April 2020

Приятно е в началото на пролетта да си представим как ще изглежда, отрупана в цвят, градината на балкона или терасата през летните месеци. Всеки има свой вкус и предпочитания, затова категоричните предписания са излишни. И все пак градинският дизайн има своите правила.

Първото от тях гласи: засаждайте троицата „Сензация“, „Пълнеж“ и „Каскада“, за да получите красива композиция в сандъчетата или в по-големите саксии. Това правило ви осигурява 3D ефект на „картината“.

Сензационните цветя са високи и изразителни или с цвета си, или с листата си – като ириси или кротон. Около тях се засаждат „пълнежните“ по-ниски растения като теменужки, петунии, агератум, туберози, бегонии, мариголд. Каскадните добавят блясък и пищност на композицията. Най-популярни са бръшлянът и каскадните петунии.

При избора, разбира се, е добре да знаете времето на цъфтеж на различните цветя. За щастие повечето от тях радват окото през цялото лято.

цветното колело

Второто правило е да съчетаете цветовете. За това специалистите съветват да се обърнем към цветното колело (на снимката). При оформяне на хармонична композиция най-лесно е да изберем съседни цветове – например – жълто, жълто-оранжево и оранжево, много зареждаща с настроение комбинация. Или да заложим на модерните зелени композиции (предимно от растения с изразителни по форма листа) в различни тонове на зеленото.

Друг начин е да изберем противоположни един на друг цветове в „колелото“ - например жълто и лилаво или оранжево и синьо. По този начин можем да постигнем едно нахакано „поп“ звучене. Най-модерната и предизвикателна версия е да изберем съчетания от цветове, които се редуват през три цвята в колелото, т.е. композиция от всеки четвърти цвят. Например основните – червено, синьо, жълто, или второстепенните – лилаво, зелено и оранжево. Забавна е цветната композиция от жълто-оранжево, червено-оранжево и синьо-лилаво.

Третото правило е да съобразите изложението на балкона или терасата. Повечето растения търсят обилна слънчева светлина и биха се развивали много добре на балкони с южно изложение. Изток и запад са компромисни варианти и изискват по-невзискателни цветя. За север са подходящи зелените растения, повече листни и с по-малки цветове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР