Американската дизайнерка Хайди Уайзъл: Европа не разбира семплата елегантност

Милена Динкова 23 April 2004

 
Хайди Уайзъл е американската дизайнерка, към която най-ярките световни звезди се обръщат, когато искат да излеждат зашеметяващо елегантни. Изчистени форми, семпли десени и меки материи - това е формулата, в която се кълнат знаменити клиентки като Хилари Клинтън, Опра Унфри, Даниел Стийл и Елизабет Хърли. Роклята на Брук Шийлдс за сватбата й с Андре Агаси също е дело на звездната дизайнерка. Самата Хайди Уайзъл е най-голямата реклама на професионалното си верую - EVA можа да се убеди в това покрай гостуването й на конкурса "Мис България 2004". Докато отговаряше на журналистическите въпроси в София, мис Уайзъл демонстрира патрицианска външност, спокойни маниери и минималистичeн шик.

Що за хора са вашите известни клиентки? Коя от тях е най-капризна?
Опитът ми показва, че те всички са много мили и възпитани. Често изпращат писма, за да ми благодарят. Не всички обаче познавам лично - с някои се случва да се запозная, с други - не. Например не съм се срещала с Хилари Клинтън, макар тя да пазарува в бутиците ми. Често се случва да се обаждат стилистите на звездите - виждат нещо интересно в бутиците ми и после звънят. Но в момента се сещам, че от хората, които съм обличала и които познавам лично, много харесвам Опра Уинфри - тя е чудесна... Ще ми отнеме доста време да изброя другите си клиенти сред звездите, защото наистина съм работила за много от тях.

Опра ли е любимката ви?
Най-любима ми е Брук Шийлдс. Защото е много мил човек, освен че е много красива.

Какви изисквания имаше тя към булчинската рокля, която направихте за сватбата й с Андре Агаси?
Тя искаше нещо наистина изчистено, но с бухнала долна част. Да прилича на рокля с корсет, но без в действителност да слагаме корсета. Нещо като модерен вариант на рокля от елизабетинската епоха.

Колко звездни булки са носили ваши рокли?
Всъщност само две - Брук Шийлдс и певицата Фейт Хил. Но във втория случай роклята не беше шита специално за клиентката. Така се случи, че няколко дни преди сватбата ми се обадиха и казаха: "Фейт има нужда от рокля. Дали имаш нещо подходящо?" Тогава разполагах с вече готова булчинска рокля и я изпратих веднага. Оказа се, че пасва перфектно и Фейт се омъжи с нея. Но това беше просто случайност. Иначе по принцип не правя булчински рокли, освен ако няма специална поръчка - съсредоточавам се върху официалните и вечерни облекла. Булчинските рокли изискават твърде много време.

Коя от кралиците на Холивуд се облича най-добре?
В момента Катрин-Зита Джоунс. Тя често сменя стила си, но изборът й винаги е перфектен. Не съм я обличала за премиера или раздаване на награди, но тя носи една от моите дрехи във филма "Непоносима жестокост".

Какво ви вдъхновява?
Не и уличната мода. Много дизайнери черпят от нея, но не й аз. Идеите ми идват най-вече покрай материите, с които работя. Обръщам внимание на това как падат, как премоделират тялото. Мисля, че жените-дизайнери имат известно предимство пред мъжете, които правят дамска мода. Защото ние наистина носим дрехите, знаем как функционират и как се чувства човек в тях. Любимите ми платове са коприна и кашмир, не обичам тежките материи. Днес жените са много активни и затова имат нужда да се чувстват удобно.

Ще издадете ли някои от най-любопитните желания на клиентките си?
Понякога искат да сглобя нещо от части, които не си подхождат. Или пък настояват за много цветя - цвете тук, цвете там. Но аз не се поддавам. Много жени имат склонността да претрупват нащата, вместо да оставят собствената им красота да свети, като облекат нещо просто. В Америка преобладава по-изчистената форма и там хората по-добре разбират простотата, отколкото в Европа.

Какъв е личният ви стил?
Денем нося само черно. Вечер, когато излизам, обличам някои от собствените си рокли. С две думи стилът ми е много семпъл.

Най-специалната ви поръчка...
Една 80-годишна жена си поръча рокля от шифон и кашмир в ярко зелен цвят за 5000 долара. Порази ме нейната смелост - ето защо това е любимата ми поръчка.

Ще отворите ли бутик в София?
Още не знам - трябва да проуча нещата. Не съм сигурна дали София е готова за това.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР