Сънно царство

Не ви се спи? Рецепти и чудо продукти, за да изглеждате така, все едно през нощта ви е омагьосала феята на красотата. Не, това не ви се присънва

Свобoда Сидерова 08 April 2015

Aко стадата с преброени овце надхвърлят разумния предел, се образува кортизол, хормон, разрушаващ клетките. Обратното, хормонът на растежа, резултат от пребиваването в царството на Морфей, подобрява състоянието на кожата. Сънотворният агент, както още наричат мелатонина, пък регулира денонощния ритъм и забавя процесите на стареене.

Божественият дар на природата – своеобразна антиейдж козметика

Изследване на Медицинския център University Hospitals Case в Клив-ланд по поръчка на Estеe Lauder доказва, че будуването нощем не само води до поява на белези на стареене, но и ускорява задълбочаването им. При жените, които спят по-малко от 5 часа, сухите линии, петната и загубата на еластичност са два пъти повече, влагата намалява с 30%, а възстановяването на клетките тече много по-бавно от това при слънчево изгаряне. На всичко отгоре индексът на телесната маса хвръква. Сега разбрахте ли защо Спящата красавица дочаква принца все така неотразима и... стройна?  

5 рецепти за максимална полза от тъмната страна на красотата

Какво правите, когато не можете да заспите? Продължавате да се опитвате? Според учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско съвършено напразно. Най-добрият начин да победите безсънието е да престанете да се борите с него. Както и:  

Sleep texting, или писането в полусънно състояние на съобщения или статуси в социалните мрежи, е също такова нарушение на съня като сомнамбулизма. Решението е да оставите смартфона в другия край на спалнята и да не сърфирате в интернет минимум половин час преди сън.
Аромамасла

Две-три капки етерично масло от лавандула или портокал върху  памучен тампон и ще спите безгрижно като новородени. При депресия е подходящо масло от босилек. Раздразнителността и меланхолията пък се повлияват от масло от маточина. Вкусът на детството, както още наричат маслото от палмароза, няма равно на себе си при нервно напрежение. Специалитетът на маслото от салвия е избистряне на ума (от латински clarus означава ясно) и възстановяване на вътрешния баланс.   

Маска за сън

Ако никога не сте ползвали, днес е вашата щастлива нощ. „Тъмният режим“ стимулира синтеза на собствен мелатонин. Дефицитът му води до тревожност и чувство на недоспиване сутрин. Сред външните му прояви са подпухвания под очите, уморен вид и ранно побеляване на косата.

Музика на Моцарт или климатик

В сравнение с други класически творби, тези на Моцарт оказват най-голям терапевтичен ефект при безсъние, като нормализират кръвното и пулса и премахват нервността. Ако не сте фенове на композитора, включете климатика. Монотонният му шум унася бързо.  

Вана с морска сол

Един от най-ефективните методи за релакс. Не само помага да се отпуснете, но и се грижи за кожата. Температурата на водата не трябва да превишава 37 C0, като продължителността на процедурата е 10-15 минути.

Хранителна добавка и успокояващ чай

Сънотворното ще ви приспи бързо, но няма да възстанови спокойствието и ведростта, които дава качественият сън. По-добрият вариант е хранителната добавка. При чая е важен навикът. Ако свикнете след горещата напитка да не мислите за вечните проблеми, организмът ще изработи истински рефлекс. Достатъчно е да вдъхнете ухаещата на липа пара например, за да се настроите за сладка дрямка.   

Аромакозметика за пълноценен сън

Най-напред с материала е L’Occitane. Релаксиращата серия Aromachologie  включва такива нестандартни продукти като роса за спокоен сън с етерични масла от сладък портокал, мушкато, лавандула, бергамот и мандарина и парфюмирано саше с лавандула.

(Между другото, ароматизирането на бельото с билки и растения е стар провансалски обичай.) За омиротворяваща атмосфера в спалнята е достатъчно да разпръснете първото върху възглавницата и да сложите редом с леглото второто. Спа ритуалът е тестван от невролози, а ефектът е научно доказан. Decleor също поема курс на абсолютно отпускане.  Серията Relax Intense е чиста проба покана за сензорно пътешествие.

Етеричните масла от ветивер от Мадагаскар и иланг-иланг от Коморските острови ви карат да забравите за умората и стреса на изминалия ден и да постигнете всеобхващащо ведро чувство на спокойствие. Elemis има своя рецепта за справяне с нервното напрежение. Балсамът Quiet Mind Temple от серията Sp@ Home Body Soothing се нанася както в основата на тила и на меката част на ушите, така и на пулсиращите точки на шията и вътрешната част на китката. Струва си да опитате и еликсирите на Cuccio.

Едно-две натискания на дозатора, и въздухът в спалнята се изпълва с уханието на: мляко и мед, папая и гуава, нар и смокиня, розмарин и кардамон, тоскански цитрус и билки... Освен за създаване на спа атмосфера, еликсирите могат да се използват още за аромалампа, вана, компреси.    

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР