Тайнството, наречено сватба

За деня, който никой мъж не си представя, а всяка жена облича в мечти

Елка Влаховска 03 April 2015

Надя Алексиева, собственик на Сватбена къща „Мънисто“

Снимка: Александър Осенски и архив Сватбена къща „Мънисто“

EVA разговаря с Надя Алексиева, собственик на Сватбена къща „Мънисто“, българо-италианска фирма с над 12-годишен опит у нас

За модата и интимността

В началото на всяка година излиза модната тенденция за сватбените тържества – казва Надя Алексиева. – Но моят опит показва, че каквото и да се случва по света, българката има собствен вкус, пречупва тенденциите през своето виждане. При роклите се следи повече модата, но при декорацията и ритуалите – не. Нормално е двойката да иска да персонализира тържеството, частица от нейната история да присъства в него, обикновено с някакъв елемент или анекдот от запознанството. Това събитие е интимно в същността си – то е едно от трите тайнства, за които не ни е дадено да знаем защо са тайнства.

За „искам“ и „мога“

Когато младоженците дойдат на първа среща в сватбената агенция, е важно дали имат дата, запазили ли са ресторант, ангажирали ли са фотограф, имат ли идея как искат да изглежда сватбата им или тепърва искат да си изяснят тези неща. Обикновено правя три оферти – едната е „Аз искам“, или как булката си представя нещата.

(Понякога сме приятно изненадани и от младоженеца, когато има идеи и изисквания.) Втората е „Би ли могло да стане?“ – тя е свързана с бюджета. И третата оферта е „Реалното, което ще се случи“. Времето е лукс, от който не бива да се лишаваме. Не мога да кажа колко е абсолютният минимум време, необходимо за подготовката на сватба. Правили сме и тържество за 80 души за три дни, но булката имаше много точна идея как иска да изглежда сватбата.

За екстравагантността и различното

В „Сватбена къща Мънисто“ младоженците могат да си наемат ретро автомобил за специалния ден. Удоволствието да се возиш в него и сватбената фотосесия  придават стил, атмосфера и емоция.

Ретро автомобилите са Rolls-Royce Silver Shadow 1973 г., Rolls-Royce Wraith 1938 г., Вentley 1948 г., Chevrolet Pakard President 1948 г., London Taxi 1990 г. и Cadillac Eldorado 1978 г.

Всички сватби на чужденци у нас, които сме организирали, са с ретро автомобили. Българинът също видя, че не е различен с големия и скъп автомобил серийно производство, а с нещо, което не можеш да срещнеш на пътя всеки ден.  

Различното е и при аксесоарите – диадеми, венчета, брошки, колиета, с много прецизна ръчна изработка и авторски дизайн. Всяка година правим нова колекция. Работим и със стабилизирани цветя, които внасяме от Италия, представител сме на италианската фирма, която се занимава с това. Хората не очакват да пипнат истинско цвете в аксесоарите, а откриват, че има живи венчелистчета на хортензия например, вплетени сред тюл, перли и органза.

За смелостта и скромността

Българските булки са стилни и елегантни, но плахи в изказа си. Те предпочитат нещо изчистено. Клиентите ни от чужбина показват каква е разликата. Цялото внимание на сватбата е най-вече върху булката и тя трябва да оправдае очакванията. Няма нужда да се притеснява.

В този ден блясъкът и атрактивността са част от това, което после, когато си гледа снимките, ще й хареса. Но истината е, че ако човек е по-ексцентричен във всекидневието, ще привлича внимание и на сватбата си. И обратното, едва ли можем да очакваме семпъл в обличането си човек да се промени коренно за тържеството. Все пак аз съжалявам, че понякога не настоявам достатъчно булката да бъде по-смела.

За българското и глобализацията

Хвърлянето на булчинския букет е американиада. В нашата традиция той се пази една година и след това се пуска по течаща вода. В българската сватба букетът е от билки и ароматни треви, за да пази булката от зли сили. Българската сватба сега обаче е компилация от много неща. Затова напоследък почти при всички сватби правим по два букета – един за хвърляне, и друг, от стабилизирани цветя, който остава дълго време свеж и може да се съхрани дори няколко години.   

За ритуала на кръщенето

След сватбеното тържество повечето ни клиенти организират при нас и кръщенетата на децата си. В „Сватбена къща Мънисто“ първи започнахме да предлагаме официални детски дрешки, кърпи за кръщене и всичко, необходимо за църквата. Това е хубав ритуал, който има своите аксесоари – започва се със свещта и кутийката, в която се съхранява косичката на бебето, и се стига до декорацията в храма – стойки с цветя, украса на купела. А кръщелната хавлия и дрешка се пазят за цял живот.

Правят се подаръци на гостите, организира се почерпка в ресторант. Кръщенето се върна в нашите ритуали от пет години насам. Наблегнахме на това и инвестирахме в идеята да убедим хората, че то е много красив празник.

Сватбата е ден, който няма да се повтори. Най-добре инвестираните пари са в спокойствието, че на тържеството някой знае къде, кога, как и какво трябва да се случи. Всички работят за добри спомени.

Повече информация на www.manisto.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР