Цермат - 100 км писти, 100 ресторанта

Лишен от коли и бензинови изпарения, достъпен единствено с влак, живописният еко курорт сам избира своите гости

Любомир Василев 19 March 2015

Chez Vrony

В подножието на величествения Матерхорн гастрономичният рай на Швейцария е мое любимо място за ски ваканция. Лишен от коли и бензинови изпарения, достъпен единствено с влак, живописният еко курорт сам избира своите гости. От другата страна на Матерхорн е италианският ски курорт Червиня. Смесването на традиционната швейцарска кухня с италианската дава заявка за истинско гурме преживяване в Цермат.

За трета поредна година отсядам в хотел „Омния“ не защото е единственият добър хотел тук, а защото не изпитвам необходимост да търся друг. Хотелът е кацнал на скала в центъра на градчето и до него се стига с асансьор, изкопан в нея. Макар ресторантът му да е един от най-добрите в Цермат, никога не взeмам пълен пакет, за да мога всяка вечер да бъда на различно място.

Над сто ресторанта и 119 км писти – това не е никак малко за китно алпийско градче. От суши и тепаняки ресторантите, през традиционните за Швейцарските Алпи „штубета“, до ресторантите с Мишлен звезди, изборът е голям. Резервацията е задължителна две седмици предварително.

В хотел „Юлен“ е ресторантът Schäferstubе (Шеферщубе), където вечерям поне два пъти през седемдневния си престой в Цермат. Собствениците, които притежават три хотела и шест ресторанта в града, са известни с агнешките специалитети от техните високопланински пасбищни агнета. Разнообразявам менюто си с посещение на концептуалния ресторант After Seven в хотел Backstage на Хайнц Жулиен. Той е не само ресторантьор и хотелиер, но и художник и дизайнер: почеркът му личи в почти всички добри места в градчето. Cervo е друго приятно място, където типичната за региона кухня среща модерната визия на собствениците.

Chez Vrony пък прави карането на ски в Цермат различно, като дава вкусен завършек на всеки ски ден. Красивото шале, разположено на пистите, неслучайно е избрано за най-добрия планински ресторант в света. А култовият „Шеврони бъргър“ е фаворитът на журито на Swiss Gastro сезон след сезон. И понеже има места, които не могат да се разкажат и трябва да се видят, ви чакам там в два часà след ските. За десерт съм поръчал шоколадов кейк във формата на Матерхорн, емблема и на известния швейцарски шоколад „Тоблерон“.

Spaghetti Kitchen препоръчва:
хотел Omnia - www.the-omnia.com
хотел и ресторант Cervo - www.cervo.ch
хотел Julen - www.julen.ch
ресторант Chez Vrony - www.chezvrony.ch
ресторант Ferdinand - www.ferdinand.ch
ресторант Le Gitan - www.legitan.ch
ресторант Chalet da Giuseppe - www.chalet-da-giuseppe.ch
ресторант After Seven - www.seven.ch

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР