Момичетата на Ivet Fashion

eva.bg 02 January 2015

Карина Неделчева обикаля за десет години целия свят и среща любовта в Италия

Печели конкурса Ivet Fashion Top Model на крехката възраст 12 години. Малко след това заминава за Италия за престижните дефилета Alta Moda в Рим. „Бях едно малко дете, изведнъж поставено в ситуация да се прави на жена. Влязох бързо в ролята си и добре че майка ми беше до мен за опора и все пак да ми постави някакви граници. Беше забавно, не съм имала проблеми и всички смятаха, че съм на 16. Докато не ми взеха паспорта, за да направят копие за самолетен билет, и не разбраха истинската ми възраст.

Разрази се медиен скандал в цяла Италия, а дизайнерът на модна къща Gattinoni, който ме бе наел, реши да се възползва от неочаквания пиар. Сега – 13 години по-късно, майката на моя приятел, който е италианец, се сети за тази случка и си спомни за онова малко момиче! Там реалността е друга – никой не знае как в България се опитваш да хванеш всеки малък шанс за реализация в чужбина. Грабваш го, защото тук просто няма какво да ти се случи.“ За повече от десет години в модния бизнес Карина обикаля почти целия свят, работи за големи имена, като Vivienne Westwood, Versace и Giorgio Armani. Но не те са любимите й ангажименти.

„В Италия имах една забележителна клиентка – жена на около 80 години със семеен бизнес – компания за текстил и кашмирени плетива. С нея имах 20 пъти по-уникален работен ден, отколкото по време на ревю на Седмица на модата. Обожавам малките семейни фирми, в които виждаш как традициите се предават през поколенията и ценностите остават непокътнати.“

Михаела пътува между Маями и Милано за срещи с дизайнери или... с Кание Уест

Смята за свой най-голям успех рекламната кампания на Byblos и снимките за модната марка на суперзвездата Кание Уест. С него се среща лично на кастинг, в който се надпреварва с още 150 модела. „Като фен на музиката му бях в невероятна истерия. Имаше задача да ходим с него по един мраморен под. Замалко не паднах в краката му и го попитах може ли да мина отново. Той каза ок, а след това избра мен. Работихме заедно близо седмица, беше страхотно изживяване.“ За четири години в модния бизнес стилът й неусетно се променя.

„Заради работата започнах да се отнасям чисто професионално към начина, по който изглеждам. Показвам характера си и се опитвам да се откроявам от черния клин и черния топ. Тези години ми дадоха адски много – осъзнах какво искам да правя, какво харесвам и какво мога да си позволя на този етап от живота си. Какво мога да отложа и за какво вече е късно. Знам, че трябва да се бориш за нещата, които искаш. Да бъдеш стоик, войник, да си създадеш имидж на човек, с когото може да се работи и хората биха искали отново да срещнат.“

Никол Станкулова привлича вниманието като магнит – някога от подиума, сега от екрана

Не спира да бърбори с обезоръжаваща спонтанност и искрен интерес към случващото се около нея. Днес тя е телевизионна звезда, а 13-те години в модния бизнес обобщава като „най-важните години в живота ми, в които се изградих като личност и характер. Научиха ме на дисциплина, толерантност, търпение. Бях много суетна, но притъпих навиците си да мрънкам. Спомням си, че водех два паралелни живота: този в училище, и този на снимки и ревюта. Беше добър урок в общуването с различни хора от различни среди, възраст и виждания“.

Научила се е и да не прави планове за бъдещето. „Старая се винаги да вървя напред и нагоре и вярвам, че това е формулата на успеха. Не се отказвам и не пасувам – защото да стоиш на едно място, е най-лошото, което можеш да направиш“.

Алекса пее джаз и балансира между модната и музикалната сцена

Напомня рок звездите от 70-те: с андрогинно тяло, рошави коси и непроницаемо лице. Свири на пиано, завършила е джаз пеене в Музикалната академия. Част е от дебютиращата група „Парапланер“, с които подготвя нов клубен репертоар и авторски парчета. Кариерата й на модел започва малко късно – тя е на 20, когато букерът на Ivet Fashion я спира на улицата и я кани на пробни снимки.

„Мисля, че се случи точно навреме. Беше и интересно, и малко страшно. Първото ми ревю на голяма сцена беше в Берлин. Имаше невероятен подиум и страхотна музика! И когато стъпих на него, разбрах, че искам да се занимавам точно с това.“ Според нея най-важното за един модел е „да се чувстваш добре в кожата си и това да ти личи. Важно е да имаш индивидуалност, защото конкуренцията е огромна. И няма с какво друго да бъдеш различен, освен да бъдеш себе си“. Би искала някой ден да работи за модни къщи като Chanel и Saint Laurent, а дотогава ще продължава да развива истинската си страст – музиката.

Екатерина Куцарева на крачка от голямата кариера

Също е от три години в Ivet Fashion и все още учи в гимназия. Иска да следва право, но и да развие кариерата си на модел, която започва случайно. „Дидо (главният букер на агенцията – бел.ред.) ме спря в метрото. Започна да ме убеждава, че съм подходяща за модел и да отида в офиса на агенцията. За мен беше странно, бях на 15 години и много скептична – никога не бях мислила за нещо подобно. След като отново се срещнахме случайно на улицата, все пак реших да опитам.“

Екатерина притежава ярка индивидуалност и характерно излъчване, заради които често е канена от чужди агенции за директна работа навън. Обожава Лондон и с малко тъга си припомня за последния си рожден ден, който прекарва сама в Ню Йорк. „Беше доста самотен рожден ден, родителите и приятелите ми бяха далеч, а часовата разлика огромна. Случват се такива неща, но пък и те ти дават нещо може би.“

Нора Шопова със снимки за Vogue, работа в Ню Йорк и мечта един ден да работи за себе си в България

Модел е едва от три години. Обожава да снима бюти кадри, гордее се със сесията си за Vogue и страшно харесва работата си за нюйоркското списание Gravure. Удивителната й прилика със супермодела Енико Михалик се отбелязва на почти всеки кастинг навън. Кариерата й стартира „твърде бързо“ според Нора.

„Няколко месеца след като започнах да работя, дойдоха и пътуванията. Първото беше до Ню Йорк. Бях изплашена и убедена, че втори път няма да замина за където и да е. След това оцених плюсовете, свикнах с мисълта, че тази професия е за мен, осъзнах, че трябва да грабя колкото се може повече от нея. Станах по-самостоятелна, вярвам повече в себе си. Единствената трудност е, че с непрестанните пътувания трудно поддържам контактите си и близките ми приятели стават все по-малко...“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР