Пепеляшка както ни харесва

На пръв поглед филмът е прекалено детски, но дали всъщност не е точно обратното? "Пепеляшка" е в кината от днес

Ирина Иванова 13 March 2015

Може би нашите деца, свикнали вече с 3D киното и CGI технологиите, с битки между хобити и орки, с трансформърси и супергерои, с компютърни игри и фентъзи персонажи леко ще се отегчат на тази „чиста като сълза“ „Пепеляшка“. Дали пък „прекалено детският“ филм не е всъщност по-скоро за нас, които сме израснали с книжки с картинки и обикновени анимационни филмчета?

Кенет Брана, изключителен актьор и режисьор, екранизирал голяма част от шекспировите творби, абсолютно изчезва като автор в своята версия на „Пепеляшка“, стопява се. И това е толкова готино! Само най-големите могат да си позволят до такава степен да смирят егото си пред една вечна история. И само най-добрите истории живеят вечно. Никога няма да ни омръзне приказката за момичето, превърнало се от слугинче в принцеса заради силата на чистото си сърце.  

Ще се насладите на една класическа, автентична „Пепеляшка“, чийто единствен грях е, че следва почти дословно едноименния анимационен филм на Disney от 1950 г. Само че Кенет Брана не може да направи нищо сладникаво и филмът може да е буквална игрална адаптация, може да е леко скучноват на моменти, но не e сладникав. И много неща още не е – не е „съвременна интерпретация“, не е „иронично намигване“, не е „високотехнологичен екшън“ каквито са холивудските приказки напоследък – като „Злодеида“, „Снежанка и Ловецът“ и „Огледалце, огледалце“ например. Няма да ви заболят очите от CGI ефекти. Не е 3D. Защото, както вече стана дума, целта на тази филмова приказка, разказана ни от Кенет Брана, е да ни върне към старомодния начин, по който възприемахме приказките.

Изпитах истинско удоволствие от тази нова стара Пепеляшка именно заради липсата на манипулации и чистотата на прочита. Освен това всички са красиви, дори лошите. Заради фантастичните костюми на Санди Пауъл, работила за „Влюбеният Шекспир“, „Авиаторът“, „Вълкът от Уолстрийт“ и др. Както и заради самите актьори – Кейт Бланшет като злата мащеха (зла, но елегантна – трябва да й го признаем), Хелена Бонъм Картър като добрата кръстница и приказно красивите, светло руси Лили Джеймс като Пепеляшка (познаваме Лили от сериала „Имението Даунтън“, излъчван у нас по Нова телевизия) и Ричард Мадън от култовия  „Игра на тронове“, където играеше Роб Старк и май го убиха някъде към края на втория сезон.

Ще заведа дъщеря си на „Пепеляшка“ още тази вечер и ще ми е интересно как ще възприеме филма. Ако някой от вас има желание, бихме се радвали да сподели как неговото дете е реагирало на класиката. Защото макар да звучи като клише, имам чувството, че вече ако не се търкалят глави и няма вампири, върколаци, зомбита и т.н. никой не се впечатлява.

1 КОМЕНТАР
1
Diyana Nikolova
13 March 2015, 17:54

След 50 Shades`, се вижда, че тук би имало не малко искри между Пепеляшка и Принца. Може би тези двамата биха изграли февруарския` по-добре :)))))

ТВОЯТ КОМЕНТАР