„Оскари 2015“ - кой какво спечели

Имаше ли изненади при победителите, кой остана разочарован

eva.bg 23 February 2015

Снимка: getty images/guliver

Наградите „Оскар“ бяха раздадени снощи за 87-и път. И изглежда с всяко следващо издание стават все по-предвидими и съответно скучни. За добро или за лошо нямаше никакви изненади по отношение на спечелилите. Същите актьори и филми, които печелиха на церемониите досега, си тръгнаха с приз и от топсъбитието снощи.

Напълно очаквано „Бърдмен“ грабна приза за най-добър филм. Лентата бе отличена и в още три категории - за режисьор (Алехандро Гонзалес Иняриту), оригинален сценарий и операторско майсторство. Никакви изненади нямаше в категориите с актьорите. „Оскар“ за най-добра мъжка роля спечели Еди Редмейн (“Теория на всичко“), за поддържаща мъжка бе отличен Джей Кей Симънс ("Камшичен удар"), за главна женска Джулиан Мур за Все още Алис“ и Патриша Аркет за поддържаща роля (“Юношество“). Обичайните заподозрени, които вече няколко месеца не спират да печелят позитивни отзиви и статуетки. Очевидно са си заслужили и „Оскарите“.

Не бе подминат и другият фаворит на публика и критици „Гранд Хотел Будапеща“. Той спечели четири статуетки, като броят им компенсира факта, че са от по-второстепенните категории. А именно – за музика, сценография, грим и прическа и декори. С празни ръце не остана и „Игра на кодове“ - една статуетка за адаптиран сценарий. За визуални ефекти пък бе отличен „Интерстелар“.

Както се вижда, безспорните фаворити не бяха пренебрегнати от членовете на Американската академия за филмово изкуство и получиха своя заслужен и очакван „Оскар“. И въпреки това някак ни се искаше поне за една от тези категории да кажем: „Е, това не го очаквахме!“ Може би следващата година.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР