Венеция през зимата

Освен най-красивия, през зимата Венеция става и най-романтичния град. Ако не сте влюбен, има голяма вероятност това да ви се случи точно там

Любомир Василев 12 February 2015

Харесвам Венеция през зимата. Промъквам се към края на февруари между традиционния карнавал и биеналето за съвременно изкуство, когато има най-малко туристи. Усещането да се изгубиш в лабиринта от улички в единствения град без коли в света и да се почувстваш като част от магията е незабравим.

Венеция потъва, затова нямаме време за губене и трябва бързо да се ориентираме в обстановката. Най-трудното, когато избираме ресторант там, е да не попаднем в капаните за туристи, които дебнат на всеки ъгъл. Не яжте пица във Венеция! Ще останете разочаровани. Пастата е традиционно добра. Но типичното ястие за района на Венето е ризотото. Ризото неро – кремообразен ориз с мастило от сепия, е задължителен. Популярен тук също е и ризи-бизи, ориз, сготвен със свинско, пресен грах, лук и пармезан.

Няма да забравя малкото капанче близо до моста Риалто, където на крак могат да се опитат различни хапки тип тапас от местната кухня. Полентата с колбас, приличащ на нашата пача, и с чаша бяло вино от Венето е вълшебна.

Тук е родината и на карпачото (прозрачни резени сурово телешко, традиционно поднесени с горчица и майонеза, овкусена със сос „Уорчестър“). Белите аспержи и радичиото са също много характерни за района. Интересното е, че зеленчуковите градини, които зареждат Венеция, се намират на близък остров на няколко мили в морето.

Логично за град, построен направо в морето, е тук да е мястото на морската храна. Какво по-хубаво от пресни пържени сардини с лук! Менюто на Джордж Клуни и Амал за официалните гости на тяхната сватба в „Локанда Чиприани” също беше базирано 99% на морска храна. Основното беше лобстер с диви гъби и смокини. С Клуни си приличаме със сигурност по едно нещо – и двамата харесваме ресторант „Да Иво“. В него се влиза директно от гондолата.

Едно от задължителните места във Венеция е емблематичният „Харис Бар”. Любимият бар на Хемингуей с традиционното Харис белини е обявен от италианското правителство за място с историческо значение през 2001 г.

Освен най-красивия, през зимата Венеция става и най-романтичния град. Ако не сте влюбен, има голяма вероятност това да ви се случи точно там.

Spaghetti Kitchen препоръчва/
Bauer il Palazzo - www.ilpalazzovenezia.com
Aman Canal Grande - www.amanresorts.com
Локанда Чиприани - www.locandacipriani.com
Da Ivo - www.ristorantedaivo.it
Osteria Di Santa Marina - www.osteriadisantamarina.com
Osteria La Bottega ai Promessi Sposi tel: 0412412747
La Zucca - www.lazucca.it
Osteria Enoteca Ai Artisti - www.enotecaartisti.com
Harry’s Bar - www.harrysbarvenezia.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР