Вътрешен човек: Джена Лайънс

Тя е висока почти 183 см., винаги носи чифт диоптрични очила с черни ретро рамки и най-често е облечена в неочакван микс от стилове, цветове и принтове

Галина Друмева 31 December 2014

Снимка: Getty Images

Джена Лайънс, президент и креативен директор на американския моден бранд J.Crew и е абсолютна модна икона. За последното десетилетие външният й вид се превръща в разпознаваема по целия свят марка, олицетворяваща не само собственото й уникално усещане за стил, но и стила на компанията J.Crew – единствената в биографията й.

Лъвът от J.Crew

Началото е трудно. Когато започва кариерата си като помощник дизайнер през 1990-та, американският моден бранд е в криза. Цел номер едно в корпоративната стратегия е оцеляването, а креативността е забравена. Минават цели десет години, в които членовете на екипа се чувстват като „забравени войници, работещи ден за ден, сляпо изпълняващи нареждания”, както споделя Лайънс пред The Guardian през 2013-та. След рокади в управлението тя получава възможност за изява и заставайки начело на дизайнерския екип, насочва компанията в нова посока. Водеща става идеята, че всеки може и трябва да изглежда и да се чувства добре в кожата си. С нови модели, дизайнерска колаборация с Prabal Gurung и цялостен редизайн на магазините, Лайънс успява да върне славата и клиентите на марката. Абсолютното признание за усилията и таланта на дизайнерката идва с появата на Мишел Обама във Вечерното Шоу с Джей Лено през 2008-ма с цялостен ансамбъл от пола, жилетка и блуза на американския бранд.

Край на правилата

Успехът се крие в стила. С времето Лайънс се превръща в лице на марката, която всъщност отразява собствения й нетрадиционен, андрогенен моден вкус. „Обичам да променям модните представи за това как нещо трябва да бъде”, казва дизайнерката пред британския Vogue. „Нося пайети през деня, суетшърт за вечер навън, комбинирам мъжки панталон с женствена блуза. Харесва ми да преобръщам правилата, внасяйки нещо неочаквано във визията… спортно долнище с висок ток или маратонки с официален панталон”, допълва още тя. Характерно за Лайънс е напластяването на визията – риза, пуловер, сако, връхна дреха, а понякога и две – топлата парка върху дънково яке е идеална градска комбинация срещу студа. Лайънс не се притеснява от високия си ръст и предпочита висок ток, а обемните й очила се превръщат в тренд по целия свят. Стрийт стайл фотографите обожават различността на дизайнерката и заедно със снимките й разпространяват по целия свят и посланието й за увереност в себе си. Обичайте себе си – това е аурата, която носи Джена Лайънс и която я превъща в култ за жени от всички поколения.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР