Преследване на дива овца

Милена Попова 31 December 2014

Кога първият чист сняг престана да бъде кристалната топка на детството, в която се оглеждаха искрящите ни мечти, усмивката на бъдещия принц или принцеса, онова смътно, но плашещо сърцето щастие, което ни очакваше в света на големите? Кога елхата у дома престана да мирише на мокра гора и на запалени свещички и замириса на найлон и китайски лампички? Кога усмивките ни се превърнаха в гримаси? Годините излетяха неусетно през комина и си даваме сметка, че колкото и да се развиваме напред, колкото и да придобиваме и побеждаваме, сме изгубили едно безценно нещо: способността да видим света с очите на дете. А загубите, които не се виждат, знаете, са най-тежките. Докато се усетим, сме заменили кърпените обувки на детството с лъскави нови обувки, но сърцето ни, което е било цяло тогава, сега е кърпено.

Една моя приятелка има специална кутия, в която на 1 януари всяка година слага лист със записаните си мечти и цели за следващите 365 дни. И, разбира се, прави равносметка, преглеждайки стария си лист. „Имам 50 процента успеваемост”, каза ми тя в началото на миналата година. Аз нямам такава кутия и отдавна не си записвам подобни неща. Защото разбрах, че мечтите не могат да се менажират. Мечтата е като дивата овца на Харуки Мураками, която се заселва в душата ни, и няма излизане. Не може да се пипне, нито опише, няма форма на златни кюлчета, нито на кола, но ни изпълва с любов и вдъхновение.  И ни кара цял живот да я преследваме и смисълът на това преследване не е да я уловим и материализираме. А да изминем пътя, който ни води до непознати места, в които ще се влюбим, непознати хора, които ще станат близки на сърцето ни, истини, които ще направят живота по-красив и смислен. Да го изминем с по детски чисти сетива и с безусловна любов в сърцата си.

И така, в годината на Овцата по китайския календар, аз продължавам да преследвам своята дива овца и няма да се откажа, докато ми е интересно. Пожелавам и на вас да имате своята дива овца, онази смътна, но връщаща ви към самите вас мечта, топла, неуловима, вълшебна и ангелски чудотворна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР