Как да кажем сбогом на болките в кръста и гръбнака

Съветва д-р Росица Иванова

Мариана Антонова 06 January 2015

Гръбнакът – опората на човешкото тяло

Гръбнакът е съставен от прешлени – твърди костни тела, и меки междупрешленни дискове. Той осигурява опора на човешкото тяло при изправено положение и при придвижване в пространството, както и защита на разположения по цялото му протежение гръбначен мозък. Намалената двигателна активност и вредностите от околната среда се отразяват на тонуса на мускулатурата и качеството на съединителната тъканв човешкото тяло, която се намира навсякъде – в мускулите, връзките (лигаменти), кожата, кръвоносните съдове, вътрешните органи и т.н. Мускулатурата и лигаментите са главните фактори за поддържане на правилната позиция на гръбнака и за нормалната му функция.

Д-р Иванова, какви са най-честите причини за болки в гръбнака и кръста?

д-р Росица Иванова, продуктов мениджър в Ортошоп ЕООД Фотография Марин Каравелов
При намален тонус на мускулатурата поради недостатъчна двигателна активност, която обикновено започва от ранна детска възраст, нормалната позиция на гръбнака се променя и той става податлив на деформации. Например на сколиоза в училищна възраст (изкривяване на гръбнака)или на хиперлордоза (прекомерно извиване на поясните прешлени напред) в областта на кръста. Именно тези две състояния са най-честите причини за болки в кръста и гръбнака във всички възрасти. При продължителна хиперлордоза започват да страдат междупрешенните дискове, като формират патологични промени.

Какво трябва да направим, за да не стигнем до патологични промени?

Необходимо е още при първите симптоми на болки и дискомфорт в областта на гръбнака и кръста да се носи лумбален колан. Той действа по механичен път върху гръбнака благодарение на налягането, което упражнява върху коремната стена, коригира хиперлордозата до физиологична лордоза. Когато носим колана, прешлените са подредени по правилен начин и болката и дискомфортът изчезват.

Какво е мнението ви за лумбалните колани на френската фирма THUASNE, които се предлагат на нашия пазар?

THUASNE са от най-високо качество. Те са запазена търговска марка на фирмата и притежават технически досиета за медицински изделия Клас I. В близо 170-годишната си история фирма THUASNE е постигнала най-високи стандарти по отношение конструкция, качество и естетика на изделията си.

Кажете ни нещо повече за тъканите, от които са изработени тези колани.

Тъканите Combitex R и Poromax 3D R, патентовани от THUASNE, имат структура и състав, позволяващи на нишките да поемат влагата и да я изпаряват, като запазват кожата суха. Тези тъкани притежават сертификат за хипоалергенност и не предизвикват кожни раздразнения. Освен това са изключително трайни и не се деформират при ежедневно носене и пране в продължение на години.

Препоръчва ли се носенето на лумбални колани и профилактично?

Препоръчва се във всички случаи на повишено натоварване на гръбнака – бягане, скачане, носене на тежко, продължително ходене или стоене прав, както и при продължително пътуване поради вибрациите.

Достатъчно ли е носенето на колан, за да си гарантираме здрав кръст и гръбнак?

Освен носенето на колан е необходимо да се засили естественият мускулен корсет на организма, т.е. да се повиши мускулният тонус на коремните и гръбните мускули, които да поддържат правилната позиция на гръбнака. Това се постига с плуване и/или специализирана гимнастика, която може да се изпълнява в домашни условия. Комплексът от упражнения трябва да бъде съставен от специалист кинезитерапевт.

Допълнителна информация, насоки и съвети може да получите на тел. 070010061, Ортошоп, София, ул. „Люлин планина“ 38 или на www.orthoshop.bg

1 КОМЕНТАР
1
Ники
06 February 2015, 14:40

Ако оставим настрана продавабето на продукти, които не са действително необходими искам само да препоръчам пилатес! Добър учител, който е запознат със структурата на тялото може да направи чудеса не само за гърба но и за цялостната позиция и структура на тялото! Това е наистина инвестиция в самите нас!

ТВОЯТ КОМЕНТАР