Робърт Дауни Джуниър - тайната на супергероя

Преди да стане Железния човек, той бе тенекиена развалина, за която всички смятаха, че ще свърши на бунището. Какво се промени?

Деяна Ангелова 11 March 2015

Снимка: Getty images

„Сякаш имам зареден пистолет в устата... Пръстът ми е на спусъка... Осъзнавам го... Но толкова много ми харесва вкусът на метала...“ Така през 1999 г. Робърт Дауни Джуниър описва слабостта си към дрогата, докато моли съдията да не го вкарва в затвора. Не среща разбиране и получава присъда от 36 месеца. Съдията има основание да му я даде. Защото три години по-рано полицаи откриват в колата му хероин, кокаин, марихуана и Магнум 357 под седалката. Изпращат го в клиника, той бяга. Пращат го в по-строго охраняема клиника, но той пак успява да избяга. Съседите му го откриват припаднал в леглото на 11-годишния им син, защото мислел, че това е неговата къща.

„Трудно е да се измъкнеш от варела, понеже ръбовете са много хлъзгави, а на хората им харесва да те гледат как падаш отново и отново“, казва той. Хлъзгавият варел му коства и връзката със Сара Джесика Паркър, която го напуска заради наркотиците и разбива сърцето му. Двамата се запознават на снимачната площадка на Firstborn (1984). Тя го кани на среща, а два месеца по-късно той се мести да живее при нея в Ню Йорк. Голяма любов, седем години са заедно, но накрая пороците побеждават – тя не издържа и го оставя на демоните му.

Някой ден ще ми дадат Оскар. Това е факт. Затова нямам нищо против да ходя на церемонията всяка година и да гледам как награждават другите. Все някога ще ми дадат и на мен – дори да е за цялостен принос.
Днес Робърт Дауни Джуниър е на върха – в личен, професионален и финансов план. Той е най-високоплатеният актьор в Холивуд благодарение на „Железният човек“. Гаражът му е пълен с уникална колекция от скъпи и редки автомобили. А домът му е изпълнен с детски смях и любов. С жена му направиха собствена продуцентска компания и първият им филм вече е факт – „Съдията“.

Какво се промени? Какво извади актьора от бунището на пропадналите звезди, за да го върне отново на небосклона? Не е престоят му зад решетките. Той не успява да го стресне достатъчно, нито го среща с хора, които да направят от него човек. Всъщност актьорът със слабост към наркотиците и алкохола излежава само 12 от 36-те месеца. След излизането му дават роля в „Али Макбийл“. Гласуват му доверие, което не оправдава. Героят му е принудително изхвърлен от сериала, въпреки че му носи високи рейтинги. Продуцентите нямат друг избор, защото скандалите продължават. След анонимен сигнал в хотелската му стая намират кокаин и метамфетамини.

Следват още няколко ареста, при единия от които го прибират, докато се скита бос, с раздърпани дрехи и много пиян по улиците. Пак влиза в клиника, но кариерата му вече е унищожена. Не може да си намери работа, защото застраховката му става космическа и нито една филмова продукция не може да си я позволи, а и нито една застрахователна компания не желае да рискува с него. Остава без работа и доходи. Така нареченото дъно.

Актьорът успява да се завърне на големия екран чак през 2003 г. с „Пеещият детектив“, след като близкият му приятел Мел Гибсън плаща от джоба си солидна сума за застраховката му и лично гарантира за него пред застрахователите. „Всички го бяха отписали. Беше толкова тежко да го гледам, като знам колко безумно талантлив е. Той беше най-големият си враг и никой друг не можеше да му помогне. Сам трябваше да се справи. Изпитвах дълбока съпричастност“, казва Гибсън.

Този път Робърт Дауни не се проваля, а постъпката на Гибсън кара и други да му гласуват доверие. Получава роля в „Готика“, където ще срещне човека, който ще му помогне да пребори демоните в себе си – Сюзън Левин, вицепрезидент на продуцентската компания на Джоуел Силвър Silver Pictures. Любов. Става въпрос за любов. Просто Дауни се влюбва в Левин.

„В опит да се държа професионално, гледах на него само като на актьор. И свестен тип. Имаше нещо много земно и естествено в него. Чак след края на снимките си казах – може би има нещо повече“, разказва Сюзън. И нещата са случват много бързо и естествено, както е при истинската любов. През 2005 г. сключват брак. Година по-късно той ще получи предложение да играе Тони Старк в „Железният човек“. Ролята, която ще го върне на небосклона сред най-ярките звезди.

През 2012 г. Сюзън ражда първото им дете – момченце. Наскоро на бял свят се появи и второто – този път момиче. За Сюзън Робърт Дауни твърди, че е „като ходещо произведение на изкуството“. Неведнъж е обяснявал, че тя е тази, която го държи далече от алкохола и наркотиците, защото най-голямото му притеснение е да не я разочарова. По тази причина от години не е посягал към пороците, които едва не го убиха и почти разрушиха кариерата му.

Любопитни факти

- Баща му го „запознава“ с наркотиците. На 8-годишна възраст Робърт Дауни Старши му дава да пуши марихуана.

- През 1992 г. се жени за актрисата и модел Дебора Фалконър само 42 дни след като се запознават. Година по-късно тя му ражда син – Индио. Тази година той бе арестуван за притежание на наркотици. В негова защита Робърт Дауни заяви, че проблемът на сина му с дрогата е наследствен.

- За да се пребори с наркотиците, през 2003 г. започва да изучава и практикува древното бойно изкуство винг чун. Занимава се три пъти седмично по три часа.

- Хонорарът за последните му два филма „Железният човек 3“ и „Отмъстителите“ е по 50 милиона долара.

1 КОМЕНТАР
1
Kristina Tsvetkova
12 March 2015, 15:22

Все пак смятам, че направи голямото си завръщане като Шерлок Холмс, а филмът даже не е споменат в статията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР