Знак за внимание

Независимо дали подбираме дрехи и аксесоари за себе си, или за децата си, важно е да имаме едно наум – и най-разкошните произведения от текстил могат да бъдат... опасни

eva.bg 02 January 2015

Когато говорим за шопинг, малко неща са по-приятни от пазаруването на детски дрешки. Но колко често се питаме какво се крие зад сладкия им дизайн?

Въпрос на информация

Дрехите може би не са първото нещо, за което се замисляме, когато говорим за здравословен начин на живот, макар всички да сме чували за потенциалната вреда от опасните химикали и бои, с които се третират облеклата при фабричната им изработка.

Днес производството на дрехи достига 7 трилиона долара годишно и използва поразителния брой от 8000 синтетични химически съединения. Тези химикали отиват не само в околната среда, но, както е установено след редица научни изследвания – могат да проникнат в кожата и да причинят здравословни проблеми като алергични реакции, заболявания на дихателната система, астма, контактен и атопичен дерматит и дори безплодие.

Опасните химикали в дрехите „задушават“ кожата, като затрудняват освобождаването на токсините от организма и така способстват за увеличаване на общия „телесен товар“, което от своя страна води до риск от редица заболявания. Ето защо все повече световни организации са загрижени за вредата от тези сравнително нови „добавки“, участващи в производствените процеси, и съветват на първо място родителите винаги да проверяват етикетите на детските дрехи, когато пазаруват.

Знак за внимание

„Eco Safe“ е знак на ICQ Group, с който се маркират продуктите, отговарящи на все по-високите стандарти за качество и безопасност. Знакът „еко текстил“ гарантира, че във всеки един от етапите на производство не са използвани вредни вещества и тези характеристики са доказани чрез строги тестове. Освен това потвърждава, че в края на производствения процес няма налични субстанции, вредящи на кожата. Много модни компании вече гарантират чистотата на продуктите си с тези лесноразпознаваеми знаци, а също и застават зад каузата да бъде оповестяван списък на опасните химикали, който е наложително да се преразглежда редовно.

Обличай се безопасно!

Историята на Benetton Group е свързана не само с икономически растеж и индустриално развитие, но и със силна социална ангажираност, грижа за опазването на околната среда и етично поведение. Тези основни ценности на компанията доведоха до проекта „Обличай се безопасно“, чиято задача е да информира потребителите за опасностите на реалния живот, за които много хора не са наясно и от които следователно е трудно да се предпазят.

Прозрачността на производствения процес на компанията е гарантирана с етикета “Eco Safe“ – изключително важен при продуктовата линия за деца – United Colors of Benetton, Undercolors of Benetton, Sisley Young. И е отговор на мащабните инвестиции в изследователска работа и в разработването на иновативни средства, способстващи за безопасността и качеството на всеки модел, подписан от Benetton Group.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР