„Пепеляшки ООД”

Tеатрален наръчник за (разочаровани) принцеси

01 October 2014

Българската публика ще е първата, която ще има възможност да гледа триезичния спектакъл „Пепеляшки ООД”. Премиерата на „театралния наръчник за (разочаровани) принцеси“ е на 3 октомври в ТР „Сфумато”, като общо ще има само пет представления – на 03, 04, 07, 08 и 09. В началото на ноември спектакълът отива в Щутгарт, където отново ще се изиграят само пет представления, след които международният екип ще се разпилее в различни посоки.

„Пепеляшки ООД” е авторски текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова (носители на награда ИКАР за драматургия за спектакъла „Праехидно”). В него се преплитат историите на три жени на прага на средната възраст. Неочаквано на пръв поглед те са пресъздадени на сцената от трима мъже: Нейтън Купър, Джероламо Фанчело и Петър Мелтев, под режисурата на Гергана Димитрова.
 
Пепеляшките имат различни професии и семеен статут, говорят на различни езици, но въпреки това сходствата са много повече от разликите. Защото да си жена в съвременното общество не е лесно. И не е сигурно дали е по-лесно отколкото е било преди или отколкото ще бъде след време. Пепеляшките мечтаят за онзи Принц, идващ на бял кон и отнасяш всяка достатъчно изстрадала принцеса, в света на безгрижния, щастлив живот. Но какво става, когато Принцът не идва? Или когато разочарова своята принцеса? И не се ли отказват жените доброволно от възможността си да бъдат независими, когато се подчинят на постоянното очакване? 

Това са част от питанията, по които разсъждава съвместният проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” и ТАРТпродъкшън Щутгарт. Вижте още на www.facebook.com/CinderellasLtd

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР