Демоните на Робин Уилямс

Какво накара актьора да посегне на живота си

Деяна Ангелова 13 August 2014

Снимка: getty images/guliver

Вече е ясна окончателната причина за смъртта на 63-годишния Робин Уилямс. На пресконференция представители на местната полиция потвърдиха, че става въпрос за самоубийство в следствие на обесване. Направил го е с колана си, заклещен между вратата и рамката й. В кръвта му са намерени химически вещества, анализът им ще бъде готов след няколко седмици. А от вътрешната страна на лявата му китка има остри и повърхностни прорязвания, направени с джобно ножче.

Какво е накарало този велик актьор, който с лекота разсмиваше милиони зрители, да посегне на живота си? С какви демони се е борил, за да предпочете смъртта? Може би причините са много, може би е само една, а може би не става въпрос за нищо конкретно. Но е факт, че животът на Робин Уилямс не беше лесен, въпреки любовта на почитателите му, въпреки близостта и подкрепата на децата му, въпреки уважението от страна на колегите.

Най-дългата битка, която води, е тази с пристрастеността си към алкохола и наркотичните вещества. Няколко пъти Робин Уилямс влиза в клиники за лечение. Направи го и един месец преди да посегне на живота си. А в деня, преди да се самоубие, е бил на сбирка на анонимните алкохолици. Правил съм много срамни неща, които са отвращавали околните. Трудно е да ги забравиш и да продължиш. Не можеш да ги изтриеш и да се възстановиш от тях“, коментира той в едно интервю. В продължение на десетилетия Уилямс ту спира алкохола, ту отново се затваря в дома си с бутилка в ръка. Най-голямата му победа е след раждането на първия му син през 1983 г. Тогава спира алкохола за цели 20 години. През 2003 започва отново. „Снимах филм в Аляска. Един ден бях в магазина и видях бутилка Jack Daniel’s. Тогава един глас започна да ми говори - „Хей, само една глътка, само го опитай“. Изпих бутилката и имаше един момент, в който си казах – добре съм, мога да спра. Но нещата бързо излязоха извън контрол. В рамките на седмица купувах по толкова много бутилки, че дрънчах докато ходех по улиците. Разбрах, че нещата са много зле три години по-късно, когато празнувахме Денят на благодарността. Бях толкова пиян, че се наложи да ме влачат нагоре по стълбите“, разказва Уилямс. Тогава семейството му го убеждава да влезе в клиника. И така цял живот. Борбата на Робин Уилям е дълга, защото онзи глас, който му прошепва „само една глътка“, никога не замлъква.

Неспособността му да се справи с този проблем сигурно е допринесла и за маниакалната депресия, в която често изпада. И за двата му провалени брака, които го оставят почти разорен. На 62-годишна възраст Робин Уилямс е принуден да приеме роля в тв сериал само заради парите. Защото, както казва самият той: „Разводът е все едно да ти изтръгнат гениталиите през портфейла.“ След близо 30-годишно отсъствие, Робин Уилямс се връща в телевизията със сериала на CBS - The Crazy Ones. Сам призна, че покрай двата му развода, издръжките и разходите за адвокати е останал без пари. „Имам нужда от постоянна работа. Разводите излизат прекалено скъпо. Принуден съм дори да продам ранчото си в Напа“. Но до смъртта си той така и не успява да го продаде. А през май месец сериалът е спрян заради слаби рейтинги. И 63-годишният Робин Уилямс изпада в поредната тежка депресия.

Настоящата му трета съпруга Сюзън Шнайдър е последната, която го вижда жив – около десет и половина вечерта, преди да отиде да си легне. Двамата спят в отделни спални. На сутринта Сюзън излиза от дома им без да подозира, че Робин Уилямс вече е сложил край на живота си. Открива го дългогодишната му асистентка.

На човек му е дадена само една искрица лудост. Не я губете“, казва покойният вече актьор. И въпреки случващото се в живота му, той не загуби своята. Но не беше и достатъчна, за да го задържи при нас.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР