Бог е един и всички се молим на него

Снощи на открито пред столичния храм “Александър Невски" бе премиерата на операта „Борис Годунов“

Биляна Савова 28 June 2014

Бог е един и всички се молим на него... тази мисъл минаваше през главата ми, докато слушах запис на вълшебния глас на Борис Христов, с който снощи започна премиерата на операта “Борис Годунов” на Софийската опера и балет пред катедралата „Александър Невски“. Тази мисъл остана и след спектакъла, посветен на големите оперни изпълнители Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев.

След всички тези дни на бедствия, разрушения, потопи, фалити, цинични изказвания и безскрупулни действия тази вечер музиката на Мусоргски, прекрасните български оперни гласове и камбаните на Александър Невски, които точно в 21:30 зазвъняха, бяха като отправена молитва към Него.

Не търсете обяснение на преплитащите се символи в тази версия на прочутата опера на Мусоргски. На грандиозната сцена се сблъскват огромни иконични изображения, кърваво червени железопътни релси, които сочат към вратата на храма, истински брези, препускащи коне, огромна карта на руската империя... И не се напрягайте да си обяснявате защо историята на Борис Годунов е разказана на фона на символа на българската православна църква.

Търсете и вижте хората, усетете вярата, смелостта на таланта и красотата на музиката.

Имаме таланти-легенди пред които се прекланя целия свят! Време е да се гордеем, а не да се срамуваме. Просто трябва да повярваме в себе си. И тогава и Бог ще ни помогне!

А Бог наистина е един! Просто към него хората влизат през различни врати...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР