Цветята на детството

Кой ли не пази детския спомен за лятото, далече от бетона на града

Елка Влаховска 05 May 2020

Далия

Градината с пъстрите цветове на далиите, циниите, тагетиса, космоса, с кротката мараня над тях, раздвижвана само от крилата на пеперудите – кой ли не пази детския спомен за лятото, далече от бетона на града? Всъщност обикновените градинарски умения и красотата на най-обичаните и непретенциозни цветя правят тази картина незабравима.

Далия

Цветето произхожда от Мексико и има толкова много разновидности по цвят и по големина, че се твърди, макар и с преувеличение, че далия има за всеки вкус. Тя може да бъде ниско- или високостеблена, оранжева, карминена, жълта, цвят сьомга или праскова, бронз или лавандула. Далията обича богата почва, много слънце и обилно количество вода. Поливайте я привечер през ден в горещия сезон. Красивите цветове ще радват окото до късна есен. После извадете внимателно коренчетата, подсушете ги и ги съхранявайте в сандъчета с пясък през зимата.

Тагетис

Твърди се, че още ацтеките са отглеждали това изключително жизнерадостно и непретенциозно цвете, а легенда гласи, че са привързвали китки от него към тялото на „онзи, който иска да премине безпрепятствено река или дълбока вода”. Е, испанските колонизатори са прекосили океани, пренасяйки цветето в родината си. То е популярно и в българските градини, защото понася бедна почва и не иска поливане. Вода пие веднъж седмично вечер само в най-горещите летни дни. Семената се събират, когато прецъфти, съхраняват се в сухи хартиени пликове и напролет се засаждат в лехи или в сандъчета.

Циния

Какво изобилие от цветове – оранжеви, жълти, лилави, аленочервени, розови, бели –  пъстър летен килим, който е магнит за най-красивите видове пеперуди, сред които “Монарх“ и  „Пауново око”. Едногодишното растение обича богата почва, но може да вирее и при по-бедна, ако преди засаждането му е наторена добре. През лятото е добре да се полива веднъж или два пъти седмично, а прецъфтелите цветове да се откъсват. Обича слънцето. Освен красива цинията е полезна – прогонва комарите и мухите.

Космос

Испанските мисионери отглеждали в градините си в Мексико това непретенциозно цвете. Наричали го „Космос”, дума, чийто древногръцки произход означава „ред и хармония”. Името произлязло от красиво и симетрично подредените венчелистчета около тичинката. Космосът обича слънцето, но с шарена сянка на обяд, търпи глинестата или песъчлива почва и иска поливане само след продължителна суша. Събирайте внимателно семената от най-едрите и красивите цветове, съхранявайте ги в хартиени пликове на сухо място през зимата, за да подновите напролет отново лехата. Често космосът се разсажда и сам.

          

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР