Райна Кабаиванска

Божествена и на 80

Ваня Шекерова 23 June 2014

„Райна Кабаиванска – божествената“ е заглавието на богато илюстрирана биографична книга за великата българска оперна прима, която на 15 декември навършва 80 години

Книгата – на български и английски – ще бъде представена от самата Райна Кабаиванска на пресконференция в навечерието на големия й юбилеен благотворителен галаконцерт в Зала 1 на НДК, който ще събере звездите на операта и нейните ценители от цял свят на 18 декември в София. Концертът обаче ще бъде кулминация на поредица от събития, посветени на тази бележита и много талантлива прекрасна дама, изправяла на крака публиката в Ковънт Гардън, Ла Скала, Арена ди Верона, Карнеги Хол, Виенската опера...

Първото от тях е представянето на неин аудиодиск с арии от коронните й роли в операта – Тоска, Мадам Бътерфлай, Дездемона, Адриана Лекуврьор... В „Тоска“ Райна Кабаиванска е пяла и с тримата най-известни тенори на ХХ век – Лучано Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго. Имала е щастието да работи със забележителната Мария Калас.

Всяка година Райна Кабаиванска провежда в София международен майсторски клас по оперно пеене, като целта й е да запази и развие традицията на белкантото. Четиринайсетият поред международен майсторски клас тази година ще протече между 11 и 27 септември в Софийската опера.

С нетърпение се очаква и концертът на 28 септември на избраните след прослушване 12 от около 60 желаещи да развият таланта си под ръководството на примата. На най-добрите от тях Райна Кабаиванска отпуска стипендии от създаден от нея дарителски фонд към Нов български университет, с които те продължават обучението си в академия „Веки-Тонели“ в Модена и „Киджана“ в Сиена, Италия.

На 29 септември майсторите на белкантото, обучавани от Райна Кабаиванска в майсторския клас, ще пеят в Античния театър в Пловдив. Всички почитатели на големия и красив глас на Кабаиванска ще могат да проследят нейния път по оперните сцени в специалната изложба с фотографии, мултимедия, костюми, която ще бъде открита на 30 септември във VIVACOM Art Hall – София.    

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР