Целувката на Анджелина

В суперпродукцията на Disney „Господарката на злото”, създаден по мотиви от анимационния „Спящата красавица” от 1959 г., спящата красавица спи не повече от 5 минути. Скандално грубо вмешателство в сюжета на класическата приказка! А "принцът" е такъв, че може и без него. Но няма да ви разказвам повече, за да не ви развалям изненадващия финал.

Ирина Иванова 30 May 2014

Харизмата на злата вещица завладя Холивуд още преди две години, когато излязоха почти едновременно два филма по приказката за Снежанка – в „Снежанка и Ловецът” лошата мащеха бе Шарлийз Терон, а в „Огледалце, огледалце” – Джулия Робъртс.

Дойде редът и на Анджелина Джоли да опита силите си. Злите си сили. Обаче вече е толкова безплътна и прозрачна, че сякаш няма никакви сили – нито добри, нито зли, нито най-обикновени физически, нито дори чисто актьорски. Очите й все още хипнотизират, истина е. Както и специално моделираните за ролята й ръбести скули и станалите напоследък много модерни сред приказните същества в киното, островърхи ушички. Що се отнася до стайлинга й във филма – да, отново е в черно.

В „Господарката на злото” историята се върти изцяло около Злодеида, която е предадена от любимия си и си отмъщава като проклина дъщеря му да заспи вечен сън, от който може да я събуди само целувката на истинската любов. И тъй като нараненото й сърце не вярва, че истинска любов съществува, сънят в нейното проклятие е равен на смърт. Естествено, оказва се, че истинска любов съществува и всичко завършва добре. Макар че филмът е мрачноват, можете без притеснения да заведете децата си. Анжелина Джоли например, която е в ролята на Злодеида, заведе вчера на премиерата пет от тях.

Не харесах "Господарката на злото". Филмът периодично затъва в бутафория. Феите-орисници са ужасно досадни, фантастичните горски същества са скучни, а когато отмъкват от Злодеида огромните й черни криле, тя ходи из гората, подпирайки се на някаква тояга досущ като Гандалф от „Властелинът”. Само че по-млад, женски и черен Гандалф. И освен това няма никаква интрига, никаква магия. Оригиналната приказка на Братя Грим се вижда някъде в основата на тази Дисни-измислица, но прилича на отдавна оглозган кокал. Ако бях на мястото на авторите, щях да се обърна в гроба.

А ако бях на мястото на Анджелина Джоли (eх!) щях да се взема в ръце и да сляза на земята. Тялото й все повече заприличва на тялото Христово преди Възнесение.

Защо текстът се нарича „Целувката на Анджелина” ще разберете, ако гледате филма, който тръгва от днес по кината.

2 КОМЕНТАРА
2
Svetla Bozhinova
31 May 2014, 09:08

Филмът много ни хареса . Излезнахме от залата с прекрасно настроение.Анджелина се справи добре и с тази роля , а и показа , че и с рога е красавица. Колкото до братя Грим - нас като публика не ни вълнува дали се въртят или не!Дисни се справят като разказвачи доста добре и засягат проблеми по един лесно смилаем начин.

1
Elena Sirakova
30 May 2014, 16:03

Без да коментирам изказаното в текста мнение искам единствено да вметна следното:
Още в анимационната адаптация на Дисни на "Спящата красавица" от 1959г. Злодеида визуално е представена именно "отново в черно", със "станалите напоследък много модерни сред приказните същества в киното, островърхи ушички", "подпирайки се на някаква тояга досущ като Гандалф от „Властелинът”. Това, което са направили тук, е да се придържат към най-добре познатия образ на Злодеида. Разбира се, познат на тези, които са гледали анимацията.
Уважавам личното мнение, но е добре човек да е информиран по-задълбочено, особено когато отправя критики.
Благодаря.

ТВОЯТ КОМЕНТАР