Тайната вечеря

Представяли ли сте си някога вкуса на любимия аромат, ако беше ястие? EVA ви кани на изискана вечеря с отбрани десерти. Да ви е сладко!

Василена Цанова 25 May 2014

Aqua Allegoria Limon Verde и Candy Florale на Prada.

Идеята е на Чандлър Бър от вестник New York Times. В стремежа си да издигне парфюмерийното изкуство до нови висоти един от най-уважаваните критици на аромати полага начало на феномена вечеря на ароматите. Избират се най-характерните от дадено ухание нотки, след което готвач приготвя гурме с идентичен вкус. Очевидно всеки парфюм става за консумация, тъй като идеята процъфтява. Пробвайте и вие, дори само във въображението си. Както казват, апетитът идва с яденето.

Плодова салата
Приемлив избор, ако си падате по десерта, но не искате да трупате излишни калории. Опитайте „хапка“ от Edition на Swarovski. Оставете сладостта на круша и желе от френско грозде да гъделичка небцето. Дръзката им поява е подсилена от дива роза и орхидея, за да прелее в чувственото удоволствие от ванилия. И понеже сте поканени на елегантна вечеря, няма как да не оцените изискания клъч, в който е сервирано „ястието“.  Хапва ви се нещо по-екзотично? Отдайте се на експлозията на юзу в композицията на Place Vendome Eau de Toilette на Boucheron. Известен като хибрид между мандарина и китайски лимон, плодът зарежда тялото и сетивата с лъчиста енергия. Есенция от роза и венчелистчета жасмин служат за флорална подправка, а за по-голяма плътност е добавена щипка кедър.
За разлика от сладостта на предните два Acqua di Goia Eau de Toilette на Giorgio Armani възбужда рецепторите със стипчива свежест. Лимони примофиоре (достатъчно сочни за домашна лимонада) и пъпки касис съжителстват в деликатен контраст с есенция божур и два вида жасмин – воден и самбак. Посипано с акорд кафява захар.

Сладолед
Една порция рядко стига на почитателите му. Така е и с Candy Florale на Prada. Вдъхновен от имагинерно цвете, ухаещо на бонбони или на красив букет, поставен върху маса в италианска джелатерия, той е толкова примамливо сладък, колкото двата си предшественика. Затворете очи и се насладете на сорбето от лимончело, украсено с божур и щедро залято с карамел и мед.

Коктейл
Ободрителната напитка не трябва да включва алкохол. Упоявате се единствено от спонтанното удоволствие, което избликва, щом отпиете от Pleasures Flower на Estee Lauder. Първото впечатление от „дегустацията“ е за нещо зелено и цитрусово – бергамот, нероли и зелени нотки. После долавяте божур и роза. Когато стигнете до кокосовата вода, по лицето се разлива блажена усмивка. Guerlain вдига градуса на настроението с кайпириня, пардон, с Aqua Allegoria Limon Verde. И без да сте сомелиери, ще оцените професионално приготвения бразилски коктейл от кашаса (местна ракия), лайм и захарна тръстика. Добавените още лимон от Мексико и зърна тонка от Венецуела пречат да се „опияните“ прекалено.  Дори да се случи, възползвайте се от възможността да танцувате самба до зори.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР