Домът на Руселма Тодорова

Красивото е нейният наркотик

Елка Влаховска 28 April 2014

Снимка: Светослав Караджов

Руселма Тодорова е собственик на бутик Rosenthal и магазини Selma-Iv. От години луксозните стоки и оригиналната декорация в магазините й привличат ценителите на красотата. За мен винаги са имали спасяващото въздействие на противоотрова срещу скучното, грозното и баналното във всекидневието. Този път гостуваме в планинския дом на Руселма, за да се заредим с вдъхновяващи идеи за пролетта.

Всеки сезон е различен и носи своите цветове, послания, преживявания – казва Руселма. – Затова аз често предекорирам дома си, а това носи радост за семейството и разнообразие. Ударно за три дни сменям картините, килимите, сервизите, цветовете – така можеш да си играеш със сезоните и трендовете, които са развълнували въображението ти. Вдъхновението ми идва от модата, тя сериозно се отразява на моята фантазия и подредбите. Интересуват ме не само новите тенденции в облеклата, но и дизайнерското оформление на витрините на бутиците haute couture. Когато съм в Париж, Лондон или Франкфурт на изложения, задължително минавам през бутиците за висша мода.

Руселма Тодорова
Версаче е марката, която ме вдъхновява, прави невероятно смели съчетания, но и винаги се разпознава. Затова и порцеланът Версаче е много силен като тренд: ярък и с характер. Има по-високи марки, но те са много дворцови, с изобилна позлата и ръчна работа. Докато Версаче взима от Версай, съчетава с невероятни принтове и не се страхува да миксира.

Аз също обичам да миксирам в дома си. Включвам например принтове и цветове, които не са адекватни на планинския ландшафт. Но всичко е премислено и премерено – ако прекалиш, лесно ще се доближиш до кич. Никога човек не бива да забравя къде се намира къщата му или какво представлява апартаментът му. Когато се занимаваш с интериорни решения и декорация, е добре да прецениш в какъв район е жилището ти, през какво преминаваш, дори и какви са съседите ти. Ето, в градския апартамент например не е добре да сложиш видими греди или да го обзаведеш в провансалски стил, не се получава добре.

Имам няколко вида предмети, които са ми абсолютна мания. Декоративните възглавнички например позволяват лесно да променяш визията и да създадеш уют в дома. Сменям ги често. Сега съм на тема винтидж, утре ще са с принт на цветя, в друг сезон – на корали. Кожите са другата ми страст – постели, възглавнички, покривки, седалки. Последното нещо, което сътворих с кожа, беше пътна чанта trolley, облечена с визон. Ходих с нея на изложението Maison&Objet в Париж и хората непрекъснато ме питаха откъде е, на коя марка е. Кожата може да се преобразява, тя е като диаманта, който може да бъде вграден в различни бижута.

Създадената красота ме респектира, тя е моят наркотик. Но за да оценяваш красивото, трябва и да се образоваш. Защото с пари можеш да купиш най-скъпото, но можеш и много да сбъркаш. Всеки предмет на лукса носи много информация, затова не бива да са събрани на едно място. Прекаленото натрупване на лукс създава усещане за преграда – не смееш да се докоснеш, да се впишеш в дома си. В България вече има много красиви домове и много познавачи. Те са с безкомпромисни критерии и се образоват всеки ден. Тези хора, мои клиенти, ми вярват, че няма да сбъркам, когато декорирам домовете им, и това ме зарежда с много енергия.

Б. ред. Всички великолепни сладкиши на снимките са от новооткритата пекарна Bonjour Juliette в столицата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР