Aнтиейдж икона

А е първата буква в азбуката, а витамин А, или ретинол – в подмладяването

Свобoда Сидерова 25 April 2014

От Shiseido не се колебаят да използват ретинол в зоната на „пачия крак“. Патент на марката е течната му база, с която са пропити пачовете за очи Benefiance WrinkleResist24

Листа от харунгана (дърво от Мадагаскар), лилаво потайниче, виреещо при смразяващи температури в Алпите, и прочее екзотични и слабоизвестни растения са новоизгряващи съставки, на които не се опира нито една бръчка. Но има една постоянна величина, чиято ефективност не предизвиква и най-малкото съмнение у козметолози и дерматолози. Ретинолът. Всъщност повечето от вас го помнят от детството като витамин А. Рибено масло срещу нацепвания в ъгълчетата на устните и сок от моркови за подобряване на зрението. Полезни са и точка. Също толкова полезни са и ретиноидите, производни на витамин А, сред които ретиналдехид и ретинолова киселина, за кожата, които още не са казали последната си дума. Така че ако сте на 40 и още не сте на „ти“ с тях, е грешка.

4 причини за ретиноломанията

Да изглади релефа, да уеднакви тена, да минимизира порите и петната и да уплътни кожата. Ретинолът спазва обещанията си, нанасяйки най-малко 4 контраудара против стареенето:

1 Силен антиоксидант - както е известно, свободните радикали са главните врагове на младостта.
2 Успешно се бори с фотостареенето - 80% от UV лъчите проникват в дълбоките слоеве на кожата, изменяйки структурата й и разрушавайки ДНК на клетките. Ретинолът възстановява защитните й функции и й помага да отстрани щетите.
3 Обновява горните слоеве на епидермиса - с възрастта кожата става по-груба и по-суха. Активирането на процесите на регенерация й помага да „диша“ по-добре и да удържа влагата.
4 Ускорява деленето на клетките - стимулирането на колаген и еластин предотвратява увисването на кожата и намалява бръчките.

Обратната страна на медала

Независимо от впечатляващото си СV ретинолът има опак характер. Не стига че е чувствителен към светлината и бързо се окислява, но може да предизвика раздразнения, зачервявания и лющене. Друг парадоксален факт е, че борецът против фотостареенето става опасен под действието на UV лъчите. Но не защото предизвиква изгаряне, а защото увеличава чувствителността на кожата. Според някои специалисти ускореното делене на клетките също не е безобидно, тъй като бързо изчерпва жизнения им потенциал. Засега обаче твърдението не е доказано.

Ретинол плюс още нещо

Не чакайте чудеса от крем само на основата на чист ретинол. Въпросът е с какво ще бъде „подаден“. La Prairie го комбинира с кислород, чийто недостиг е причина за намалена виталност и бръчки. Трудно е да си представите подобен самоунищожителен микс. Но белите престилки намират решение. Нощният Cellular Power Charge Night е във флакон с две отделения. С едно натискане на дозатора получавате равни части бял крем с постепенно освобождаващ се ретинол и синкав гел, обогатен с кислород. Друг фен на нощния принцип на работа е dr. brandt. Полиращият Overnight Resurfacing от дуото Glow съдържа цели 2% активен ретинол. (Да не забравяме, че създател на марката е известният дерматолог д-р Брандт).

Рубинените кристали в хидратиращия Ruby Crystal Retinol Hydracreme увеличават способността на кожата да отразява светлина. Компания на ретиналдехида в гамата YstheAL на Avene прави липопептид, който предотвратява втвърдяването на колагена и увеличава резервите на ценния витамин в кожата. Другарче на чистия ретинол в Liftactiv Advanced Filler на Vichy е небезизвестната молекула LR2412. Съставката от растителен произход ускорява регенерацията на клетките и стимулира защитните сили на кожата. Освен с изглаждащ ефект, „филърът“ може да се похвали и с попълване на вертикалните бръчки. Корекцията им възвръща ведрото и отпочинало изражение на лицето.

Тайната на звездите разкрита

„В началото на 70-те кремът Retin-A нашумя като средство срещу акне – обяснява д-р Джесика Вю, дерматолог в Лос Анджелис. - Звездите, които сега са около и над 40 години го използват като тийнейджърки, за да контролират появата на пъпки. Едва десетилетия по-късно се доказа неоспоримият антиейдж ефект на ретиноидите.“

Въпроси и отговори

Препоръчва ли се витамин А при чувствителна кожа?

Да, стига да претърпи трансформация. Ефектът на ретиналдехида, патент на Avene, доближава този на активен витамин А, като причинява минимум зачервявания. Vichy избира чистия ретинол заради съотношението на ефикасност и безопасност. За да осигурят комфорта на чувствителната кожа, аптечните марки разчитат и на успокояваща термална вода. Vichy използва още хидратиращи хиалуронова киселина и глицерин.

Трябва ли кремът с ретинол да е с UV филтър?

Не. Липсата на SPF в Liftactiv Advanced Filler позволява постигане на най-високата за Vichy концентрация на ретинол 0,2%. Тъй като ретинолът губи силата си под действието на светлината, след него използвайте слънцезащитен крем със SPF 15 в града и по-висок – през лятото.  

При нанасяне избягват ли се бръчките „пачи крак“?

Напротив, дори е препоръчително. Според дерматолозите това е зоната, където се вижда ефектът на ретинола. Независимо от думата филър в името си LiftActiv Advanced Filler на Vichy се нанася на цялото лице, като се избягват само горният и основата на долния клепач.

Допуска ли се нанасянето на крем с ретинол на влажна кожа?

В инструкциите на някои продукти пише да изчакате кожата напълно да изсъхне. Засега обаче няма доказателства, че влажната кожа е по-чувствителна към ретиноидите.

Как употребата на витамин А да е по-малко травматична?

За да привикне кожата и да минимизирате лекото раздразване и зачервяване, които са нормални, първоначално използвайте продукта през два или три дни, като постепенно увеличавате честотата. Ако кожата ви реагира активно и болезнено в течение на дълго време, най-добре се консултирайте с дерматолог.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР