Андреа Абба

Шиацу за емоционална свобода

Лилия Илиева 28 March 2014

Снимка: Деница Дабижева

Андреа Абба е италианец, учител по тай чи, чи гун и създател на шиацу училище в България. Занимава се с биоенергийна и емоционална терапия, холистични консултации, медитация в движение. Прекрасен, фин, мъдър и внимателен. Преподава в цяла България. В София можете да го намерите в ITI Yoga център, Контур Уелнес и Yoga Mandala

Ефектът от терапията му е абсолютно пречистване и хармонизиране на тялото и духа, а училището му е школа за усвояване на техниките на шиацу масажа, за мъдрост и личен баланс. По време на неговите уроци се работи по двойки и осъзнаваш, че най-щастлив и пълноценен човек се чувства, когато помага на другите да постигнат баланс, здраве и радост. Урокът по шиацу терапия започва с тай-чи движения, които успокояват енергията ни и помагат да спрем потока на мислите си, за да се концентрираме върху вътрешните си усещания. След това започва усвояването на техниките – диагностициране на енергийния поток в тялото на другия, лек натиск върху различни центрове, за да му помогнем да включи собствения си механизъм за хармонизиране. През цялото време сме допрени до човека, с когото работим. Според Андреа докосването успокоява енергията на другия.

„Шиацу учи – разказва той, – че през тялото минават 14 меридиана, канали, по които се движи жизнената енергия чи.“ Тялото на всеки човек има памет. В него се съхраняват записите за всичко, което сме преживели. Всяка силна емоция провокира спазъм или стягане, които остават и всеки ден черпят по малко от енергията ни. Енергията ни се пилее и в резултат на всички личностни ограничения, които си налагаме съзнателно или не – вследствие на навици, начин и ниво на мислене. Целта на шиацу терапията е да освободи тези задържания, както и да излекува болестите ни, които преди да се проявят, се зараждат като енергиен дисбаланс в някои от меридианите.

Спомагането на свободното протичане на енергията освобождава и нашия потенциал. Според будистите правилата за хармоничен живот са да живееш мъдро и осъзнато. А мъдростта, казват те, е като водата – тя може да заеме всяка форма, да се стече и да изчезне от някъде, но и да руши, когато е необходимо. Така и трябва да реагираме на предизвикателствата, пред които се изправяме. Осъзнатостта пък прилича на умението да шофираш. Важно е да си концентриран, да караш с внимание, да виждаш знаците по пътя и да се съобразяваш с тях.

В училището на Андреа се усвояват основни познания от китайската философия и медицина, познания за енергийните меридиани и точки, техники за прилагане на шиацу терапията, преодоляват се неосъзнати вътрешни блокажи. Този уъркшоп може да бъде описан и като път на себеопознаване.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР