най-красивата коледа

Едва ли има човек, чиято представа за идеалната Коледа да не е свързана с уюта на запалената камина в дом сред природата, красива в бялата си снежна премяна.

Елка Влаховска 24 April 2009

Боровете са отрупани със сняг, въздухът – студен, кристално чист и ухаещ на гора, приканва да се вмъкнеш у дома, където всичко блести – от красиво украсената елха до празничната трапеза с изисканите сервизи, запалените свещи и блестящите декорации. Потъваш в блаженството на домашния уют с атмосферата на коледните празници, старателно премислена и създадена с много любов. В полите на Витоша, в дома на Руселма Тодорова, собственичка на бутик Розентал и магазините Селма-Ив, подготовката за новогодишните празници започва по европейски още от края на ноември.

Известна с тънкия си усет към красивата подредба и създаването на аранжировки с прецизност към всеки детайл, стопанката всяка година превръща дома си в Коледна приказка. Месецът на празненствата започва още от Никулден с вече декорирания дом, приготвения вкусен шаран, качествените вина и красиво подредената трапеза. Не е случайно, че тази къща привлича гости като магнит, защото всеки, който е дошъл тук и е почувствал топлината на гостоприемството, би бил изкушен да изпита отново насладата, която завладява всички сетива. Очите се насищат с природната хубост отвън и красивата подредба вътре в дома. Звучи музика, която издава пристрастията на истински меломани, каквито са Руселма и съпругът й, а небцето гали вкусът на домашно приготвените гозби и вината от грижливо подбраната колекция на семейството. Без преувеличение бих могла да кажа, че Руселма Тодорова е българската Марта Стюарт, която макар и без да пише книги или да води телевизионно предаване, може да преподава уроци по стил.

Домът й, който тя любезно се съгласи да покаже ексклузивно за сп. ЕVA, за празниците е като изваден от коледни приказки, илюстрирани от най-добрите художници. Класическата представа за домашен уют се съчетава с нови, провокиращи модерни елементи и с изискани и скъпи, но без да се натрапват с лукса си, предмети. Аранжирането започва с обкичването с борови клонки и коледни лампички на первазите на прозорците. Елхата, пищна и величествена, е отрупана с топки, звезди, панделки, светлина, решени тази година в златно, модерната декорация на сезона. Най-красивото съчетание от зеленина и цветя е над камината: сред преплетените красиво елхови и борови клонки срамежливо се показва нещо нетрадиционно и много ефектно – напъпили зюмбюли в малки саксии, а зад тях благосклонно се усмихват ангели в златно. Символите на святата нощ, ангелчетата, във форма на свещници очертават със светлина пътя по витата стълба към втория етаж, откриваме ги и в празничните салфетки за трапезата, и в малките пластики, които украсяват един или друг кът от дома. Те са специално избрани и аранжирани, за да вдъхновяват духа да търси светлината и чистотата и в живота, и в отношенията между хората.

Празнично и приповдигнато настроение създават и красиво подредените коледни картички. Получените от приятели и бизнес партньори поздравления, на които Руселма се радва като на подаръци от много скъпи хора и знак на внимание, са поставени над старото пиано или в рамките на картините над дивана срещу камината. Те са на показ, за да допълват атмосферата на любов, светли пожелания и надежди, с която са белязани коледните дни. Руселма не харесва електронните картички, които в последно време засенчиха доброто старо писане на ръка и изпращане на писма по пощата, както и въвеждането на практиката да се поръчва кетъринг за коледните празници у дома.

Тези светли дни при нея са и с вкуса на коледните сладки, и с постоянно горящите дърва в камината, и с изваждането на най-красивите покривки и коледните сервизи. Нито един детайл, който създава празнично настроение, не е пропуснат в дома, гостоприемен като обитателите си. Как минава празничната вечер с приятели? В началото се поднасят морски дарове и деликатеси – красиво подредено плато със сьомга, черен хайвер в специален сребърен съд и с лъжичка от седеф (не е хубаво да се докосва с метал), препечени черни хлебчета и плата с миди и бейби октоподчета.

Следва традиционната коледна пуйка в компанията на качествено червено вино, декантирано и поднесено по всички правила на гурме културата. Големи, на няколко етажа „стойки”, са отрупани с разнообразни плодове и с френски сирена. Красивите свещи и разноцветните лампички в декорацията на дома са запалени, огънят пламти в камината, звучат коледни песни, гръмва накрая добре изстуденото френско шампанско и всичко говори без думи за онзи стил, който владеят единствено хората, които умеят да изпитват по френски маниер насладата от живота и да превърнат всеки празник в пиршество за духа и за сетивата.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР