Домът на Мира Нейнска

Тук владее атмосфера на лекота, скрила невидими пластове култура и любознателност.

Елка Влаховска 24 September 2009

"Цялото семейство се чувстваме добре години наред в този дом", казва Мирослава Нейнска, отговорен редактор на приложението за свободното време на в. Капитал. Може би, защото мезонетът, в който живее със съпруга си и двете си дъщери, отразява техния стил на живот, съчетал градските навици с усещането за непринуденост, откритост и непретенциозност.

Тук владее атмосфера на лекота, скрила невидими пластове култура и любознателност. От големите прозорци и балконите на жилището човек може да обхване с поглед София във всички посоки и да се усети съпричастен с живота на града. Пред очите се откриват и златните кубета на храм-паметник Александър Невски, и Витоша, и керемидените покриви на стари кооперации, гледки, които вълнуват сърцето на всеки столичанин. Природата присъства в дома с многобройните цветя, които Мира отглежда с много внимание и любов - красивите орхидеи и екзотичните фикуси в интериора и ухаещите петунии, рози и лавандула по балконите.

Като любител на изтънчената кулинария, макар че готви рядко, Мира е засадила и свежи подправки в малки метални кофички - босилек, риган, мащерка, лимонова трева. Голямата й дъщеря Неда е вегетарианка и е царица на екзотичните салати, в които слага ядки и кълнове, и на супата гаспачо, с която през лятото гощава семейството. Малката Мина пък изненадва всички с авокадото, пълнено с няколко вида сирене, сметана, копър и пушена сьомга. А двете с майка й се забавляват добре, когато приготвят телешко Уелингтън - запържено бонфиле с гъши пастет и натрошени ядки, увити в маслено тесто.

Тъй като всички са на работа и на училище през седмицата и време за готвене няма, обичайно е семейството да вечеря често на ресторант с приятели. Съботите са отредени за закуска в сладкарница Onda, а неделите - за безметежно размотаване по пижами и разнасяне на табли с кафе, фрешове, плодове и сладкиши из всички кътчета на апартамента. А той е устроен така, че да предлага и уютни местенца за четене на книги, вестници и списания, за гледане на телевизия, за разговори "по интереси". И в същото време всеки да общува с всеки, дори само визуално.

Дневната зона е обща, с отделни кътове, като предварително са съборени стените на три затворени помещения. Предишният балкон е приобщен като трапезария с остъкление. Стъклените врати, маси и барплотът създават допълнително усещане за повече въздушност и лекота. "Мъжът ми е привърженик на крайния минимализъм в интериора, - казва Мира. - Но все пак се съобрази с моя вкус към стила на италианския Прованс - малко по-натрупано, повече цветове". Това влияние се открива и в съчетанието на синьо и бежово, и при избора на ратанови мебели и спалня с рамка от ковано желязо, и в многобройните плетени кошници и кошове, които дискретно надничат оттук-оттам.

В кухненския бокс те съхраняват продукти и напитки, в спалнята - бельо, в детската стая - момичешки тайни. Малките "стоплящи" дома женски предмети - саксийки, кашпи, кутии, стъкленици за подправки, Мира открива в Икеа, тъй като семейството често ходи до Солун за почивка и разнообразие.

Най-топлият семеен кът е обаче около запалената камина през студените дни. И особено по Коледните празници, когато децата с въодушевление украсяват дома, идват роднини и приятели, а Мира със замах подготвя трапезата. "Имам желязно ноу-хау как за един час да съм готова за посрещане на гости. Това добре сме го оттренирали с годините."

Фотография Светослав Караджов

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР