Мезонетът на Ники Илиев

Ники Илиев ни посреща в новия си дом – мезонет в централен столичен квартал - бос, небрежно облечен във фланелка и дънки, секси а ла младия Марлон Брандо, но в мек, славянски вариант.

Елка Влаховска 28 April 2009

И без помен от суетност любезно, но много твърдо отказва да го снимаме. „Покажете къде и как живея, но аз не искам да влизам в кадър”. След като приключи с кариерата си на модел в модна агенция „Ексграунд”, завърши кинорежисура и актьорско майсторство в НБУ и се отдаде на актьорската професия, един от утвърдените секссимволи на страната иска да избяга от имиджа си на красавец, по неговите думи „преекспониран в медийното пространство”. Предлага ни еспресо, после се оказва, че досега – 2 месеца откакто е тук, не е пускал новата си кафе-машина AEG (предпочита нес или енергийна напитка сутрин), трудно му е да се справи, но по мъжки успява да се пребори с техниката. Фурната и керамичните котлони обаче, са вече често използвани – Ники готви печени меса, ориз, спагети. Колекцията от хубави вина в кухнята пък са за приятелите му, които идват на гости (оказва се, че не обича да пие и алкохол). Друга е неговата страст и тя се вижда в дома – колекцията от книги, филми и музика.

Това определя отправната точка в интериорния дизайн на апартамента, осъществен от Доротея Волева (0887 64 74 48). Принцип в нейната работа е „домът да предлага удобство и визуален комфорт, да е съобразен изцяло с начина на живот на собственика, така че човек да се чувства добре, без да се замисля над това.” Три са основните (всъщност и единствените категорични изисквания на Ники) – стените да са в топъл цвят, да има голяма библиотека и подходящо място за фотосите с любимите киноактьори, и голям диван (за полягане) пред телевизора. Като се замисля, това с дивана пред телевизора е като че ли единственото насъщно нещо в дома за всеки мъж.

Неговият, на Ники, диван, е специално проектиран от дизайнерката, така че да му е максимално удобен, изпълнен от фирма Валиан. За да бъде постигнат и пълен ефект на домашно кино, са поръчани за прозорците завеси от тафта, подплатена с т.нар. „блекаут” – материя, която напълно изолира светлината, от фирма Кате. По детайл в холната част е и библиотеката, която събира богатата колекция от книги и дискове с филми (над 300), чиято реплика е в коридора към спалнята. Сред любимите заглавия на Ники са биографичните книги на Марлон Брандо, Лорънс Оливие, Стинг, Депеш мод и Куин, а отскоро си препрочита Оскар Уайлд. Над 10 пъти пък е гледал някои от филмите си – като „Трамвай желание”, „Кръстникът”, „Амадеус”, „Сибирският бръснар”. В библиотеката се вижда и колекционерското издание дискове на „Роки” със Силвестър Сталоун. Ники казва, че се е запалил по филми с истории за бокса, когато е започнал преди година интензивно да тренира кикбокс на стадион Славия. Спортните му страсти са и футболът, и фитнесът – редува ги през дните от седмицата. На втория етаж е отделил място за фитнес зала, която още не е обзавел с уреди.

Не Силвестър Сталоун обаче, а Марлон Брандо е много на почит в този дом - той е актьорският кумир на Ники. Негови фотоси са в „компанията” на Антъни Хопкинс, Джак Никълсън, Брус Уилис, Никълъс Кейдж и Моника Белучи на стената в къта-трапезария. Визуално тази зона е оформена и от масата в ретро-стил, чийто контрапункт са столовете, облечени в кожа с крокодилска щампа. Визията на мебелите откроява добре подбраният килим в бежова гама от фирма Росита, както и оригиналният полилей от Орион.

Първоначално кухнята е била отделно помещение със затворена врата. Сега тя е приобщена към дневната зона с бар-плот от дърво по проект на Доротея Волева. Неин избор е и кухненското обзавеждане от Рилус – удобни шкафове с абаносова шарка, която кореспондира с цветовата гама в холния кът и трапезарията. В тях са скрити необходимите за домакинството уреди – пералня, съдомиялна машина, както и сервизите за трапезата. Оглеждам се за някой любим, натоварен с емоции и докосвания, предмет в дома, но не виждам. „Не се привързвам към вещи и бързо свиквам с нови неща и места”, казва Ники. От стария си апартамент е донесъл само книгите и филмите, дори голяма част от дрехите си е изоставил. Оглеждам се любопитно и за някоя „женска следа” в новия дом. Когато не виждам, питам директно дали приятелката му Ивет Лалова е идвала тук. Ники се усмихва, казва: ”да”, но допълва, че през последните два месеца, откакто той живее тук, тя е повечето време в чужбина.

Сега дори спалнята носи мъжки, работен дух – с лаптопа на бюрото срещу леглото и с разтворения учебник по руски език, който в последно време Ники усилено изучава, защото след снимките в главната роля в романтичната комедия „Золушка.ru” очаква нови предложения от руските продуценти.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР