Като по учебник:

Дебютът на Schiaparelli Haute Couture

20 January 2014

Днес в Париж, на Седмицата висша мода пролет-лято 2014, дизайнерът Марко Занини представи дебютната си колекция за възродената легендарна модна къща Schiaparelli. Когато преди няколко месеца Занини зае поста на креативен директор на италианската марка, той мило я нарече „спяща красавица“. Обеща на публиката гръмко пробуждане и го направи.

 

Главната премиера на модния сезон бе предшествана от множество притеснителни въпроси и най-вече – дали богатата история на марката и гениалното наследство на Елза Скиапарели няма да се окажат твърде голяма хапка за младия дизайнер? Основателката на едноименния бранд е завоювала своето място в историята на модата като главен провокатор за епохата си, контрапункт на лаконичния стил на Коко Шанел и жена с особено и ексцентрично мнение. Да съхрани ДНК-то на модната къща без да изпада в крайности, да остави собствения си почерк и все пак да бъде адекватен с настоящата година – Занини е имал за какво да се тревожи. За негово щастие обаче, днешното дефиле накара критиката да се усмихне и решението му да се завърне към корените на марката използвайки ярки африкански принтове, екстравагантни силуети и необичайни аксесоари се оказа правилният път за успеха на Schiaparelli Haute Couture.

 

Действително, откакто Джон Галиано слезе от модния подиум, на Седмицата на висшата мода чувствително се усещаше липсата на гениалното му чувство за хумор, естетика и ироничен поглед към реалността извън света на модата. Занини има всички шансове да запълни тази липса показвайки изпълнена с въображение колекция и ловко заобикаляйки подводните камъни, заложени в наследството на модните къщи с богата история. Всеки модел в линията носи собствен характер, подплатен с прецизни детайли, умела комбинация на цвят и принт, изненадващи акценти в кройката и силуета, и отлично познаване на материите. Напълно завършена колекция, чийто финал по класическите канони на висшата мода бе отбелязан със сватбен тоалет. В случая костюм от сако и панталон, обсипани със златни детайли и допълнен с... ниски сандали декорирани с пера. Просто така – защото в живота нищо не бива да се случва „насила“ и най-важното е да стъпваме леко, независимо колко висок е залогът.

ТВОЯТ КОМЕНТАР