Христо Чепишев в една мансарда точно под звездите

Христо Чепишев живее на последния етаж, в една мансарда точно под звездите, както се пееше в песен на “Тангра”

Лилия Илиева 29 April 2010

И преди да ви разкажа за неговия дом, ще споделя какво ми каза, докато пиехме кафе Nespresso в стилния му хол на фона на приятното ромолене на водата в голям аквариум с живописни рибки. Попитах го какво го кара да се чувства уютно. Без да се замисля, ми призна: “Природата. Имам нужда от простор. Най-уютно се чувствам навън, на открито. Например една сутрин в Банско беше минус 10 градуса и имаше изключителни условия за ски и суперписти. В секундата преди да се пусна, докато вдишвах с пълни гърди, предвкусвайки това, което предстои... я усетих тая висша форма на уют. Същият, който ми създава играта на голф в професионално изпипан и красиво направен голфклуб в хубаво време или залез на морския бряг.“

И разбирам, че е искрен, когато излизаме на терасата. Тя е със северно изложение, но открива приказна панорама с ъгъл повече от 200 градуса. София се разстила от Витоша до квартал Дружба. Тази гледка е и една от основните причини Чепишев да избере апартамента. Съзерцава я всяка сутрин, докато закусва мюсли и пие кафе. Терасата е открита, но има голяма тента и отоплителни тела, които я правят много уютна през по-голямата част на годината. Ратанови мебели добавят към комфорта, а когато се стъмва, става вълшебно, защото домакинът включва приглушено топло осветление, опасващо парапета. В тъмното София изглежда като обсипана със звездички. И съвсем ясно се виждат и „Александър Невски“, и Народният театър, и НДК. Всичко изглежда като нарисувано. И като казах нарисувано, е важно да спомена, че изкуството има много основно място в този дом. От входното антре, през отвореното пространство, обединяващо хола, кухнята и трапезарията, всичко е в картини. Сред най-любимите на Чепишев са една на Казаков и една на Пикасо. Последната му е подарък от скъп приятел.

Забелязвам статуетка на Дон Кихот, също със сантиментална стойност. Преди години Христо подарил същата на Хосе Кодерк - бившия посланик на Испания. Били близки семейни приятели. Кодерк толкова се възхитил на този подарък, че Чепишев, за да запази топлината на спомена, купил Дон Кихот и за себе си. Харесва и идеите за свободата и пътуването, с които се свързва литературният герой. Пътуването е страст за бизнесмена. По-лесно му е да каже къде не е стигнал все още (Индия, Япония, Китай, Австралия и Нова Зеландия), отколкото да изброява всички дестинации, на които се е насладил. Затова и едно от артистичните намигвания на архитект Дария Димитрова - интериорната дизайнерка, с която Христо е осмислил естетично дома си, е голям метален куфар в ролята на шкаф в хола. Всеки елемент от апартамента е внимателно обмислен и обсъден.

Проектът на интериора е съобразен с препоръките на специалистката по фън шуй Диана Григорова. След като дизайнерите анализирали пространството, се наложило тотално преустройство и сред най-важните задачи била да отворят апартамента към гледката към София.

В цветовете на всички помещения и в материалите, използвани за декорацията, е търсен баланс на петте основни енергии и елемента: вода, въздух, земя, метал и огън.  Равновесието помежду им според древното китайско знание е важно за хармонията и за правилното протичане на енергията в дома. Архитектката искала да използва повече черно в спалнята на Чепишев, но след консултация и отчитайки датата му на раждане, се наложило да намалят този цвят и да го балансират с бежово. Това съчетание подчертава мъжката елегантност и строгост на неговото лично пространство. А разкош придава решението на художника Светослав Нешев – метална картина, пресъздаваща стилизирано голо женско тяло. Леглото на италианската фирма Simform е в тон с минимализма, търсен в декора на мъжката спалня. Усещането и тук, и в целия дом е за изисканост, артистичност и фин вкус към детайла. Бежовото, допълнено с по-тъмен нюанс, преминава и в мъжката баня. Плочките там са избирани с релефност и шарка, имитираща слонска и крокодилска кожа, в чест на ловджийската страст на Христо. Всъщност, освен че ловува, той има свидетелство за управление на яхта, обожава да се гмурка и да ходи на фитнес.

Въобще спортува 4-5 пъти седмично и въпреки че готви божествено и е бил в най-добрите ресторанти по света, се старае да яде по малко и здравословно, предимно плодове, зеленчуци, морски продукти и суши. И ако в неговата спалня присъства темата за лова, в тази на дъщерите му основно вдъхновение е мотивът на любимата им песен „Аз пея под дъжда“, любовта им към синия цвят и безметежната им младост. Настроение създава свеж фототапет от Genesis с танцуващи фигури, осеян със стари грамофонни плочи – хрумване на художника Нешев и подарък от него за нашия домакин. Едното осветително тяло е във вид на облак (произведение на Ина Дамянова по идея на дизайнерите). Допълнено е от други две, покрити с цветни чадъри. В дъждовната тема се включва настолна лампа, отново на Ина Дамянова - момиче с чадър, пеещо под дъжда. Лампата е и музикална кутия, свиреща темата I am singing in the rain. Банята на момичетата е в нежно бледорозово с плочки с очертания на рози и мивка като отваряща се пъпка на цвете и разгъваща се спирала, символ на развитието по фън шуй.

Флоралните мотиви са търсени и в хола и трапезарията – в декоративните елементи над камината, в пердетата, в лампите над ниската масичка, в полилея над високата за хранене, даже в облегалките на столовете. Присъстват и в дивана на италианската фирма Il Loft, който обединява цветната палитра на всекидневната.
Единственото, което все още не е намерило достойно място в интериора, са наградите на моя домакин от голф първенства. С двама свои приятели той е в отбор, трениран от Николай Станев. Печелили са много призове, сред които статуетки от първо място на турнира на Катаржина в Пирин Голф Клуб и второ - в Black Sea Rama голф клуб. Чепишев е един от първите голфъри в България. Запалил го Краси Гергов. И вече може да се похвали, че се е срещал с някои от най-големите в този спорт, като например Гари Плеър. Дори е играл с него.

А за дома си казва, че е искал да го усеща като хубав и стилен костюм и се радва, че се е получил точно така.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР