Меги Колева

Животът започва извън зоната на удобството

Мариана Антонова 10 February 2010

Апартаментът на Меги Колева - директор реклама на компания "Велмар перла", си личи още от антрето. Тук няма портманто и стройна редичка от обувки, а бели стени, на които са подредени много картини. "Това е жилище - галерия", обяснява Меги. От антрето домашната й галерия продължава във всички останали помещения: картини, минипластики, художествена фотография, керамика, рисувано стъкло, антики, икони - съкровища, събирани от нея повече от 20 години. Малко странно за корабен инженер, каквато е Меги по образование (била единствената жена в курса). Но съвсем нормално за режисьор, специалност синтетични изкуства - второто й висше образование. Като прибавим, че е била продуцент на театър 4ХС и организатор на много художествени пленери, нещата съвсем си идват на мястото.

Един портрет на Меги в хола, подарък от Николай Янакиев за 40-ия й рожден ден, внася последен щрих към нейната същност. Нежният женски силует, обгърнат във всички топли, ярки тонове на цветовата палитра, говори за делова жена, която не се страхува да действа, да рискува и да бъде в основата на всякакви нови начинания. Тя е основател и 10 г. изпълнителен директор на дамски бизнес клуб "Етерна", сред основателите на първия клуб на международното женското Лайнс движение в България. Сега работата на Меги неслучайно е свързана с перлите - с морето, което ги ражда, е израсла Меги, то я зарежда, когато си ходи до родната Варна.

Мекота и делови мъжки размах се преплитат още когато Меги купува апартамента си.

Двадесет години живее в едно жилище и когато решава да го смени... "Излязох на балкона, погледнах Витоша и сърцето ми каза: това е. Апартаментът ме е чакал и аз го познах."

След емоциите идва деловата част, защото Меги твърдо била решила абсолютно всичко от бутането на стени до разпределението на гардеробите да бъде по неин проект. "Взех рулетката, мерих, записвах, изчислявах, направих си жилището такова, каквото го искам." Меги наистина се справя с всичко съвсем сама, с изключение на общите финанси, защото в момента съпругът й е извън България. Проектите са изпълнени от фирма "Визател".

Апартаментът е 90 кв.м. За да спечели площ, стопанката отваря хола и кухнята към антрето, кухнята превръща в трапезария, като я разширява с терасата към нея. Усещането за въздух идва и от цветовете - таваните са бели, стените, дограмата, пердетата, дори врачанският камък, с който е покрита терасата, към която гледат холът и спалнята, са в цвят шампанско, подът и мебелите са в топло черешово. "Търсех лек фон, а обзавеждането - дърво, стъкло и сребрист метал, е максимално изчистено и семпло, за да изпъкнат картините." Меги се гордее и с чисто женските си, практични решения. Показва ми гардероба в спалнята, където наистина е помислила за всичко - има отделни кътове за шапки, чанти, бижута, за дълги и по-къси дрехи и за какво ли още не. Гардеробът е продължен с дискретен килер зад вратата, където са прибрани ютията, дъската за гладене, сешоарът, прахосмукачката, изобщо онези неща, които "всяка жена се чуди къде да сложи". А обувките са скрити в шкаф в антрето, част от мебeлировката на кухнята.

"Животът започва в края на зоната на удобство - цитира известна фраза Меги и я допълва от себе си: - Ние всички живеем в зоната на удобството, защото не искаме да я разрушим. Но само когато излезем от тази зона, започва животът. Щастлива съм, защото си доказах, че мога да реализирам една своя мечта. Но не е само това. Защото след 20 години в едно жилище всичко става рутинно и човек губи емоциите си. Сега като че ли започвам живота си отначало."

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР