Фантазиите на Мануела

Мануела Панайотова е от онази рядка порода хора, които умеят да видят невидимото, да уловят красивото и да имат търпението и въображението да го пресътворят във видими форми.

Елка Влаховска 28 January 2010

Представяли сме нееднократно произведения на самобитната дизайнерка в сп. EVA. Този път тя ни изненадва с нестандартния си поглед към един светъл и интимен празник - Бъдни вечер. С материали, взети от природата, направо от полето, както казва тя, Мануела създава магия. Нейните декоративни предмети създават атмосферата на кротко очакване за чудото на рождеството, както трапезата със седем вида постни ястия и горящия бъдник в камината. Идеите на Мануела можете да пресътворите сами, ако искате да декорирате дома с нетрадиционна, но много красива украса. Необходими са ви листа от царевични кочани, изсушени бобови шушулки, лепило, сръчност и вдъхновение.

Екзотични цветя от листа на царевица - тази декорация хрумва на Мануела спонтанно. От още влажните свежи листа се оформя цвете, чиято основа се привърза с тел или канапче. Така оформения цвят изсъхва, изсветлява и добива екзотичната визия на нещо далечно, чуждоземно и атрактивно.

В телена кошничка можете красиво да аранжирате предварително изсушените бобови шушулки. Тази проста направа се вписва атрактивно и в най-студените минималистични интериори, внасяйки очарованието на близостта до природата с нейните топли цветове и форми.

Като декоративен предмет за трапезата или като подложка за свещи можете да направите картонени цилиндърчета с подходяща височина и диаметър и да ги облепите с изсушени бобови шушулки.

Най-финото и красиво нещо в декорацията са глухарчетата. Тези ефимерни цветя, които при най-лекия полъх на вятъра разпръскват белите си пухчета, тук са застинали и съхранили природната си магия. Мануела много внимателно е изсушила стъблата им, нанизала е в кухината им фина тел, за придържане. В цветното гнездо с малка спринцовка е впръскала ацетоново лепило, което закрепя коренчетата, а накрая е фиксирала нежната бяла сфера с лак за коса.

Ангелчета от листа на мамули - на кого ли би му хрумнала подобна идея? Мануела първо е направила "матрицата" - картонен кръг с прецизно изчислени прорези, така че при две огъвания се получава конусът на тялото и крилете отзад. Главата на ангелчето се залепва допълнително. Този кръг се налага върху още мокри листа на царевица, изрязва се, прави се фигурката и се изсушава. Лицето може да се изрисува, а косата - изсушени влакна от мамул, се залепва накрая.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР