Том Форд отново в дамската мода

Четири години след като разчувства Милано и света до сълзи с прощалното си ревю за модния гигант Gucci, в края на юни това лято Том Форд се завърна триумфално. Първо, откри новия си бутик за мъжко облекло и аксесоари в италианската фешън столица и, второ, обяви, че отново ще прави дамски дрехи.

Лилия Илиева 14 October 2008

Четири години след като разчувства Милано и света до сълзи с прощалното си ревю за модния гигант Gucci, в края на юни това лято Том Форд се завърна триумфално. Първо, откри новия си бутик за мъжко облекло и аксесоари в италианската фешън столица и, второ, обяви, че отново ще прави дамски дрехи.

„Дайте ми две или три години максимум. Имам нужда да открия това, което жените все още нямат, за да им го дам – твърди сексапилният дизайнер. И добавя - дамският кутюр е свързан с много работа и е ангажимент като този да се ожениш. Темпото ми в Gucci беше по 16 колекции и 8 ревюта годишно. И то такива, в които трябва да измисляш всичко отново – нови обувки, нови чанти...”  По всичко си личи, че ритъмът му и в момента не е особено различен, защото в интервюта Том Форд споделя, че спи от два до три часа на нощ, а през останалото време работи. “Моят успех се дължи не на таланта ми, а на енергията, която имам” – смята той. Миналата година създаде нова линия очила и аромати, направи дизайна на партито на Vanity Fair за Оскарите, откри бутик на Медисън Авеню в Ню Йорк, в който представи новата си линия мъжка мода (само ризите са в 350 цвята, от 5 вида материи, с 10 вида яки и два вида маншети) плюс дамски и мъжки аксесоари и обяви, че през 2008 г. планира бърза експанзия с още 14 магазина по целия свят. И настъплението му вече започна. На 27 юни отвори бутика в Милано, а през септември преряза лентата на два в Москва, при това в пасажа Третяковски – една от най-луксозните шопинг зони в Източна Европа. Следващите ще бъдат в Пекин, Китай, Дубай и Цюрих. „Няма място по света, където да не знаят името ми“ – споделя дизайнерът, след завръщането си от пътуване до Азия. Там се е убедил, че младите жени в Шанхай все още го познават и го снимат с мобилните си телефони.

Правилата за стил на Том Форд

• Бъди уверен в себе си

• Закопчавай сакото си. Това намалява 2 кг от силуета ти

• Познавай се и знай какво ти харесва. Това ще бъде твоят подпис

• Американците са твърде привикнали да се чувстват удобно в дрехите си. Аз обаче се чувствам удобно, когато знам, че изглеждам добре

• Не можеш винаги да носиш модерни дрехи. Всеки трябва някога да порасне и да се обърне към класиката

• Казват, че Мик Джагър може да носи почти всичко и да изглежда добре. Всичко опира до това да умееш да изразяваш своята индивидуалност


Не само мода

Двете големи мечти на Форд са да има дете и да прави кино. Детето явно не е на дневен ред все още - според Том, защото неговият партньор Ричард Бъкли не е готов за това. С киното обаче нещата ще се получат. През ноември 2007-ма дизайнерът обяви, че се е спрял на сценарий и тази година смята да реализира филмовата адаптация на романа от 1964 г. на Кристофър Ишърууд „A Single Man“. Книгата е на един от флагманите на хомосексуалната литература и разказва за един ден от живота на Джордж – професор по литература, самотен хомосексуалист на средна възраст, чийто партньор е починал. (Любимият на Форд - Ричард Бъкли, между другото, дълги години се бори с рак.) „Киното е ултимативен проект за дизайн – възхищава се Форд, който смята да режисира лентата.

Мислиш не само върху това как да са облечени хората, но как да изглежда и целият свят, в който героите живеят и умират. В седмото изкуство има последователност, която липсва в модата.“ Сценарият също е дело на дизайнера, който има опит с писането. След като напусна Gucci, той разказа за 14-те години, посветени на модната марка в книга, наречена „Том Форд“. Твърди, че тя му е една от любимите, заедно с „Великият Гетсби“. Интересува се и от архитектура и музика. Слуша Мадона, Стинг, Даяна Рос, Massive Attack и Rolling Stones, и всичко от диско до джаз. Когато не излиза вечер, гледа „Сексът и градът“ или CNN и различни шоута, които са интелигентно направени, както се изразява сам. Негов герой, модел и вдъхновение е Анди Уорхол. Подобно на другите дизайнери от своето поколение, Форд възхвалява 70-те като време на сексуално освобождение. „Беше страхотно! Всичко те караше да мислиш: Аз съм готин, аз съм свободен, това е ОК, това е велико! Беше модерно да имаш приятели гейове и да бъдеш в Студио 54, където никой не се впечатляваше от това две момчета да правят секс, и то пред всички, имаше и “принцеси”, пушещи цигари и пиещи коктейли... “

Противоречив

Тексасецът признава, че не носи бельо. В същото време е винаги изрядно и класически облечен. Изглежда изключително овладян с леката си сдържана усмивка и интелигентното си излъчване. „Моят сексуален живот е много моногамен и щастлив... като щастлив брачен секс!” - казва понякога, а друг път споделя: „Според мен моногамията е изкуствена. Не мисля, че е нещо естествено за нас...  Връзката, която имам от 18 години – не искам даже да влизам в тази тема, защото... той ще прочете това и така ще се оплета!” За капак по време на интервю с журналист от GQ възкликва: “Ти си възхитителен! Искаш ли да си наемем стая?... Отивам... Можем да направим остатъка от интервюто голи?”

Сексът

Негови са идеите за едни от най-агресивните реклами, които буквално крещят: “Секс!” (Една от последните например показва новия му парфюм, сниман между краката на гола жена с посланието: Sex is just second nature with me („Сексът е втората ми природа“). Модата му също е много сексапилна. Той е този, който свали талията на панталоните още в началото на кариерата си в Gucci, обши джинсите с цветни мъниста, припомни роклите от трико и прилепналите ризи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР