красота по аюрведа: алан-кари, гуни и раса

Примерно така звучи вълшебната мантра, която ще ви спаси от кутията цигари на ден, лошото настроение и бръчките

Свобoда Сидерова 02 April 2009

Според едно от най древните учения на земята - Аюрведа, красотата има 3 измерения, които приличат на ... везни. На едните се намират алан-карите, или външните черти, на другите - гуните, или вътрешните качества. Уравновесяването им е третият аспект, раса. Това е вълшебство, зрелост и съвършенство. Именно така Аюрведа разбира красотата. За да я постигнат, в Индия цариците от древния род на Великите монголи използвали билки, ароматични масла, тамян, каменна сол, минерали, перли, сребро, злато, скъпоценни и полускъпоценни камъни. Екзотичните формули в комбинация с ведически ритуали давали фантастичен ефект.

Наука за живота

Така се превежда от санскритски аюрведа. Дори не наука в европейското звучене на думата, а по скоро философия и стил на живот. Съгласно Аюрведа човешкото тяло е миниатюрен модел на Вселената. То се състои от 5 елемента - огън, вода, земя, въздух и пространство. Смесването на различни двойки от тях създава 3 базови енергии - доши: Вата, Пита и Кафа. Дошите определят физическите характеристики, умствените способности и емоциите. Независимо от това към кой тип се отнасяте, балансирането на дошите придава на кожата така жадуваната младост и блясък.

Ако ви се струва прекалено сложно да вникнете в дебрите на аюрведа, достатъчно е да знаете към коя доша принадлежите. Това е също толкова фешън, колкото да носите обувки Manolo Blahnik или чанта Prada. Не случайно Мадона, Деми Мур, Ума Търман, Гуинет Полтроу, Дрю Баримор и Чери Блеър по подобие на боливудските красавици, припадат по аюрведческите премъдрости на красотата. На Кристи Търлингтън освен линията дрехи за занимания с йога Mahanuala, дължим и появата на луксозната козметика Sundari (в превод от санскрит - красива жена), основана на принципите на аюрведа и йога и разделена на 3 групи по типа доши. 35 продукта в нея са направени не от обикновени натурални съставки, а от магически, родом от Индия и Китай. Сред вълшебните растения в Sundari ще откриете както лавандула, репей, лайка и мушкато, така и редки екзотични съставки от рода на гота кола (стяга кожата), корени от дървото мелия (заздравява рани и изгаряния), амалаки (богат източник на витамин С), кохоба от корени на мимоза (с психотропен ефект). След този фантастичен списък няма нищо чудно, че кожата бързо намира покой. Другите марки, които предлагат аюрведа козметика, са Shahnaz Herbals, Biotique, Hymalaya, Lotus Herbals, Kama Ayurveda... За съжаление у нас все още няма продукти според типа доша. Единственото, което можете да ползвате и което в някаква степен се доближава до аюрведа козметиката, са маслените вълшебства, с които изобилства родният пазар.

Не се притеснявайте, ако в таблицата по-долу не можете да определите точно към кой тип доши спадате. По принцип няма пълно съответствие на дадена доша - просто качествата на една от тях преобладават. Никол Кидман например според "пророка" на аюрведа Дийпак Чопра е Вата-Пита, Мадона е Пита-Вата, а Лиз Хърли е чиста Кафа. Вата е кралицата на дошите и балансът на всички доши започва с хармонията на Вата. Ако кожата ви е мазна, а характерът ви е Вата, то трябва да започнете с продуктите за Кафа, т.е. за мазна кожа. Постепенно кожата ще придобие хармония и тогава можете спокойно да минете към продуктите за Вата. Съобразно своята доша, можете да подберете не само подходящата за вас козметика, но и фитнеса и диетата.

BATA

елементи въздух и пространство

характер жизнерадостни фантазьори

кожа матова, суха, тънка и чувствителна с почти незабележими пори, склонна към изсушаване и лющене. След 40 години бързо започва да „увяхва". Не понася студа и недоспиването

коса суха

фигура слабо и крехко телосложение, плосък бюст

диета по-малко сурова храна и повече белтъчини. Режимът ще ви помогне да се отървете от умората и сухата кожа

фитнес двигателна гимнастика, йога, цигун, танцувална аеробика, къси разходки, каране на колело, голф, тенис

терапии повече масажи, по-малко напарвания и очистване с билки. И задължително курс от 7 процедури широдхара (топло масло от сусам се лее в областта на „третото око")

подходящи масла затоплящи, успокояващи, хидратиращи: от роза, карамфил, кипарис, жасмин, портокал, мушкато, иланг иланг, нероли, сусам, авокадо

други полезни съставки джинджифил, злато, мед, екстракт от роза и алое

 
ПИTA

елементи огън и вода

характер доказани водачи

кожа нормална или мазна в Т-зоната, светла със златист оттенък, предразположена към алергии и зачервявания. Не много добре понася слънцето и емоционалния стрес

коса тънка и права, рано побеляваща с тенденция към падане

фигура стройна, добре развит бюст

диета вегетарианска. Трябва ви повече сурова храна - плодове, зеленчуци, суши, карпачо. Избягвайте лютото, месото, кафето и алкохола

фитнес бягане, плуване, ски, фигурно пързаляне, кънки, тенис, алпинизъм

терапии вани с билки, намаляващи раздразването (на душата и кожата), очистване и различни масажи с масла

подходящи масла охлаждащи и успокояващи: от кокос, лайка, розово дърво, лотос, хвойна, мента, маточина, гардения, орлови нокти, жасмин, ветивер, ванилия

други полезни съставки пъпеш, слива, екстракт от кайсия и смокиня

 

КАФA

елементи вода и земя

характер безгрижни романтици

кожа мазна с широки пори и плътна. Високото съдържание на колаген е солидна застраховка срещу преждевременно остаряване. За сметка на бръчките, налице е мазен блясък и пъпки

коса гъста и вълниста

фигура плътна със закръглени форми и склонност към напълняване

диета повече подправки и по-малко мазна и пържена храна и "тежки" десерти

фитнес бягане, боди билдинг, гребане, аеробика, танци, йога

терапии фитонапарвания, пилинг, обвивания, интензивни масажи и други ободряващи процедури

подходящи масла подсушаващи и стимулиращи: от жожоба, бадем, праскова, кедър, евкалипт, лавандула, пачули, жасмин, розмарин

други полезни съставки босилек, куркума, екстракт от морков, протеини от леща


Вишвабхесадж

на санкскрит означава джинджифил. Думата може и да ви връзва езика на фльонга, но чаят от растението е вълшебен. В европейските детокс-центрове го предписват на гладно и преди сън за тотално очистване на организма. Ето и древна ведическа рецепта. 5 чаши вода, щипка смлян черен пипер, 3 с.л. прясно настърган джинджифил, 4 с.л. лимонен или портокалов сок, 6 с.л. захар или 5 с.л. мед. В кипящата вода добавете джинджифила и изчакайте да поври 10 минути. Дръпнете от огъня и добавете захарта или меда, а после черния пипер и сока.


7 основни принципа

1. Етеричните масла, които се леят на поразия по време на масажа и другите процедури, проникват в кожата, активират обмяната на веществата, помагат за елиминирането на токсини, стимулират организма и пречистват аурата. Т.е. действат на молекулярно равнище от крайчетата на ноктите до фибрите на душата.

2. Грижите за косата са свещени. Гривата се омаслява с масло от сусам и къна, мие се с мляко и се плакне с различни билкови отвари. Пътят се оцветява с червена боя, забъркана от масло и къна.

3. Правилното отношение към храненето е пределно просто - ядете, когато сте гладни. Закуската не е задължителна - можете да изпиете само топла вода с лимон, мед и джинджифил. И още нещо много важно - през деня трябва да удовлетворите всеки един от 6-те вкуса - сладък, кисел, солен, горчив, лют и тръпчив.

4. При физическо натоварване използвайте едва 50% от възможностите си. Ако можете да преплувате 20 дължини в басейна, ограничете се на 10. Така не само че няма да изразходвате енергията си, но и ще се заредите с нова.

5. Аюрведа съветва да се къпете с топла вода, йога с хладка. Под действието на горещата вода тялото след няколко минути се охлажда, тъй като се свиват съдовете, разширени от топлината. Хладкият душ оказва обратното действие, т.е. сгрява, тъй като се разширяват свитите от студа съдове.

6. 2 пъти в годината се подлагайте на терапията панчакарма, която включва очистване с топло масло, пилинг-масаж, топлинни лечебни процедури, билкови вани, меки клизми с билки... Така ще предотвратите натрупването на ама (така се наричат токсините и шлаките в Аюрведа)

7. Лягайте да спите в 22.00 часа. Този прост навик е един от най-мощните начини за здраве и дълголетие.


7 съвета от основателката на козметиката Shahnaz Herbals, принцеса Шахназ Хусеин, наричана Хелена Рубинщайн на Азия

1. Йогуртът може да се използва като средство за очистване на скалпа и укрепване на косата. Нанася се половин час преди миене.

2. Къната е отличен натурален балсам, който омекотява, подхранва, укрепва и прави косата блестяща. Към пакетчето къна добавете по 4 ч.л. лимонен сок и кафе, 2 сурови яйца и достатъчно количество извара, за да получите гъста паста. Нанесете на косата и след 30 минути измийте.

3. Зелето е богато на витамини и минерали. С отвара от него можете да се миете сутрин.

4. Скраб за лице. С вряла вода залейте шепа сурови бадеми. След като омекнат, ги обелете. Изсушете ги и ги смелете. Смесете с 2 с.л. извара.

5. Вместо сапун използвайте глина, брашно от ечемик или нахут. Прекрасно попиват маслото от масажа и потта след физически натоварвания.

6. Маска за тяло. Смесете 120-150 мл растително масло с 250 г брашно от нахут или пшеница, добавете ¼ или ½ ч.л. куркума на прах и прясно мляко, докато получите паста. Намажете тялото и изчакайте сместа да започне да се рони преди да измиете.

7. Ако ноктите ви са сухи, потопете ги в предварително затоплено растително масло за 10 минути. Изтрийте с мокра хавлия. Смесете бадемово масло и мед в равни части и масажирайте ноктите и кожичките.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР