Скрити лимонки

Откриваме ги в почти цялата гама от козметични продукти. Когато ги хапваме, правим гримаси, които гарантират моментални мимически бръчки

Илияна Йорданова 30 March 2010

Най-голямото достойнство на лимона е, че е пълен с витамин С, който защитава младостта. Стимулира производството на колаген и гони свободните радикали и токсините, врагове на хубавата кожа. Премахва oще тъмните петна, защото има дарбата да изсветлява и освежава кожата. Лимонът притежава и други забележителни качества - добре се разбира с други съставки, успешно се комбинира с тях и подсилва свойствата им. Няма да сгрешите, ако си купите саксия с вечнозелено дръвче – по-трудно ще хващате грип или алергии. Листата на лимона отделят летливи вещества, които убиват болестотворните организми във въздуха.

Жълт картон на старостта

Лимонът може да направи кисел живота на всеки, който се опитва да попречи на младостта. Има невероятното свойство да подобрява микроциркулацията в кожата, т.е. усъвършенства механизма за снабдяването й с кръв и кислород. Така тя става стегната и свежа, заредена с желание за нов живот. Освен това жълтият лимон има избелващи функции, което го прави идеалния екзекутор на пигментни петна, тъмни кръгове и посивяла от умора кожа. Плодът е част от енергизиращия коктейл в овлажняваща емулсия за лице Source D’eclat на Decleor. След употреба кожата светва, освежена и преродена, с моментален блясък. Способността на лимона да избистря тена и да отстранява мъртвите клетки го прави желан участник в лосионите или геловете за почистване на лицето. Навремето Клеопатра смесвала лимонов сок с магарешко мляко, за да премахва натрупаните през деня замърсявания. Жълтият плод действа като истински енергиен реактор. Тонизира и освежава дори само с аромата си и неслучайно той и зеленият му братовчед – зеленият лимон (лайм), се използват в парфюмерията.

Обикновено присъстват като нотки за изостряне на останалите ароматни елементи. Често лимонът гостува в СПА центровете като почетен гост на ароматерапията. Защо да не я пренесем в банята си, където търсим утеха след напрегнатия ден? Козметичните експерти вече са се досетили и използват често „жълтия ароматизатор“ в продуктите за къпане. Растителната вода от лимон, която присъства в душ-гела от линията English Garden на Atkinsons, е извлечена по специална технология, благодарение на която се запазват естествените енергизиращи свойства на плода. След като си вземете душ, можете да добавите към „лимонената терапия“ тоалетната вода за тяло Eau Dynamisante на Clarins, която също съдържа етерично масло от жълтия плод, комбинирано с пачули, мащерка, розмарин и планинско подъбиче. Тя тонизира, омекотява и приятно ароматизира. Отново заради маниера си на „истински свежар“, способен да прогони всяка умора и стрес, лимонът намира място и в продуктите за крака. Например в освежаващия и омекотяващ балсам Aroma Dynamic на Decleor. Етеричното масло от лимон допринася за тонизиране на краката, като комбинира действието си с кипариса, който укрепва кръвоносните съдове, и лешника, който хидратира.

И понеже е мултифункционален, лимонът не пропуска да помогне на косата. Прави я лъскава и блестяща, защитава я от замърсявания и изсушаване и естествено - тонизира скалпа. Основа на подхранващия шампоан на Klorane е седрата – сладък лимон. Той съдържа аминокиселини и витамин В5, които заздравяват и защитават.

Зеленият антидот

Той е по-малък, но по-сладък. Витаминозният лайм бил използван за противоотрова в Южна Азия. Това доказва каква концентрация на полезни вещества има в малката зелена топка. На всяко действие има противодействие. Всичко, което замърсява, трови и запушва, кара „зеления чистач“ да реагира. Екстракти от лайм често се съдържат в продукти за мазна и смесена кожа, при която има опасност от запушване на порите и замърсяване със себум. Лаймът е важна част от ексфолиращите продукти, които премахват мъртвите клетки. Зелен лимон се комбинира с ванилия в ексфолиращите соли за тяло на Greenland, за да направят кожата на тялото мека и приятна на допир.

Известните с разкрасителните си ритуали филипинки отдавна са открили свойството на плода да „преражда“ кожата и си правят смес от смлян лайм и джинджифил, с която масажират по-грубите участъци, като лакти и колене. Екстрактът от зелен лимон е добър приятел на блондинките, тъй като изсветлява и придава блясък на косата. Това предимство е използвано в шампоан-оцветителя Phytolumiere за руса коса. Списъкът със завидни качества още не е свършил. Зеленият лимон е чест гост в антиейдж серумите, продуктите за борба с целулита, дори в тези за свеж дъх и здрави венци.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР