Млечно момиче

Женската привлекателност не може да се обясни или да се анализира. В същото време нищо не ни пречи да се стремим към някоя от съставките й

Свобoда Сидерова 23 November 2009

Вместо хляб овесено мляко

Логиката на съвременните Марии Антоанети е желязна. Къде все пак се крие жизнената сила на млякото от това малко зрънце, известно още от бронзовия век? Бъкащо от олигоелементи, полизахариди, витамини и аминокиселини, то хидратира, омекотява, подхранва и успокоява хиперчувствителната кожа. В добавка предпазва клетъчната мембрана от външни въздействия, възстановява структурата на косата и я прави блестяща. Май амбицията му да детронира от трона далечните си братовчеди не е безпочвена.  

Скъпоценният камък на полето

Така наричат в Япония соята, единствения пълноценен заместител на месото. Работата не е само в диетата със соеви продукти. Нито във фитоестрогените,  благодарение на които японките изглеждат като порцеланови кукли до дълбока старост. А в това, че соевото мляко (по състав го докарва на растителна плацента) е безотказно оръжие за активиране на клетъчния метаболизъм и предотвратяване образуването на бръчки. Другите му добродетели: укрепва корените и стимулира растежа на косата. 

Нежна като праскова

Епитетът е заслужен, но само ако се възползвате от хидратиращите и омекотяващите свойства на прасковеното мляко. Съдържащите се протеини, липиди и полизахариди са манна небесна за „жадната“ кожа. Което пък от своя страна е перфектна профилактика против стареене. Другите странични ефекти - сатенена мекота и бебешки тургор, могат да бъдат оценени не само от познавачи.

Зърното на привлекателността

Неслучайно азиатките се кланят на ориза като на бог, а бюти „блюдата“ с него удовлетворяват вкуса и на най-взискателните козметоманки. Най-големият плюс на млякото от някои сортове кафяв ориз е, че задържа влагата на повърхността и предотвратява дехидратацията. По съдържание на калций и витамини не отстъпва на кравето мляко, което пък го прави незаменимо за подхранване и укрепване на кожата. И не на последно място подобрява способността й към възстановяване след вредите от UV лъчите.

Негово величество бадемът

Романтичната си слава „кралският“ орех заслужи заради аромата афродизиак и формата, която Омар Хаям възпя, сравнявайки я с разреза на очите на любимата. Скритият коз на бадемовото мляко обаче са витамин Е, минерали (желязо, цинк, калций и магнезий) и мастни киселини. Именно на тях дължи забележителните си свойства - хидратиране на кожата и създаване на защитен филм срещу външни агресори, както и придаване обем на косата. Какво да се прави? Бялата (разбирай синята) кръв задължава.    

Кокосов рай

Кокосовото мляко (не бъркайте с кокосовия сок) също не е новак в света на красотата. И досега на Изток го използват вместо шампоан. Липсата на такива асове на витаминния свят като А и С в състава се компенсира с колегите от група В, всякакви сладости (глюкоза, фруктоза и захароза) и 30% мазнини. Едновременно подхранващо и хидратиращо, то защитава и укрепва хидролипидния слой на вялата кожа и сухата и увредена коса. Чест гост е и в средствата за вана и за тяло.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР