1:0 за младостта

Витамини и олигоелементи атакуват левия фланг на коварните бръчки, десният е поверен на армия от мастни киселини Омега 3+6.

Свобoда Сидерова 15 April 2009

Пред вратата чакат натурални екстракти. Противникът губи играта, колагенът достига рекордни стойности, а кожата е като на бебе.

Сестри от всички краища на света, горе главата. Тези дни долетя галеща ухото новина. Индийски козметолози създадоха ново средство срещу бръчки и изсветляване на тена - крем... с камилско мляко. Оказа се, че екзотичната напитка има уникални подмладяващи свойства. Ако откритията на анти-ейдж фронта не ви довеждат до оргазъм, ако не прекарвате в козметичните магазини 1/3 от живота си, ако не инвестирате в бурчанчетата със същата страст, с която инвестирате в кариерата си, ако нямате последната дума по отношение на бръчките, то тези редове не са за вас. Пластична хирургия? Може, но не точно сега. Или по-скоро не, ако вече сте видели първия репортаж от „Пълна промяна" в списанието. Може би ботокс, въпреки че идеята за лице като маска не е вдъхновяваща. Защо не опитате новото поколение продукти, т.нар. убийци на бръчки, които изпълняват желанията ви, както никой друг.

Назад към... бъдещето

Може би точният термин е еволюция, а не революция, тъй като началото е през 70-те, когато модата на всичко екологично, движението на „зелените" и Greenpеace са в епогея си. Нали историята на козметиката започва от абсолютно натурални продукти? Въпросът е дали, движейки се по спирала, науката за красотата не се връща в изходна позиция? Съвсем не. Първо, съвременните технологии позволяват да получим 100% чисти растителни екстракти и минерални елементи, недостъпни по-рано. Второ, натуралната козметика на XXI век е супер ефективна и често съпоставима с обичайните средства. Нагледен пример е серията с безсмъртниче Immortelle на L'Occitane. Диворастящото цвете дължи името си на изключителната си трайност. Представете си как би действало органичното етерично масло и водата от него на кожата. От 600 вида специалистите избират най-ценното, растящо край Корсика, и го култивират. Ако искате максимално да се възползвате от свойството му да активира микроциркулацията, то това трябва да стане през нощта. Тогава клетъчното обновяване се удвоява, а повишаването на температурата на кожата с 0.5 градуса подобрява възприемчивостта й към активните съставки. В сравнение с нощния серум за очи (1) и крем, концентрацията на безсмъртниче в сухото олио (2) е най-голяма и е равна на еквивалента на 300 цвята. Освен масло и вода от бесмъртниче и масла, богати на Омега 3+6 мастни киселини, концентратът съдържа още витамин С срещу петна.

Хроничен клетъчен глад

Оказва се, че майката на всички беди е забавената микроциркулация. Няма ли хранителни вещества и кислород, няма и красота. Толкова е просто. Още по-просто е да влезете в света на дневния (3) и нощния (4) крем Differently на Lancaster за зряла възраст (има още и крем за очи). Добре дошли в десетилетието на новите възможности, които ви предлага един от експертите против стареене. Ретинол, защита и възстановяваване на ДНК, антиоксидантен комплекс RPF... Това са само част от откритията на марката, благословена от самата Грейс Кели. Стратегията за победа над възрастта се базира на нутри- и дермокозметиката. Хранителните добавки няма да се приемат вътрешно, а капсулирани ще проникват в кожата. Витамин (А, С, Е и В), олигоминерали (калций, магнезий, селен, желязо...) и мастни киселини Омега 3+6. Уникалният подхранващ комплекс помага на кожата да възстанови своята здрава и блестяща жизненост. Но победата би била немислима без инструментите на дермо-козметиката - хиалуронова киселина (способна е да задържа влага до 10 000 пъти повече от собствената си маса) и пептиди, стимулиращи синтеза на колаген. За уплътняващите кожата качества на ретинола едва ли е нужно да говорим, именно Lancaster го откри пръв за света.

Две десетилетия след първия двуфазен регенериращ серум на водно-маслена основа за 40-годишни дами на пазара е Generation 6 (1) на Clarins. Цифрата в името са 6-те жизнени функции на кожата: хидратация, подхранване, насищане с кислород, защита, възстановяване и енергизиране, които продуктът трябва да стимулира, за да удължи младостта на кожата. Ключовата овлажняваща съставка е масло от солянка, което стимулира производството на протеини, поддържащи целостта на клетките. Ядки от инка (растение от Андите) и марула (африканско дърво), богати на незаменимите омега 3+6+9 мастни кисели, спасяват кожата от глад. Задачата на семената на лондонска вечерница и пикногенол от кората на крайморски бор е да й вдъхнат нов живот, като я наситят с кислород. 3 капки на ден са достатъчни, за да придобие кожата ново самочувствие.

Светата троица

Пластичната хирургия, естетичната медицина и козметологията могат да се допълват. Една от марките, които първи откриха златното правило, е Helena Rubinstein. Нейна е и концепцията за еволюция на лицето. Трите модела на видима трансформация са поява на вдлъбнатини, отпускане и подпухване. Добрата новина е, че за всеки профил има персонална „интервенция”. Планът за последните две е безоперационен лифтинг. Въпроса „Ефикасен ли е?” могат да зададат само онези, които не са опитали нощния Night Sculptor (2). Реструктуриращият протеините комплекс играе ролята на мрежа от микролостчета, която опъва кожата и има мигновен лифтинг ефект. Но про-фосфорът е този, който действа като истински електрошок, стимулирайки плътността на тъканите. Изследвания с ядрено-магнитен резонанс показват, че е истинска „клетъчна батерия”, която повишава използваната от клетките енергия с цели 75%.

Оригиналната стратегия на Givenchy включва клетъчна терапия, но не инжектиране на собствени фибробласти, отговорни за синтеза на колаген и еластин, а стимулирането им. В резултат се образува истинска подложка, която избутва вдлъбнатините нагоре. На първата маска под формата на навит лист Intensive Wrinkle Correcting (3) от серията No Gurgetics Wrinkle Defy с морски колаген не могат да се опрат дори и най-дълбоките бръчки. Повече от маска, тя гарантира ефекта на 20 мл серум, т.е. еквивалента на почти пълна бутилка. Еднократната опаковка е илюстрация на все по-ясно очертаващата се тенденция on-the-go, т.е. средства “в движение”, които пестят време, но имат страхотен резултат. Instant Wrinkle Refiner (4) пак на същата марка може да се използва и като продукт за грим. Богатата на силикон формула изглажда бръчките за секунди.

Какво правят спортистите, когато трябва да покажат резултати, а нямат време за подготовка? Вземат допинг. Към подобен козметичен стимулатор можем да приравним мезолифта (трайна хидратация с лифтинг действие с хиалуронова киселина с пистолет за мезотерапия). Целта на хиалуроновата киселина е не толкова да възстанови обемите, колкото да подобри еластичността на кожата, като активира обменните процеси. Само си представете, че това е възможно без убождания. Концентратът Mesolift на Lierac (5) е първата козметична „инжекция”, която енергизира клетките и гарантира нормалното протичане на биологичните процеси. Високо концентрираният коктейл (съдържа по 5% витамини, минерали и хиалуронова киселина) вдига летвата много високо и ще не ще, кожата е принудена да “скочи” (разбирай, да се отърси от белезите на умора). Доскоро Mesolift бе част от комплекта за микроабразивен пилинг, сега се продава отделно.

Подмладяване на козметиката „анти-ейдж"
 
Прогнозата е, че „подмладяването" на анти-ейдж козметиката ще продължи. Съгласете се, профилактиката на стареенето е далеч по-ефективна от борбата с бръчките. Като правило продуктите срещу първите белези на възрастта съдържат растителни екстракти и биокомпоненти. Подаръкът от Chanel за дамите между 25 и 35 години се казва Beaute Initiale и включва син джинджифил, получен чрез полифракциониране (селекция само на цените молекули). Целта му е стимулиране на кожата и защита от свободните радикали на клетъчно равнище. Страстта на марката към подправката е обяснима - серията за тяло Body Excellence с пурпурен джинджифил се радва на небивал интерес. Другите съставки - витамин С и Е и олигоелементи, внасят ежедневната доза бодрост за клетките. Енергизиращият мултизащитен серум Spray Serum (1) е обогатен още със стимулиращ таурин - естествена за кожата аминокиселина. Между другото, енергийните напитки също съдържат таурин. Другият иновационен продукт е флуидът за блясък Multi-Protection Fluid Healthy Glow SPF 15 (2) с лек ефект на загар. Търсете още гел за очи, флуид и матираща грижа.

Късче слънце, затворено в бижу

С надеждата да се подмажат на кожата, козметолозите я „окичиха" с какви ли не скъпоценности - перли, диаманти, злато. В последна сметка се оказа, че към най-добрите приятели на жените спада и кехлибарът. Киселината в „слънчевия камък" е с ярко изразена антиоксидантна активност. Съдържащите се още аминокиселини пък са незаменими за клетъчния метаболизъм. Откритието на Guerlain - чист екстракт от амбър от Балтика, с който изобилства серията Success Future, ражда още по-голямо - полипептиди, стимулиращи фибробластите. Революционното дуо безпогрешно се справя със загубата на еластичност и образуването на бръчки. Кожата изглежда удивително стегната и подмладена. И не само това - богатите ултра хидратиращи текстури на дневния (3) и нощния крем и серума (4) са просто неустоими. Директната препратка към седмото небе включва още аромата на круша, касис и цветя. И още нещо любопитно - скъпоценните флакони и стъкленици в сапфирено синьо и златният капак, приличащи по-скоро на произведение на изкуството, са дело на артист-бижутер. Така че в ръцете си държите истинско съкровище със съвършена текстура, носещо несравнимо удоволствие. За дами между 35 и 60 години.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР