лятна библия за отпускарки

Отпускът е вълшебното време, което чакаш цяла година. Подготовката е цял ритуал, понякога по-вълнуващ дори от самата почивка.

Свобoда Сидерова 10 April 2009

Трябва да си купиш бански (цял и “целомъдрен”), сандали (на висок прозрачен ток) и да си “наемеш” бодигард (слънчев, естествено). И какво още? Ще разбереш от красивата библия на ЕВА.

А
Aдаптогени
Колкото и да не ти се иска, понятието „здравословен загар” не съществува. Ако не вярваш, сравни кожата на лицето с вътрешната страна на ръката. Нещо да кажеш? В обикновените слънцезащитни средства ролята на предпазен щит е поверена на антиоксиданти и слънчеви екрани. Адаптогените (морски съставки, микроорганизми), последното откритие на Estee Lauder в крема Re-Nutriv Sun Supreme SPF 15 , помагат на кожата да се приспособи към UV лъчите и предотвратяват видимите белези на стареене.

Б
Блясъкът на звездите
„Исках да окъпя жените в звезден водопад” казва Коко Шанел навремето. Думите й вдъхновяват Chanel. Новите оттенъци на блясъка Levres Scintillantes придават на устните неповторимо сияние. Diоr Addict Ultra-Gloss Reflect разчита на отблясъците на малки прозрачни перли. Комбинацията течни полимери с многопластов седеф е ноу-хауто на Pure Color Gloss на Estee Lauder. Нова триизмерност на мокрия ефект придава дълготрайното червило в 2 стъпки Lipfinity Colour&Gloss на Max Factor.

В
Високи токчета
Според Вероника Уеб „поставят дупето на пиедестал”. Mоделът има предвид, че повдигат страна Б с 25 градуса, преместват центъра на тежестта (бюста на мъжки език) напред, визуално удължават краката и изфинват глезените. Докато чакаш у нас да се появи Stiletto Strength (курс по ходене на 12-сантиметрови „игли”), обърни внимание на невидимите подложки за ходила Dancing Feet – Sole Cushions на Avon. „Танцуващите крака” гарантират, че няма да се прибереш от дискотеката боса.

Г
Гуру на загара
Холивудските звезди са много вързани в ръцете. Не могат един тен да врътнат и викат майстора на бронзирането Джими Коко. Вярно, че е виртуоз, но 50% от славата му се дължи на Аir Brush техниката на нанасяне. И ти можеш да опиташ, ако се „въоръжиш” със спрей, превръщащ течността във фина мъгла не по-зле от професионален пистолет. Пазарът изобилства с автобронзанти и пудри в аерозолна опаковка. 
 
Д
ДНК лаборатория
Ако в нея всичко е наред, значи младостта e предпазенa от „сътресения”. Това накара фирмите да се намесят в божиите (и клетъчните) работи. Кремът DNA Skin Optimizer SPF 20 на Juvena е на основата на нанотехнология. Молекулите на бъдещето доставят активните съставки дълбоко в кожата и постепенно ги освобождават, като предпазват ДНК-то. Задачата на „сeнсея” DNA Guard в защитния анти ейдж крем за сатенена кожа Protective Face Cream Anti-Wrinkle - Velvety Skin SPF 30на Lancome е да приучи клетките към самозащита на генетично равнище.

Е
Епилация
След като си минала през 9-те кръга на ада, откриваш на безупречната си кожа косъм с особено мнение. Ужас! Досега само редовната ексфолиация помагаше, и то не винаги. Кремът срещу растящи навътре косъмчета на Veet се справя с проблема. Ако не искаш да го ползваш често, пий чай от мента. Учени откриха, че намалява равнището на тестостерон в кръвта. Което значи отпуска без пинсета в ръка. Болката от епилация ще избегнеш, ако намажеш участъците с крема с лидокаин „Емла”.

З
Златното сухо масло за лице, тяло и коса е задължителен атрибут за всяко обичащо внимание момиче. Бронз плюс злато е печеливша комбинация. Дженифър Лопес не пропуска да подчертае апетитните си форми с него. Седефеният блясък коригира недостатъците на кожата, прави я кадифено гладка и представя загара в изгодна светлина. Маслото можеш да втриеш още по дължината на косата за гладък ефект или да омекотиш кожичките на ноктите. Пробвай Huile Prodigieuse Or на Nuxe и Phyto-Touche Or на Sisley.

И
Игра на кукли
По всичко личи, че дизайнерите скоро няма да пораснат. Кукленската външност набира скорост. На мода са идеалната кожа като след обработка с Photoshop, пламналите от смущение скули и нацупените устни. Нежната момичешка красота притежава недетска сила. Но ти си наясно, щом в козметичната ти чантичка се мъдри прозрачно тонално средство с блестящ ефект, коректор, руж в неутрален тон, бежово-розовите прахообразни блестящи сенки Eye Shadow Luminous Powder на Collistar и глоса, придаващ обем на устните High Gloss Plump на Estee Lauder. Сияй и властвай!

К
Карнитин
На антицелулитния фронт се разнесе тътенът на ново оръжие. След ретинола, намаляващ мастните натрупвания и повишаващ еластичноста на кожата, и кофеина, активизиращ микроциркулацията, в ролята на подпалвач на мазнините се превъплати L карнитинът. Естествената за кожата, подобна на витамин субстанция, преобразува мастните компоненти в енергия. Спортистите я използват от години. Лесно е да кажеш сбогом на целулита с пластирите Nivea Body Good-Bye Cellulite.

Л
Личен треньор и диетолог
Да не мислиш, че на Виктория Бекъм й е лесно – по 200 клякания всеки ден. Ако ненавиждаш еднообразните занимания, покани си треньор вкъщи, но гледай да е нежен, ненатрапчив и приятно ухаещ. Мъжът ти няма да ревнува. Малката тайна е Сelluli-Pro на Sisley, който кара клетките да изразходват енергия като при спорт. Подходът на Vichy е различен. Броят на мастните клетки е програмиран генетично, но могат да променят размера си, увличайки и други клетки. Lipo.Metric ги подлага на диета и ремоделира фигурата.

М
Мезодисолюция
Зад страшното име се крие безоперационна липосукция на основата на мезотерапия. Дълбоко в проблемните зони се инжектира „коктейл Молотов”, който пука мастните клетки и елиминира мазнините. Освен лидокаин и кофеин, включва още гуарана, артишок, зелен чай... При инжекците със соев лецитин (в медицината го използват при висок холестерол и мастни емболии), резултатите също са многообещаващи. Кой знае, може би утре „боцването срещу мазнини” ще е толкова популярно като ботокса?

Н
Наизусти 3 правила с буквата S – Slip! Stop! Slap!
1. Носи леки дрехи (частично задържат UV излъчването, но колкото и странно да ти се струва черният цвят е за предпочитане)
2. Никога не забравяй (където и да се намираш) слънцезащитните средства на откритите участъци на тялото.
3. Задължително носи шапка и очила.
Правилата се разработени от авторитетната оргиназация Ameriсan Cancer Soсiety.

О
Оранжево небето, оранжеви устните
Морковеният сок на устните е супер секси. Макар и капризен, оранжевият цвят се съчетава с целунатата от слънцето кожа. В никакъв случай не избирай руж в същата гама, а в розова. Ако червилото е матово, ружът е блестящ. И обратното. Съобрази и нюанса на сенките с макияжа на устните. При светъл тен подходящо е шампанско, при тъмен - бежово-шоколадово.

П
Подиумен макияж
Драматичен и ултраустойчив ефект, професионален завършек, 100% сценично изпитан. Задкулисната красота е достъпна. Колекцията Dior Backstage Make-up наподобява гения, който ги вдъхновява. Металът върху очите, трансформиран в електрически трептения, се дължи на ултра блестящите сенки Eye Show . Ако се чудиш, какви текстури използват гримьорите, та устните на моделите са различни всеки път, отговорът е Lip Show . Палитрата включва база, мат, сатен и блясък и топ глос. 
 
Р
Рисунъкът на макияжа с марката Optical Girls направо премрежва погледа.
Така и трябва да бъде. Оп-артът (съкращение от оптически) е конкуренция на поп-арта. Добрият стар Анди Уорхол вдъхнови парфюмеристите. Креативните му хрумки ще откриеш върху флакона на Ultraviolet Summer Pop на Pacо Rabanne и J’S Exte for Women . Бляскаво шоу от флуоресцентни цветове или култов обект за ежедневна наслада. Стремежът към techni-colour средата е завладяващ.

С
СПА дегустация
Да превърнеш рутинните грижи за кожата в необикновено преживяване е лесно, особено ако под ръка е сладката розова двойка No Complex на Givenchy. Изглаждащият масажен ексфолиант и омекотяващият интензивен хидратант са истински стражи на красотата. Не се учудвай, ако след отпуската ти завиждат за доброто настроение. Тайната е хипер-кислородното царевично масло в продуктите, което действа анти-стресово на кожата, а значи и на теб.

Т
Толкова-изненадваща-текстура
Гримьорите са във възторг от лекото нанасяне на ружа-мус. Така предварително сложеният фон дьо тен или пудра не се поврежда. Пухкавото вълшебство се смесва перфектно с кожата и създава илюзията, че не „носиш” нищо. Гучи Уестман, арт директор на Lancome, дори съветва да използваш нежната текстура и като основа за устни. А защо не и под сенките?

У
Училище по грим
Запиши се в него и се научи да боравиш с четката за пудра, руж, лице, сенки, устни... на Chanel (общо 32). Най-малкото ще свикнеш да нанасяш точното количество make uр, нещо от значение в жегата. А най-многото ще постигнеш професионален резултат. Четките са от естествен или синтетичен материал и са оформени ръчно. Ако се объркваш коя точно да избереш, запомни няколко правила: пудрата и коректорът се нанасят с кръгла четка, ружът с извита, тънката със заострен край е за контура на устните и очната линия, скосената за вежди...

Х
Хищница до върха на пръстите на краката
Животинският принт хваща окото и при нейл-дизайна на педикюра. Релефният орнамент върху метална „основа” говори само за едно – че си на острието на модата. Или че си хищница. Ако екстравагантният „аксесоар” ти се вижда hard, избери екзотични нюанси на лака Creative Nail Design – оранжево, виолетово, цикламено или тюркоазено. За да не отнеме морската вода от блясъка му, покрий ноктите с top coat. Прозрачното покритие прави педикюра ослепителен и изглажда неравностите.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР