Островна митология

Санторини, Миконос, Лесбос

Елка Влаховска 15 June 2005

САНТОРИНИ

Един от най-загадъчните гръцки острови е Санторини в Цикладския архипелаг, обграден от ласкавото Егейско море. Обитаем още от времето на неолита, той крие свидететелства за древната цикладска цивилизация (по-стара от минойската) и разпалва въображението със забулени тайни и легенди около произхода си. 35 века назад на острова избухва вулкан и голяма част от него потъва в морските дълбини.

Сензационни открития на английския археолог Артър Еванс и на гръцки учени дават повод да се предполага, че Санторини е отломък от потъналия митичен континент Атлантида.

Сега на скалистия бряг се вият стръмни улички, а сред тях се гушат малки снежнобели къщи със загадъчната архитектура на цикладската строителна традиция. Тук и венецианците са оставили следа със запазените и до днес крепости и замъци, плод на 300-годишното им владичество. Но не само тайнственото очарование на древността привлича туристи от цял свят на острова.

Благодатният климат, изобилието от слънчева светлина, лазурното море и красивите плажове мамят търсачите на романтика и покой. По крайбрежието се редуват плажове с черен пясък, с червена глина, с ослепително бели дюни, а във всяко заливче морската вода е кристална и топла, и пълна с живот. За най-добри се смятат плажните ивици Монолитос, Камари и Перис. Лежиш си на пясъка, пред теб се шири нереално синьото море, прорязано от яхти и платноходки, а зад теб в бездънните небеса се открояват белите сводести домове.

Една от необяснимите природни забележителности са залезите на Санторини, особено в малкото градче Иа. Тук туристите се прехласват пред природното чудо и изпадат в мистичен възторг така, както в Арктика съзерцават магията на северното сияние. Не може да се обясни красотата на един залез. Статистически погледнато, той трае 4,5 минути, времето, за което червеният диск бавно потъва в лазурното море. Но за тези кратки минути въздухът трепти от магията на променящата се светлина така, че всеки е овладян от необяснимо вълнение. След това още дълго е светло и туристите започват вечерния си обход по магазинчета и таверни.

Санторини е доста скъп и моден остров, има всякакви луксозни стоки, но за гостите магнит са магазинчетата с хенд мейд изделия. Какво ли няма в тях - всякакви занаятчийски предмети от керамика и стъкло, но с особена красота са ювелирните изделия. Те съчетават елементи от минойската, венецианската и гръцката култура и въздействат по странен начин.

Друга вековна традиция на острова е винопроизводството. Ако сте изкушени да пробвате местните вина, посетете Мегалохори. Там има дегустационни изби, където можете да опитате безплатно напитки от различни сортове грозде. Най-популярното вино е Санторини бутари.

А ако ви мамят историческите забележителности, непременно посетете село Акротири. Там от 1967 г. археолозите правят разкопки на древен минойски град. Съхранени са почти цели домове с покъщнина, датиращи от 1500 г. пр. н.е. С особена стойност е забележителната за своето време стенна живопис. Тези фрески от Санторини, както и чудноватата църква на св. Мина със син купол, надвиснала над морето, често украсяват рекламните туристически справочници на Гърция.

Повече информация и резервации на хотели на адрес: www.gto.gr

МИКОНОС


Това, което е за испанците Ибиса, за гърците е Миконос - най-бохемският остров в туристическото им портфолио. Сред лазурните води на Егейско море Миконос привлича всяка година най-известните хора на планетата. През годините, дори за ден-два тук са гостували Клаудия Кардинале, Жан Пол Готие, Жаклин Кенеди-Онасис, Тед Търнър и Джейн Фонда, модният ас Валентино и свитата от негови поклонници. През последните години освен хотели за туристи, никнат многобройни частни вили. Свободните терени на острова са апетитна хапка за състоятелните европейци, които искат да се завръщат отново по следите на бохемските си дни.

С какво привлича чужденците островът? Най-вече с красивата си природа - с топлото синьо море и залятите от слънчева светлина плажове. Но така също и с романтиката на тесните улички, белите къщи със сини и зелени капаци на прозорците, с многото църкви и живописните вятърни мелници, които са една от емблемите на Миконос. В тази уютна атмосфера лесно се вписват и луксозните хотели, скъпите магазини, шумните дискотеки и престижните нощни клубове. Уникалното съчетание от старинна архитектура и модерен стил на живот създава неповторимата атмосфера на острова. Жителите му се славят със своята демократичност и разкрепостени възгледи.

Миконос е символ на свободния живот с бурните си нощни партита и с нудистките си плажове. Два от тях - Парадайз и Супер Парадайз, събират всяко лято поклонниците на "голата истина" за лятната почивка. На Платис Ялос се срещат пък маниаците на водните спортове, там има занимания за всеки вкус и темперамент. Плажът Псару е мястото, където обучават в тънкостите на подводното гмуркане, а на Паранга и Аграри се демонстрират хитовите модели на последната плажна мода. Традиционалистите ходят на Калафатис - най-дългия плаж в Миконос, а романтиците - на Елия, едно от най-красивите места край морето.

Привечер настава времето на пешеходните разходки из града Миконос, където човек може да съзерцава многобройните църквички със сини куполи или старинните домове с дървени парапети и много балконски цветя. Многобройните кафенета и таверни са идеалните места за отдих и добро похапване. Най-приятното място за отсядане е кварталът Алефкандра, наречен малката Венеция. Ресторантчетата са разположени досами морето и топлите вълни се разбиват току в краката ви. На площада в близост се издига старинна католическа църква, а около нея прочутите вятърни мелници.

Може би най-активно Миконос живее през нощта. Престижните нощни клубове Мерседес и Мусес, Арго и Астра се тресат цяла нощ под звуците на модерна музика. Купонът всяка вечер е толкова бурен и неочакван, че държи посетителите в плен до сутринта.

До бохемския остров можете да стигнете от Атина с ферибот за 6 часа или със самолет за 45 минути.
Повече информация и резервации на хотели на адрес: www.gto.gr

ЛЕСБОС

В северната част на Егейско море остров Лесбос крие легендата за древногръцката поетеса Сафо и за поклонниците на еднополовата любов. Но ако мислите, че днес там сред тесните улички с бели къщи, сред шумящите маслинови горички или по закътаните морски плажове разменят ласки палави лесбийки, сте далече от истината. Жителите на Митилини, столицата на Лесбос, са приветливи и гостоприемни, но се отличават с простота и строгост на нравите и живеят според съхранена патриархална традиция.

Те посрещат гостите от чужбина с прословутото си местно узо, с традиционното за Гърция лятно кафе фрапе, с изобилието от морски дарове и с една от големите си столични "забележителности" - музея на художника-примитивист Теофилос. Наивистките платна на местния майстор на четката съжителстват по съседство с друг любопитен музей, където колекционер-ценител от острова е изложил купени от него творби на Миро, Пикасо и Дали. Лесбийки, в общоприетия смисъл на понятието, няма, така наричат островните жителки, послушни съпруги и предани майки.

Остров Лесбос е идеален за всеки, който и до ден днешен не е убеден, че цивилизацията носи щастие и че отдих и шопинг са синоними. Тук може да се наеме скромен апартамент или малка къща от местните хора. Чарът на островния туризъм е и в това, че субсидиите на Европейската общност не са инвестирани в петзвездни хотели. По малките стръмни улички на Митилини се движат велосипеди или магаренца, т.нар. търговска част е всъщност само една неголяма улица с магазинчета на никому неизвестни гръцки и турски марки.

Това, което заслужава да си купите оттам, е бутилка истинско хубаво узо и зехтин с превъзходно качество. Остров Лесбос е потънал в зеленината на маслиновите дървета, които по статистика наброяват около 11 милиона. Горските масиви оставят незабравимо впечатление у туристите, както и огромните площи с красиви и разнообразни полски цветя. Пътувайки из острова, пейзажите се сменят често и са толкова живописни, че будят лирични чувства. Не случайно Лесбос е родината не само на Сафо, но и на големия гръцки поет Одисеас Елитис, носител на Нобелова награда.

Факт, с който местните хора се гордеят, както с еолитните находки, венецианските мозайки, генуезката крепост, манастирите, все останки от цивилизации, оставили отпечатък на острова. Най-необичайната и поразяваща окото забележителност е т.нар. каменна гора, която е нещо като своеобразен ботанически Помпей. Това природно чудо е резултат от изригването на вулкан милиони години назад, когато островът е бил покрит с гъсти тропически гори. Сега този вкаменен пейзаж привлича любопитството на туристите, тъй като никъде другаде по света подобна гледка не може да се види. Разбира се, Лесбос, освен за разходки, е подходящ и за морска почивка, макар че, ако разгърнете картата, местните ще боднат пръст само на три места.

Това са няколкото големи плажа, където пясъкът е ситен и мек, а лазурното море браздят платноходки и уиндсърфове. Жителите на Лесбос, като повечето морски хора, не си "губят времето" да хващат тен и да правят морски бани. За ваканционно настроените хора е курортът Моливос, където по крайбрежието едно след друго се редуват малки красиви заливчета и всяко предлага нещо като индивидуален ВИП плаж. Нудистки. А в таверните край морето димят скари с прясно уловена риба, лее се узо и звучи сиртаки.

Повече информация и резервации на хотели на адрес: www.gto.gr

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР