Дивото зове

Отправна точка за съвременно "индианско" приключение.

Десислава Петрова 28 September 2004

Пътешествията из българските планини не са вече приоритет на туристи, които преодоляват несгоди и с раница на гръб катерят пътеки, замръкват в порутени хижи и извиват в балкански аранжимент тиролски напеви. В малките закътани балкански селца, където цари атмосфера от минали векове, изникват хотели и къщи за гости, които предлагат удобствата на модерния живот. В тях има комфортни стаи, луксозни бани, телевизор и телефон, но прекрачите ли отвън, се озовавате сред дива природа със струяща зеленина. Те са отправна точка за съвременно "индианско" приключение. Трекинг с водач из красиви местности, езда на кон сред живописни пейзажи, риболов в бистри реки, бране на билки, гъби и цветя из балканските поляни, това е модерен отдих за уморените от стъкло и бетон души.

Девин - Ягодина -Триград

Девин е малък родопски град на около 200 километра от София. Ако бързате, хващате магистралата към Пловдив, продължавате през Асеновград, Чепеларе и Пампорово и стигате до целта. Другата възможност: отбивате се от магистралата при Стамболийски и през Кричим стигате до града. Пътят е живописен, но крие опасни завои. Затова пък пейзажът е изключително красив: язовирите Кричим и Въча се простират отстрани на около 20-25 километра по дължината на пътя.

Някъде при язовир Въча буквално връхлитате на комплекс "Чилингира" - красиво място за разпускане и подкрепяне след уморителния път. Девин предлага добри условия за настаняване в тризвездния хотел "Исмена", разположен в началото на боровата гора и в новооткрития четиризвезден Spa хотел "Девин" в центъра на града. И на двете места имате възможност да се отдадете на оздравителни и разкрасяващи балнеоложки процедури с прочутата девинска минерална вода.

Девин е само изходният пункт за приключения. Намира се на 22 км от Триград, до който отвежда родопски път, изпъстрен с малки селца с красиви джамии, въжени мостове, и спиращи дъха надвесени над пътя скали. Този път с отклонения води и към местните природни забележителности: Ягодинската пещера и Дяволското гърло.

Ягодинската е една от най-красивите родопски пещери. Дълга е 10 км и е прорязана от лабиринти и пропасти, оформящи 5 етажа. Между Ягодинската пещера и Дяволското гърло има еко пътека, по която планински водач ще ви преведе за около 2 часа и половина. Движите се сред изключителен природен феномен - Триградското ждрело. Отвесни скални грамади, покрити с изобилна растителност, се спускат стръмно надолу и се потапят в бучащата вода на реката.

Над нея се вдига призрачна тънка мъгла. И точно там попадате в Дяволското гърло. Влизате в пещерата, минавате през тунел и стигате до огромна зала с височина колкото 20-етажна сграда, пълна с мъгла и оглушителен шум от подземните води. Според легендата именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да търси Евридика.

По-екстремните натури могат да се спуснат с лодка с опитен водач в Дяволското гърло или да се упражняват в скално катерене с инструктор в Харамийската пещера, която е наблизо.

Друга атракция са конните походи - с отправна точка Триград. Конната база се намира на края на селото. От там се стига до Чаирските езера или до Ягодинската пещера за един ден.

Настаняване: хотел "Исмена"***, SPA хотел "Девин"**** в град Девин

Узана

Местността Узана се намира на около 20 км от Габрово. Ако искате да съчетаете почивката с културна програма, изберете пътя през Велико Търново. Отделете няколко часа на Царевец, изпийте чаша ароматно кафе в Арбанаси. Насладете се на стенописите в Преображенския манастир - "Страшния съд" и "Колелото на живота" и завийте към Дряново.

Дряновски манастир, пещерата Бачо Киро, Боженци, Кметовци, Трявна - тези прекрасни места се намират по пътя до Узана, между Велико Търново и Габрово. Бихте могли да си направите еднодневни екскурзии дотам и след като се установите в Узана.

Местността Узана е известна с кристално чистия си планински въздух, тишината и даровете на природата. Въздухът е силно йонизиран и обогатен на озон. В местността Узана под връх Исполин се намира най-обширната поляна в Стара планина, разположена на 1240 метра надморска височина. Там е и географският център на България.

Узана е отправна точка за много туристически маршрути из околността и до върховете Шипка и Бузлуджа. Можете да се посветите на събирането на билки, горски плодове и гъби. Местността разполага с конна база - опитайте свободно яздене или яздене на манеж, според вашите умения и темперамент.

Настаняване: хотел - "Прима С"***

Бели Осъм

За да стигнете до Бели Осъм, минавате през Троян. Не пропускайте да се отбиете от пътя, за да разгледате националния панаир-изложба на народни художествени занаяти Орешака и да си купите истинска сливова ракия от монасите в Троянския манастир.

Селото е разположено в живописна местност на около 5 км от Троян и се обособява като спирка за различни екотурове и пешеходни маршрути из Стара планина. Селцето е приветливо и чисто, хората са изключително гостоприемни. В Бели Осъм си струва да отседнете в комплекс "Стомните": две възстановени стари къщи от миналия век, които предлагат съвременни удобства.

Ако сте любители на покоя и леките разходки, можете да берете малини и гъби в планината, а вечер да разпускате с местните хора. Ако пък сте поклонници на активния туризъм, можете да отидете до Априлци и оттам да направите трекинг тур с изкачване на връх Ботев - 2376 метра надморска височина, което от изходния пункт ще ви отнеме около 3 часа и половина.

Ако имате още сили за преход, отидете до Райското пръскало - най-високият водопад на Балканския полуостров, който излива води почти от самия връх Ботев. Ако ли пък сте решили да се разходите в планината, но без да се качвате нависоко - направете си пикник на Видимското пръскало. Един от най-красивите водопади в България се намира в северната част на резервата "Северен Джендем". Буйната и клокочеща вода се спуска от 80 метра височина, заобиколена от тесни и дълбоки каньони, пропасти и скали.

Каквото и планинско приключение да изберете, необходим ви е професионален планински водач, за да избегнете евентуални опасни изненади. Допълнителна екстра е да потърсите специалист от "Национален парк Централен Балкан", където всъщност се намирате, който да ви покаже редките видове птици, животни и растения, които се срещат само тук.

Настаняване: хотелски комплекс "Стомните", Бели Осъм

За повече информация и резервации: туристическа агенция Александър Тур, София, ул. Поп Богомил 44, тел. 983 33 22, 983 23 71

Ако сте компания, която се събира в съботната вечер, за да изкара весело нощта, ако големият град вече ви е омръзнал, поемайте пътя към село. Там, сред красивата природа, усещането за свобода ще ви овладее. Най-сладко се пие на чардак под звездите, най-сочните мръвки се въртят на жив огън на открито, а и всички градски удобства вече са налице в реставрираните къщи в доскоро затънтените села на България. С предложения за пълен релакс и купон до първи петли, селският туризъм набира скорост у нас.

Долен - Джаловата къща

На 225 км от столицата, малко след Гоце Делчев, се намира село Долен, съхранило в архитектурата си облика на типичното родопско село от отминали времена. Една от къщите, съхранили духа на миналото, е Джаловата, строена през 1856 г. и реставрирана изцяло през 2000 г. Пет двойни стаи и една единична с два модерни санитарни възела на етаж, могат да приютят весела компания, която да замръкне на обширния чардак с хубаво вино и вкусни мезета.

Прохладно ли е навън, ще ви поканят в уютната механа с оригинална родопска камина, а по желание ще ви доведат гайдари и тъпанджии от района, за да послушате местен фолклор. Сутринта, ако имате сили и настроение за разходка, можете да се порадвате на красивата природа из резерватите Караорман и Дикчан или да изкатерите Кози камък, едно от тракийските култови места.

Ако пешеходството не ви е по сърце, ще ви предложат езда на кон или разходка с джип из местните природни забележителности. Ако сте уморени от нощния купон и не ви е до активно движение, можете просто да полегнете в хамака на открито и да потънете в блажено безвремие. Цена за 1 нощувка - 160 лв. за цялата къща.

Рибарица - Вила Радеви

Село Рибарица се намира сред полите на Тетевенския Балкан, по поречието на река Вит. Само на 125 км от София попадате сред тишината на старопланинската природа, която ви изпълва с енергия и желание за живот. Вила Радеви може да приюти 10 души в 4 двойни стаи, две от които са с допълнително легло. Баня и тоалетна има във всяка стая.

Можете да си приготвяте гозби сами или да поръчате на стопанката да ви нагости с местни специалитети. Не пропускайте да опитате домашното сирене и пивката троянска сливова и да подсладите престоя си с домашното сладко от боровинки, брани в райони. Дори да се отдадете на среднощен гуляй, на сутринта няма да ви боли глава.

Въздухът е кристално чист, бързо лекува от махмурлук. За да разнообразите престоя си, можете да направите пикник на тучните морави наоколо или да се разходите из Националния парк "Централен Балкан", за да запечатате на фотолента уникални животни и растителни видове. Цена за 1 нощувка - 130 лв. за цялата вила.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР