(С)нежен ден в Каринтия

Австрийците наричат зимата в Каринтия нежна. Сигурно е заради слънцето, което тук е повече откъдето и да било в Австрийските Алпи и грее 2000 часа годишно. www.carinthia.at

Адриана Попова 26 January 2010

Ставане в 9. Въпросът със ставането е личен като четката за зъби и всеки сам си го решава. Раздялата с пухените възглавници и завивки в хотела си е трудна работа, освен ако не сте арийски тип, възпитаван да става в 6 сутринта и да се обтрива със сняг винаги когато това е възможно. Ако сте обикновен човек, стимул за вас може да е фантастичната закуска с дъхав хляб, десет вида сирена и колбаси и невероятно вкусни конфитюри, която ви чака. И слънцето, което вече се е показало и блести по върховете в областта Насфелд-Хермагор. Тя е на границата с Италия и само тук има 110 км отлични писти за всеки вкус. Общо в Каринтия пистите са над 1000 км, лифтовете - над 300 в 34 ски области.

Клубът по интереси отваря в 10. Който иска да се пързаля със ски по пистите и извън тях – моля. А може и да се разхожда с „писалки“ или снегоходки в някоя красива долина. Или пък да сгъсти емоциите в атракционния парк, където има забавления като сноубайк и снежен скутер. Хубавото в Каринтия е, че хората, които не карат ски, защото не са се научили или по разни други възвишени причини, могат да се забавляват не по-малко от скиорите. Могат да се завъртят с кънки в някое от заледените езера (в областта са над 1200, затова я наричат
Езерната страна). Да се разхождат с конски или кучешки шейни, да яздят кон в снега. Или да се спускат с шейни – толкова е забавно и не, не зависи от възрастта!

Обяд в 2. Със сигурност до това време ще сте изгладнели. Вярно е, че по пистите има сервитьори, които могат да ви донесат чаша шампанско или лакомство за децата, но това е за шик. За обяд ви препоръчваме нещо специално. Част от пистите стигат до Италия – прекрасна кухня ви чака в ресторантите „Ливио“ и „Форчело“. Може би не трябва да прекалявате с десертите по причина, че всеки следобед в хотела има бюфет със сладкиши, който е включен в цената на пакета ви. Какво да си говорим – щруделът с виенско кафе е много позитивно преживяване.

Още малко ски и разни други до 5. Дори да сте с деца, може да си позволите да карате без притеснения. Каринтия е просто рай за семейните почивки. Навсякъде има детски градини с изрядни бавачки и специални спортни програми, а в някои хотели са организирали млечни барове за малките. Предлагат се ол инклузив пакети за семейства с деца от 0 до 6 години! Никой не е малък за ваканция... Стига се и още по-далече в младежките глезотии – уелнес за деца с вана с гумени мечета. (Хей, това е изкопирано от английската кралица – нали тя се къпе с гумено пате!)

Апре-ски в 6. Тук скиори и не скиори са с равни права. Всеки може да пие греяно вино край камината и да отиде на биосауна или на масаж с алпийска лавандула. Вярно е, че има хора, които избързват с водните процедури. Те са взели присърце девиза „От пистата направо в топлия извор“ и веднага след ските, без да стигат до хотела, разпускат в  някой от горещите минерални басейни на открито. Опитайте тези в Бад Клайнкирхайм или Вармбад Вилах.

Вечеря в 9. Няма как да не поръчате каснудел – типичната за Каринтия паста с пълнеж  от местни сирена, приличаща на тортелини и залята с разтопено масло. Местната кухня е силно повлияна от близостта на Италия. Няколко чаши вино по-късно и пухеното легло ви зове неудържимо. В Каринтия може да спите в специални кедрови стаи – те са облицовани с местно кедрово дърво и излъчват сладостен аромат на гора и детство. Говори се, че били като ютия за бръчките.

Заспиване в 11. Или когато решите. Пред вас е още един прекрасен ден. Тук никой не сънува кошмари, ако не броим, че насън може би ще си мърморите: „Как не съм знаел/а по-рано за това място? Какви писти, какви върхове, какви езера, какви старинни градчета, и то само на 2 часа път от Венеция!“ Но дори и насън не се упреквайте – нали вече знаете за Каринтия.

[[photo:1142]]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР