Стокхолм

Първата ми стокхолмска връзка беше случайна. Абсолютно случайна. Объркване в резервацията на самолетен билет се превърна в причина за непредвидена нощувка в шведската столица, без да е планирана, без да съм подготвен, без каквато и да било информация.

Константин Вълков 03 October 2009

Първата ми стокхолмска връзка беше случайна. Абсолютно случайна. Объркване в резервацията на самолетен билет се превърна в причина за непредвидена нощувка в шведската столица, без да е планирана, без да съм подготвен, без каквато и да било информация. Трябваше да пътувам от Солун за важен световен икономически форум в малкото шведско селце Талберг, но жегата очевидно беше “виновна” за моята неуместна самолетна резервация.
Оказа се, че резервация за полет нямам, да не говорим за автобусче до Талберг. Така се озовах на летището в Солун със самолетен билет за Стокхолм. Навън - малко над 37-38 градуса, вътре - бум на продажбата на студени напитки и непрекъснат шум от шляпащи чехли. Трябваше да нощувам непредвидено в Стокхолм.

Трудно намерих безплатен интернет, за да прегледам набързо хотелите в шведската столица и първият, на който попаднах - Birger Jarl, беше мигновено резервиран за една нощувка. Някъде прочетох набързо, че Стокхолм може да се превърне в любимия ти град, ако го изследваш внимателно, защото всяко ъгълче е направено с особено внимание към детайла, а зеленината лекува и най-стресираното съзнание. При едно малко уточнение - ако си подготвен за това.
По принцип винаги пътувам подготвен и намирам предварително онези малки магазинчета, локали, еспресо-барове или хотели, които превръщат посещението на ново място не в туристическо препускане от монумент на монумент, а в истинско атмосферно потапяне в града.

Впрочем мисля, че добрият избор на хотел гарантира поне половината от отличното прекарване в даден град. Не мога да се съглася със схващането, че тъй като в хотела се прибираш само да спиш, той може да бъде всякакъв. Точно обратното. Няма нищо по-привлекателно от това да пристигнеш в красив град, да отседнеш в удобен и умно измислен хотел с концепция, която те кара да кимаш одобрително. Подходящата локация, която позволява да починеш малко, без да се отдалечаваш от набелязаните цели; хубавата тераса, на която да изпиеш чаша вино, докато градът живее пред теб - всичко това е важна съставка към онези ингредиенти, които смесваш, за да се получи идеалното пътуване.

А пътуването се оказа идеално. Макар и часът да беше около 21, а самолетът още да не беше кацнал, нямаше никакви основания за притеснения. Навън времето беше фантастично - слънцето не искаше да се скрие, красивите малки островчета се разстилаха долу, изящните зелени паркове - навсякъде, а старата архитектура и многото лодки създаваха онова уютно усещане за къща от детството, към която се връщаш след години.

Първите впечатления са важно нещо, казват. Около 10 вечерта вече бях на рецепцията на хотела. На влизане бях мернал чудесно ресторантче - големи бели столове на улицата, красиви дами и високи господа, отпиващи от чашите си с вино. Само след 15 минути щях да бъда при тях, загърнат в памучно одеяло. Шведските лета може и да са слънчеви и светли, но понякога става студено. Името на ресторантчето е Mondan на улица Tulegatan 10, не го пропускайте.

Регистрацията в хотела отне минута. Оказа се, че има етаж, на който всяка стая е проектирана от различен местен интериорен архитект, носи своя атмосфера и дори се предлага със специален диск, чиято музика обобщава настроението, което тя носи. Етажът е номер 7.

Минути по-късно бях в стаята си. По проект на Лъв Арбен, тя беше създадена на база три основни елемента - гледането навън, гледането на телевизия и гледането към тавана от комфорта на удобна вана. За гледането навън помагат оцветените стъкла на прозорците. За гледането на телевизия - в центъра на стаята плосък телевизор се върти на 180 градуса. За ваната и тавана - възможност за пълен релакс и бърз прочит на местен вестник, от който не разбираш нищо.

Тези първи няколко часа в Стокхолм и твърде красивата бяла нощ навън бяха достатъчно основание само след няколко месеца да се озова пак в най-големия скандинавски град, този път на сериозно изследване. От София има няколко изключително изгодни и удобни полета, които предлагат ранно излитане от София и кацане около 9-11 часа, което открива един пълен първи ден.

Само след няколко часа се оказва, че Стокхолм наистина е “най-добре пазената тайна в Европа”. Градът може и да бъде стъклен, метален, твърде минималистичен на места, но иначе е откровен, чист, просторен, зелен, чаровен дори. Останал пощаден от потока туристи, той съзнателно бяга от схващането за студен и изчистен шведски дизайн.

Прословутото скандинавско спокойствие завладява бързо и неусетно. Хората са усмихнати, красиви, сякаш целунати от слънцето. Многото знайни и незнайни малки компании за дизайн и хубавите неща от живота сякаш се опитват непрекъснато да направят света едно по-елегантно място.

Около вас са младите, които карат неуморно своите велосипеди. Възрастните, които притежават особено северноевропейско очарование на мъдрост и отлична физика. И най-вече fika, тази истинска социална институция, почивката за пиене на чаша ароматно кафе. Тук кафе се пие почти непрекъснато. И навсякъде говорят отличен, перфектен дори, английски. Ако европейска столица трябва да се избира отново, това със сигурност трябва да бъде Стокхолм, в никакъв случай Брюксел.

Всяка сутрин в града трябва да започне с чаша кафе на внимателно подбрано място. Ако търсите най-доброто, то е само едно - на улица Riddargatan 4 и се намира трудно, тъй че внимавайте с малките табели. Разположено е на два етажа в закътана къща в центъра на града, състои се от няколко стаи и е пълно с класически стари мебели; картини, сякаш взети от домовете на някои баби, живеещи наблизо; великолепна селекция от всевъзможни сладки и много възможности за чаровни разговори с интересните посетители. Името е Sturekatten. Запомнете го добре.

Денят продължава със зареждаща сетивата разходка из стария град Gamla Stan и Djurgarden, един от 14-те острова, които офо-рмят днешен Стокхолм. В зелените градини на Djurgarden има всичко - от криволичещи джогинг алеи през музеи и ресторанти до зоологическа градина.

На връщане от зеленината и предстоящото потапяне в ритъма на града е време за чаша силно кафе и може би лек обяд в градината на хотел Lydmar. Съберете сили, защото в непосредствена близост е истинската дизайн-класика на града - основният шоурум на компанията Svenkst Tenn, символ на всичко шведско, когато става дума за обзавеждане на дома. Тя е и майката, и бащата на всяка съвременна компания за интериорен дизайн, която се слави с етикета си Made in Sweden. Загледани във витрините на магазина, може да помислите, че нещата са твърде ретро, дори демоде, но причините за това са много. Марката е с традиции, очарованието и уютът са любими думи, описващи чудесно всяка една от колекциите, чиито основи са създадени от Йозеф Франк през 30-те до 60-те години на миналия век.
Тръгвам си с възголям поднос, който по-скоро е малка маса. По-късно това създава огромни проблеми на летището, но няма как - веднъж поставена в дома, масата се вписва отлично в интериора и разкрива всичко, познато като философия Svenskt Tenn. Основният магазин на Svenskt Tenn е на улица Strandvagen 5, близо до Grand Hotel.

За малък скок в модерното Design House също е наблизо. Компанията е различна с това, че работи с 60 независими дизайнери, които създават наистина уникални решения за всеки дом. Потърсете собственика Ханс, кажете, че сте от България и четете това в списание Eva. Той ще ви помогне да изберете отличен подарък. Design House Stockholm е на Norrmalmstorg 1.

Вечерята трябва да бъде запазена за един ресторант и той се казва Kungsholmen (Kajplats 464, резервацията е задължителна – тел. 08 505 244 50). Ако красивите хора, телевизионните звезди, журналистите от редакциите наблизо и модните специалисти си правят среща всяка вечер, то тя очевидно е именно в Kungsholmen. Концепцията на Kungsholmen не е нищо особено, но работи отлично - седем малки зони, където правят различен тип храна, са разположени в цялото заведение и пред очите ви се разкрива истински гастрономически театър. На едно място правят някакъв странен на вид японски деликатес, на друго - тайландска пилешка супа, встрани се оформя огромен калифорнийски бургер, а в дъното - италианска паста.

Този пълен стокхолмски ден има нужда от рязка концептуална смяна на следващия, за да объркате сетивата си и вкусите от всичко, което градът предлага. Особено пък ако навън вали, както се случи с мен. В такива случаи, ако останеш в града, който за миг става тих и сив, нямаш много варианти. Разбира се, внезапният дъжд е добро основание да си купите подходящо яке от магазините на Helly Hansen, разположени на достатъчно места из града.
Екипиран в червено яхтено яке, реших да се разходя с корабче из островите от архипелага. Възможностите за избор на остров са толкова много, че объркват, поради което заложете на тази препоръка - Sandhamn. Името на острова се превежда в нещо като “пясъчно пристанище”.
Само след два часа и половина, почти изгубена надежда за хубаво време (валеше непрекъснато), корабчето акостира на прекрасно островче, обгърнато отвсякъде с яхти, лодки, петролни станции, хеликоптерни площадки, панорамни ресторантчета и красиви къщи. Сандхамн е място за среща на яхтсмени и мореплаватели. Официално жителите са не повече от стотина, но през лятото може да преброите до 2-3 хиляди души. На пристанището често има поне стотина лодки, иначе може да поеме над 300 малки плавателни съда едновременно. През Сандхамн минава и кралска регата.

Апетитни кюфтенца, чаша бира Abro и разговор с продавач в магазин за сувенири запълват бързо престоя от няколко часа. Обещавам си да се върна пак, при по-хубаво време.

На връщане към Стокхолм повтарям четири думи, които научих на шведски - lagom, fika, hej и hejda. Ако последните три значат съответно пауза за пиене на кафе, здравей и чао, то първата описва всички впечатления, които шведската авантюра оставя в съзнанието. Поради внимателното отношение към детайла, с което шведите се отнасят към всичко, което правят, то lagom идва точно на място. Без възможност за точен превод, lagom е онова странно нещо, което значи “точно така, както трябва”.

Всичко в Стокхолм и онези хиляди островчета около него, оби-таеми или не, е направено точно така, както трябва. И да, точно така, трябва да отидете там.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР