Сардиния - диви плажове, слънце и скали

Преди да въздишате за Сейшелските или Малдивските острови, посетете Сардиния.

Елка Влаховска 31 August 2006

Италианският остров е "отритнат" от Ботуша в Тиренско море на 280 км или на час път със самолет, но природата и животът там са съвсем различни от континенталната част. Наричат го "Земята на 100-те цвята и на 100-те аромата", а също и на шега "на 100-те пирата", като намек за славното му корсарско минало. Там се редуват красиви диви плажове, обградени от изсечени от вятъра варовикови скали, кристални лагуни, зелени пасбища и поляни с диви цветя, маслинови и дъбови горички, редки растения, скрити сред уханието на хвойна. Сардиния се слави като елитна туристическа дестинация именно защото предлага спокойствие и дискретност, далече от светската суета. Не случайно тук са си правили интимни срещи принцеса Даяна и Доди ал-Файед, Лиз Хърли и Хю Грант, бягайки от шумно огласената им в медиите афера. Сред ценителите на красотата на острова са и Тина Търнър, Брайан Адамс, Наоми Кембъл, Том Круз и Леонардо ди Каприо. Девствените полу пустинни плажове с бял пясък, изумруденият цвят на морето и кристалният въздух вече са магнит за близо 2 милиона туристи, които посещават острова през летния сезон.

Коста Смералда (Изумруденият бряг) е мястото за отдих на елита. Началото на тази легенда поставя през 60-те години арабският принц Карим Ага Хан IV, удивлявайки се от красотата на крайбрежието от борда на своята яхта. Обединявайки капитали на най-богатите си приятели, той построява там огромен туристически комплекс и множество ваканционни вили. Архитектурата и разположението на постройките идеално се вписват в насеченото скално крайбрежие и не нарушават природната хармония, а заслуга за това имат световни архитекти, избрани с нарочен конкурс. Сега Коста Смералда обхваща 55 км брегова ивица с около 80 плажа и залива.

Там е един от най-добрите голф-клубове в света и голямото яхтено пристанище - рай за богатите. За ценителите на по-демократичния отдих на Сардиния има достъпни хотели в средиземноморски стил, апартаменти и пансиони, в които обслужването е на ниво, а красивите плажове са на една ръка разстояние. Там се предлагат всички видове морски удоволствия - скутери и водни колела, сърф, водни ски или подводно гмуркане.
Колкото до гастрономичните изкушения, не очаквайте, че ще ви гощават само с иначе вкусните рибки сардини. Освен с морските дарове, островът се слави и с несравнимото козе сирене пекорино, над 100-те вида хляб и превъзходните местни вина. Две от неустоимите ястия на острова са рибната супа буябес и младото прасенце, печено в трап, с ароматна хрупкава коричка. Познавачите определят ресторант La Taverna, точно до пристанището в Палау, недалече от столицата Каляри, като един от най-добрите на острова. Там поднасят в порцеланов супник буябес, приготвена от риба, морски дарове, домати и ароматни треви. Съчетава се добре с тънко бяло вино и препечен сардински пълнозърнест хляб, намазан със зехтин. Сервитьорите съветват да не се поръчва нищо друго, за да се усети напълно вкусът на ястието, което може да замести основното, салатата и десерта. В което и да е от местните ресторантчета да попаднете, ще усетите духа на средиземноморската култура - и като интериор с белите стени и столчетата от ковано желязо, и като кухня - изобилстваща от леки ястия, дъхащи на ароматни треви.
 
Ако сте изкушени да надзърнете в неразгаданата тайна от историята на Сардиния, непременно трябва да посетите областта Барумини на 40 км от Каляри. Там е разположен древният град Су Нуракси, внушително селище от мегалитната цивилизация. Останките, датиращи отпреди 2000 г. пр.н.е., са открити през 50-те години на миналия век и до днес крият загадки. Според учените "нурагите" - запазени странни каменни постройки, са храмове, посветени на Бога Слънце, в които са се провеждали свещенодействия.

Друга забележителност, която крие своите тайни, са пещерите Из Зудас на 70 км от Пула. В скали над морето, те притежават неописуема красота с огромните причудливи сталактити и сталагмити, проходи и тунели. Легенда гласи, че в тайни галерии, стигащи до брега, са укрити съкровища на великите сардински пирати. Следвайки техния пример и вие можете да "отмъкнете" за спомен някой трофей от острова. Местната култура се слави със столетни занаятчийски традиции в бродерията и в керамиката. До Сардиния можете да стигнете с полет на Alitalia от Милано, Рим или Венеция.

Пълна информация за хотели с 3-, 4-, 5-звезди , вили под наем, апартаменти, къмпинги, както и за цените на различните морски удоволствия и възможностите за пътуване до и на острова - на www.sardegna.net
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР