Лисабон - розов уикенд

Португалската столица е град розов и ветровит. Това първо впечатление постепенно се развива в нюанси, що се отнася до цвета на фасадите и църковните интериори, изпълнени с много розов мрамор, и в посоки и метри в секунда, що се отнася до ветровете.

Ваня Шекерова, Милена Попова 07 June 2007

Другото в Лисабон е омиротворение и вкус към живота, липса на каквато и да е надменност и претенция. В града няма никакво напрежение - 2,7 милиона, без да се броят туристите, живеят и карат колите си без да се набиват в изнервящи задръствания. Сигурно защото имат и метро, и изключително удобна крайбрежна влакова линия, по която тъй както си пътуваш из столицата, изведнъж стигаш до съседните курортни градчета Ещорил и Кашкаиш. Като прибавим към всичко това живописните хълмове, прекрасните заведения на открито, идиличните трамваи, църквите, напоени с история, и живата музика фадо в многобройните местни ресторанти, става ясно защо Лисабон е любимата уикенд-дестинация в Европа. Ако отидете само за два дни там, задължително трябва да направите няколко неща.

1. Да се повозите на знаменития трамвай No28.

С него ще минете по най-живописния маршрут в старата част на Лисабон, покрай уханни сладкарници, малки църкви и магазинчета за сувенири и ще се изкачите до крепостта Сан Жорж, датираща от 5 век, откъдето се открива невероятна гледка към реката и хълмовете на града, а катедралата Се, известна с великолепните си витражи, е на една крачка. От крепостта или катедралата, които са на хълма Баикса, можете пеша да преджапате до прочутия хълм Байро Алто. Любима спирка на туристите там е прочутото кафене „Бразилейра", чийто най-прочут посетител е известният португалски поет Фернандо Пессоа. Сега пред кафенето има седяща статуя на поета с един свободен стол, на който постоянно има фотографиращи се японци. Уличките около кафенето са добра възможност за шопинг или за един слънчев обяд на открито. Във въздуха витае обезоръжаващата усмивка на португалците, без капка сервилност, с много настроение и добронамереност.

2. Да обядвате на яхтеното пристанище.

Като бисерна огърлица са нанизани кръчмите по протежение на яхтеното пристанище - на пръв поглед еднакви като архитектура, на втори - всяка със собствена кухня и атракция. Барове от всякакъв род и с различна музика очакват добре нахранените хора, за да продължи купонът до сутринта. ЕВА ви препоръчва горещо ресторанта „5 Осеаns", в който собствениците италианци предлагат истински шедьоври от морска храна. Опитайте пресни стриди с местно бяло вино, задушени във вино миди с масло, чесън, пресен кориандър и лимон, или лангусти със сос, чиято рецепта няма да ви открият. Лангустите, разбира се, както и другите морски екземпляри, допреди минута дори не са подозирали, че ще напуснат аквариума.

3. Да посетите ресторант, в който изпълняват фадо на живо.

ЕВА запази маса в прочутия ресторант Severa, наречен на името на една от най-прочутите изпълнителки на фадо Мария Севера. Красива музика, изпълнена с носталгия по отминалата любов, с тиха тъга, която пие много порто. За да разсеем това настроение, което португалците наричат саудаде, на връщане от ресторанта се отбихме в един от многобройните барове на хълма Байро Алто, там, където са и кръчмите с фадо.

4. Да влезете поне в един от прочутите музеи на Лисабон.

Това може да е морският музей, близо до кулата Белем, още един от символите на града, може да е музеят на прочутия манастир Сан Джеронимо (пак в квартала Белем ), където можете да се насладите на една неземно красива църква от дялан камък, който изглежда като дантела... Може да решите да видите музея на Галуст Гулбенкян, който съдържа уникална колекция от произведения на изкуството - от древноегипетски статуетки до пана на импресионисти и украшения Лалик в стил ар нуво. Всичко това е завещано на Португалия от знаменития милионер и меценат. Ако не ви влекат музеите обаче, можете да да се потопите във вълшебните дълбини на океана, които ви очакват в Океанариума на Лисабон, втория по големина в света.

5. Да се качите с асансьора на желязната кула Сан Жуст.

Построена от ученик на Айфел в началото на 20 век, тази кула има филигранна изработка и предлага уникална гледка към руините на кармелитската църква. Тук ще се сблъскате с раните в сърцето на Лисабон. Разрушената кармелитска църква свидетелства за опустошителното земетресение през 1755 година, в Деня на вси светии. Земетресението е почнало в момент, когато храмът е бил претъпкан с поклонници със свещи в ръце. Когато е рухнал върху хората, от свещите започва пожар, който изпепелява всичко, неразрушено от земетресението. Дори огромните вълни на разбушувалата се река Тежо не са укротили пожара. Днес в запазената част на църквата е Археологическият музей.

6. Да направите лежерен шопинг.

Без да очаквате лъскави магазини като в другите европейски столици, трябва да знаете, че шопинг зоната не е на Байро Алто, а малко встрани от пешеходната зона в идеалния център - на бул. Кащильо в края на Авенида де Либердаде. Там са най-лъскавите магазини и бутици. Ако обаче сте в Лисабон по време на уикенда, осигурете си незабравимо преживяване: разходка из Фейра да Ладра, или Пазара на крадците. Отворен е в събота и събира тълпи от любопитни и колекционери на истински антики.

7. Да медитирате в някой от луксозните спа-центрове на хотелите.

Изборът на EVA беше труден: Lapa Palace или Pestana Palace. Липсата на места в първия, най-скъп хотел в Лисабон, с огромен парк, първокласен спа-център, открит басейн и кралска обстановка, реши проблема. Не съжаляваме! Pestana Palace е национален архитектурен паметник, в който се е размотавала многобройната фамилия и слуги на Маркиз де Вал Флор преди около 700 години, всичко е реставрирано и запазено, от мраморните камини и колони до фреските и пищно обзаведените салони. Хотелът е в новопостроено продължение на двореца и разполага с фантастична градина с открит басейн и суперспа.

Вече планираме втори уикенд в този прекрасен град, защото два дни са абсолютно, ама абсолютно недостатъчни!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР