Меден месец във Флоренция

Всички влюбени отиват в Париж или във Венеция, но виждали ли сте Флоренция през пролетта?

Елка Влаховска 02 February 2007

Слънцето грее меко, ухание на цъфнали дървета и храсти се носи във въздуха, а хората се разхождат из тесните ренесансови улички или се целуват по пейките в ботаническите градини, с които се слави градът. В унисон с тази ленива нега река Арно бавно влачи водите си, разделяйки на две града на Данте, Галилей, Макиавели, Микеланджело и Медичите. В ренесансовите времена новата година тук е започвала на 25 март, когато всичко е започвало да цъфти. Въобще цветята са на почит в този град, който на пръв поглед изглежда като застинал музей под открито небе. Дали като символ - в герба с кралска лилия на Медичите, управлявали града, дали в името на третата в света по-големина и по-хубост катедрала Санта Мария дел Фиорe, или в пъстрите каскади от цветя, спускащи се от балкончетата на къщите, Флоренция оправдава името си, дадено й още от древните римляни - цъфтяща.

Тук започва европейският Ренесанс, а градът вдъхновява най-големите майстори на архитектурата и изобразителното изкуство Брунелески, Донатело, Микеланджело, Ботичели. Накъдето и да пристъпите, се озовавате сред декора на ренесансовите времена, но животът тук е истински жив и пъстър, а жителите на града никак не се чувстват като музейни експонати. Ще ги видите усмихнати да пият сутрешното си капучино или късо еспресо в някое от многобройните улични кафенета, да се разхождат по хълмовете над Арно, от които се открива зашеметяваща гледка отвисоко към града или небрежно да правят шопинг тур из многобройните магазини. Просто наблюдавайте какво правят флорентинците и следвайте техния ритъм. Днес Флоренция наред с Милано и Рим е един от центровете на световната мода. Тук например са разположени „щаб-квартирите" на Гучи и Ферагамо. Но тук са и бутиците на всички известни модни марки. Най-елегантните магазини за дрехи се намират между Понте Векио и Палацо Питти, на Виа Гуичардини, на Виа де Туорнабуони и Виа Строци. От Понте Векио, най-стария мост над река Арно, който от столетия е център на ювелирното изкуство във Флоренция, можете да си купите уникални бижута, произведени от местните майстори на старите занаяти. Или да обходите магазините за кожени изделия и да си купите чанта или обувки, изработени на ръка.

По време на разходката из града задължително ще се натъкнете на улични музиканти, които виртуозно движат лъка на цигулката и ще зарадват слуха ви с нежни романтични мелодии. Ще видите и много художници, които старателно на асфалта, както будистите правят търпеливо мандала, възпроизвеждат с тебешири ренесансови картини - вдъхновение, което първият паднал дъжд ще заличи. Поспрете се на Пиаца дела Синьория пред статуята на Давид на Микеланджело, (макар че това е копие, оригиналът отдавна е прибран в музей), защото това просто е задължително да се види. Галерия Уфици можете да отложите за другия път, защото там не часове, а дни не стигат да се потопите в магията на ренесансовите шедьоври. Изкачете се на хълма над града, за да видите отгоре керемидените покриви, купола на катедралата Санта Мария дел Фиоре, камбанарията на Джото и кулата на Палацо Векио, река Арно и моста на златарите Понте Векио и запечатайте тази гледка с целувка. Или, както правят повечето туристи, оставете свой „знак" - рисунка, име, символ, за да останете завинаги в сърцето на града, така, както той ще остане завинаги в сърцата ви

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР